Terug naar overzicht

Dag van nationale rouw, hoe zit dat?

15/07/2021
Redactie
Delen:
dag van nationale rouw

17 juli is voor velen in Nederland een dag die niet snel vergeten zal worden. Op die dag vond namelijk de vreselijke ramp met vliegtoestel MH17 plaats. Alle inzittenden kwamen om en een groot deel daarvan was afkomstig uit Nederland. Niet gek dus dat ons kleine landje hierdoor op zijn kop stond en een enorm gevoel van samenhorigheid naar bovenkwam. De dag dat de kisten met de slachtoffers aankwamen (23 juli 2014) in Eindhoven werd uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

Nederland is niet het enige land met een nationale dag van rouw. Zo kent Frankrijk onder andere 8 januari 2015 als dag van nationale rouw ter herdenking aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Maar hoe zit het precies met een dag van de nationale rouw? En welke data vallen hier nog meer onder in Nederland? Lees het hier!

De dag van nationale rouw

Er wordt een nationale rouwperiode ingesteld na een ramp waarbij (meestal) meerdere doden zijn gevallen. De oorzaak van de ramp maakt in deze gevallen niet uit. Ook hoeft een dag van nationale rouw niet per se één dag zijn. Het kan ook meerdere dagen duren. Als de ramp plaatsvindt in een ander land dan geldt de dag van de rouw voor het land van de nationaliteit van de overledene(n). Je zult dus niet vaak zien dat een land mensen met een andere nationaliteit herdenkt.

Maar een rouwdag wordt niet uitsluitend ingesteld op de dag van een (grote) ramp. Het komt ook voor dat een dag een nationale rouwdag wordt genoemd wanneer het de begrafenis is van een prominent persoon.
 
Wat is precies de reden dat een dag van nationale rouw wordt ingesteld? Eigenlijk is deze reden vrij logisch en zoals eerder al aangegeven werd heeft het te maken met saamhorigheid. Op een dag waarop wij namelijk met zijn allen stilstaan bij rouw spreken wij van collectieve rouw. Ook al kenden wij de overledenen niet persoonlijk, herdenken wij wel samen als land de tragische gebeurtenissen met een dodelijke afloop.

Welke dagen van nationale rouw in Nederland kennen wij?

In Nederland hebben wij meerdere dagen van nationale rouw gekend. Wat gebeurt er op dergelijke dagen? Het is in ieder geval de bedoeling dat de vlag halfstok wordt gehesen. De dagen die wij kennen zijn:
 • 8 februari 1953 – herdenking van slachtoffers watersnoodramp met als gevolg 1.836 doden.
 • 12 oktober 1960 – een dag van rouw en bezinning voor verkeersslachtoffers op initiatief van koningin Juliana.
 • 8 januari 1962 – herdenking van de 93 doden bij de treinramp Harmelen
 • 8 december 1962 – dag van nationale rouw vanwege de begrafenis van prinses Wilhelmina.
 • 25 november 1963 – herdenking moord op president John F. Kennedy (voor de internationalen)
 • 23 juli 2014 - herdenking van de slachtoffers van de crash van vlucht MH17 waarbij 193 Nederlanders zijn omgekomen.
 • 4 mei is elk jaar de dag van Nationale Dodenherdenking waarbij burgers en militairen worden herdacht die zijn omgekomen bij alle oorlogssituaties of vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag houden wij ook 2 minuten stilte om 20.00 uur.

Vlaggen halfstok

 
Niet alleen op officiële dagen van nationale rouw worden vlaggen halfstok gehangen. Er zijn meerdere dagen waarop bij alle overheidsgebouwen de vlag halfstok werd gehangen:
 • Na de Bijlmerramp in 1992.
 • In 2004 na de terroristische aanslagen in Madrid.
 • In 2011 na de schietpartij in Alphen aan de Rijn.
 • 16 augustus 2013 naar aanleiding van de begrafenis van  prins Friso.
 • In 2015 na de aanslagen in Parijs.
 • In 2016 na de aanslagen in Brussel.
 • 19 maart 2019 dag na het schietincident in Utrecht

Halfstok in een bepaalde gemeente

Soms wordt een vlag niet (officieel) landelijk gehesen, maar kiest een gemeente ervoor om dat wel te doen. Wanneer er bijvoorbeeld een ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden, zoals in Oss in 2018 het geval was. Dit was ter herdenking van de slachtoffers van het spoordrama. De gemeente vindt het dan belangrijk om er bij zo een erge gebeurtenis gezamenlijk bij stil te staan.

Een mooi gebaar of 'sensatiezucht'?

Het is dus wel duidelijk dat op een dag van nationale rouw het vooral draait om collectieve rouw. Hier zijn echter verschillende meningen over. Enerzijds wordt het gezien als een prachtig ritueel en het gevoel van saamhorigheid. Anderzijds zien sommige mensen het als sensatiezucht. In het eerste geval zien de nabestaanden collectieve rouw als een vorm van hulp; ze staan er niet alleen voor. Maar in het andere geval ervaren ze het juist als storend en voelt het voor hen alsof hun verdriet minder zou moeten zijn wanneer mensen massaal rouwen om iemand die zij wellicht nooit hebben gekend.

Hoe denk jij over een dag van nationale rouw? Een mooi gebaar of toch een vorm van sensatie? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Gaia op 17 jul. 2022 17:30
"17 juli 2017 ,"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje