Terug naar overzicht

Alleen handbagage: Een toneelstuk dat je laat nadenken over de dood

01/03/2017
Redactie
Delen:
Alleen handbagage

Hoe laat je mensen nadenken over hun eigen dood? En hoe zet je ze aan tot het delen van hun laatste wensen? Regisseur en theatermaker Peter-Jan Eckstein van Eckstein Maakwerk bedacht het toneelstuk 'alleen handbagage'. "Het is een toneelstuk dat ontroert, maar het bevat zowel een lach als een traan", aldus Peter-Jan. "Mensen worden op een luchtige manier aangezet tot nadenken."

Alleen handbagage

"In het toneelstuk ontmoet je twee vrouwen die elkaar tegenkomen in de wachtkamer van de hemel. Ze raken aan de praat en komen tot de ontdekking dat ze nooit over hun eigen dood nagedacht hebben. Ook hebben ze hun wensen nooit gedeeld met naasten", zegt Peter-Jan. Nadat zij het publiek hebben ontroerd in de vorm van een lach en een traan vertrekken de twee vrouwen, 'met alleen hun handbagage'. "Het is een toneelstuk dat mensen raakt. Het toneelstuk is ontstaan vanuit het idee om mensen beter te laten nadenken over hun uitvaart. En hen er toe aan toe aan te zetten hun wensen te delen met hun naasten." De voorstelling is inmiddels in verschillende uitvaartcentra opgevoerd. En op 9 april kun je hem ook zien op Funeral Fair in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Achterliggende gedachte

Alle toneelstukken die bedacht worden door Peter-Jan hebben een grotere achterliggende gedachte. Hij denkt goed na over wat hij het publiek als boodschap mee wil geven. "In plaats van een folder met informatie geef je de bezoekers een ervaring mee", zegt hij. "Alle stukken die ik maak bieden een diepere betekenis. Ik vond het best een uitdaging om goed na te denken over dit onderwerp. Maar ik heb zelf in de zorg gewerkt, dus onderwerpen met zorgthema's spreken mij wel aan", zegt Peter-Jan.

Lichaamspsychologie

Al van jongs af aan wilde Peter-Jan theatermaker worden. "Dankzij mijn opvoeding is dat echter pas op latere leeftijd gelukt." Op zijn dertigste begon hij met toneelspelen en dat doet hij nog steeds. Ook startte hij zijn eigen bedrijf: Eckstein Maakwerk. Het is een eenmanszaak en hij werkt met een aantal vaste acteurs. "Ik vind het vreselijk leuk om dit werk te doen. Ik ontmoet ook veel verschillende mensen en ik kom overal." Naast het schrijven en regisseren van toneelstukken geeft Peter-Jan ook diverse trainingen. Zo kan iedereen (acteur of niet) bij hem een cursus lichaamspsychologie volgen. "Deze cursus biedt nieuwe mogelijkheden om zelfbewuster te worden en krachtiger in het leven te staan. Ik heb het geleerd in het theater, maar het is toepasbaar voor iedereen."

Funeral Fair

Ben je benieuwd naar het toneelstuk alleen handbagage? Kom dan kijken tijdens Funeral Fair op 9 april in de Van Nelle Fabriek. Alleen handbagage wordt om 11.45 uur opgevoerd op het podium. Funeral Fair is gratis te bezoeken. Kom langs en ervaar de mooie gekleurde kanten van de onderwerpen uitvaart en rouw. Neem alvast een kijkje op de beurspagina van Funeral Fair.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over Funeral Fair?

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje