0
Terug naar overzicht

Milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen

19/01/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
Milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen

Het oplaten van wensballonnen gaat helaas niet altijd geheel zonder risico's. Denk hierbij aan de grote brandhaard die de wensballonnen begin 2020 hebben veroorzaakt in een dierentuin in Duitsland. Dit is natuurlijk heel erg! Toch blijft het een enorm gewild en mooi ritueel bij het afscheid nemen van een dierbare. Daarom hebben wij in het artikel 'Wensballon oplaten: regels en gebruiken' alle belangrijke regels en tips voor het zo veilig mogelijk oplaten van wensballonnen toegelicht. Daarnaast zijn er gelukkig ook heel veel alternatieven voor (wens)ballonnen. In dit artikel geven we vijf voorbeelden van milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen.

5 x Milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen

1. Bellenblazen

Aan het einde van de uitvaartdienst kun je alle aanwezigen vragen om naar buiten te lopen (als de dienst binnen plaatsvindt) en op een aangegeven moment tegelijkertijd bellen te blazen in een bepaalde richting. Dit zorgt voor een bijzonder en magisch moment waar je als nabestaande een mooie herinnering aan het laatste afscheid aan overhoudt. Je kunt de bellenblazen vooraf uitdelen aan de gasten of je vraagt de uitvaartondernemer om de bellenblazen bij de deur naar buiten uit te delen. Wist je trouwens dat je ook hele mooie en grote luchtbellen kunt blazen met eco-vriendelijke zeep? Bellenblazen heeft dan ook zeker een plekje verdiend in deze lijst met milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen. 

2. Vliegers

Ook (kleurrijke) vliegers mogen niet ontbreken in dit lijstje met milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen. Denk hierbij aan vliegers in de lievelingskleur van de overledene of aan vliegers waar alle aanwezigen een kort berichtje op kunnen schrijven. Als je er voor kiest om vliegers op te laten dien je van te voren wel goed rekening te houden met de locatie. Een open veld waar weinig tot geen hoge gebouwen zijn en waar weinig vogels rondvliegen, is aan te raden. Overleg met de uitvaartondernemer welke uitvaartlocatie het meest geschikt is om dit idee uit te voeren.

3. Een vuurtje

Het brandend vuurtje van een wensballon geeft vaak een heel warm en vredig gevoel. Wil je dat warme gevoel ook graag terug laten komen bij het afscheid? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vreugdevuurtje. De gasten kunnen dan een wens op papier zetten en deze om de beurt in het vuur gooien. Er ontstaat dan het drijvende lichteffect van een wensballon, maar dan veiliger. Denk bij het maken van een vreugdevuur als alternatief voor wensballonnen aan het volgende:

  • Stook alleen onbehandeld ('schoon') hout. Dit houdt in: zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Zo beperk je uitstoot van schadelijke stoffen. Brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk.

  • Maak gebruik van droog hout. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor alsnog veel slechte stoffen vrijkomen.

  • Maak gebruik van een hoge temperatuur en een los stapeltje van hout. Op deze manier kan er nog zuurstof bij komen en verbrandt het hout volledig. 
  • Gebruik brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk.

vliegers vuurtje bloom your message memory jar

Goed om te weten! Wist je trouwens dat er ook milieuvriendelijke papiersoorten bestaan? Deze zorgen bij de productie ervan voor een minimum aan CO2-uitstoot en een minimale houtkap. Daarnaast kun je in plaats van een vuurtje ook gewoon kiezen voor heel veel lampjes. Dit is vooral mooi bij een afscheid in eigen tuin of een uitvaart in de winter.

4. Zaadjes planten

In plaats van iets in de lucht oplaten, kun je er ook voor kiezen om juist iets in de grond te planten als teken van een nieuw begin. Denk hierbij aan bloemenzaadjes die je kunt uitdelen aan de genodigden. Zij kunnen deze thuis planten als aandenken aan de overledene en aan het mooie afscheid. Als het afscheid in eigen tuin wordt georganiseerd kun je iedereen de gelegenheid geven om op een speciaal plekje in de tuin de zaadjes te planten, zodat er wat moois kan bloeien ter nagedachtenis van de overledene. Je kunt het planten van de zaadjes nog specialer maken door te kiezen voor de bloeikaarten- en confetti van BLOOM your message. Dit is duurzaam papier van gerecyclede oude kranten of katoenresten waar bloemen, groente of kruiden-zaadjes in verwerkt zijn. Wanneer de kaart in de aarde wordt gelegd groeien er fleurige bloemen, kruiden of lekkere groentes uit. Hoe geweldig is dat?!   

5. Een memory jar

We hebben het in onze artikelen over het herdenken van een overleden dierbare vaker over de 'mason jar'. Dit is een grote glazen pot waarin je mooie herinneringen en wensen op papier kunt bewaren. In plaats van het oplaten van een wensballon kun je de aanwezigen een mooie herinnering aan de overleden laten opschrijven en deze in de pot doen. Op dagen dat je de overleden extra mist, kun je de memory jar er bij pakken en er een aantal herinneringen uit halen. Wie weet vrolijkt het lezen van deze herinneringen je weer een beetje op.

Wil je toch graag wensballonnen oplaten? Bekijk dan hier het aanbod, er zijn tegenwoordig veel wensballonnen die 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Bron: Milieu centraal

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Damini op 31 jan. 2021 19:19
"Wat een mooie ideeen hebben jullie voor het verlies en voor het rouwen daarna. Ik heb 11 januari mijn vader verloren. en heb van jullie site heel veel steun gekregen. Vooral omdat ik mijn emotie van boosheid niet veel mensen kunnen begrijpen. Maar door jullie weet ik nu dat het allemaal normaal is. En al helemaal dat het mag. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Dank jullie wel"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje