Terug naar overzicht

Opmerkelijke manieren van gedenken in andere culturen

31/01/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
gedenken in andere culturen

We steken allemaal wel eens een kaarsje aan om een overleden dierbare te gedenken, maar doen ze dit ook in andere culturen? Ieder geloof en iedere cultuur kent weer andere rituelen op het gebied van rouwen en gedenken van een overleden dierbare. Zo zijn er wereldwijd verschillende tradities ontstaan met als doel de herinnering aan een overledene levend te houden. In dit artikel bespreken we zes opmerkelijke manieren van gedenken in andere culturen over de hele wereld.

Zes manieren van gedenken in andere culturen

Israël: steentjes in plaats van bloemen

In Israël is het een ritueel om de traditionele bloemen bij het graf te vervangen door steentjes. Het Joodse volk ziet de grafsteen als een plek waar de levenden en de doden nog met elkaar in contact kunnen komen. Om deze reden is de grafsteen een belangrijke plaats voor hen. Met een steentje laten ze zien dat ze op bezoek zijn geweest en dat zij de overleden persoon niet zijn vergeten. Dit mooie ritueel heeft bovendien een symbolische waarde; bloemen vergaan, maar stenen blijven bestaan.

Indonesië: Ma'nene

Op het Indonesische eiland Sulawesi leeft de Torajan stam die om de drie jaar de overleden familieleden opgraven. Vervolgens worden de opgegraven familieleden gewassen en krijgen ze nieuwe kleding aan voor op de foto. Dit eeuwenoude ritueel wordt de Ma'nene genoemd oftewel 'een ceremonie voor de schone lichamen'. Hiermee laat de Torajan stam zien dat ze de overledenen voor altijd blijven liefhebben en respecteren. Om de lichamen zo lang mogelijk goed te houden, worden ook de uitvaartkisten om de drie jaar verwisseld.

Mexico: Día de los Muertos

Dag van de doden. Je verwacht het misschien niet, maar in Mexico is el Día de los Muertos een vrolijk herdenkingsfeest. Ze vieren dat de doden terugkomen op aarde om de nabestaanden te bezoeken. Op deze dag worden de begraafplaatsen bezocht en wordt er gefeest, gegeten en gezongen. De dag van de doden wordt ieder jaar gevierd op 1 en 2 november. Volgens de traditie worden de overleden kinderen op 1 november herdacht en de ouderen op 2 november.

Haïti: voodoofestival

De Haïtianen gedenken de doden met een voodoofestival. Net zoals in Mexico geloven zij dat de doden de eerste dagen van november op bezoek gaan bij de nabestaanden. Als teken van liefde en respect leggen de Haïtianen het lievelingseten van de overledenen bij het graf.

Madagaskar: Famadihana

In Madagaskar is het een ritueel om de doden om de zeven jaar te herbegraven, dit wordt Famadihana genoemd. Famadihana wordt gevierd in de vorm van een festival en betekent letterlijk 'het omdraaien van de botten'. Tijdens dit festival worden de overledenen geëerd. De doden worden opgegraven om samen met de levenden een feest te vieren. De lichamen worden in open doodskisten gelegd en er wordt om de kisten heen gedanst. Naast het dansen met de geliefde overledenen wordt er ook gekletst. Zo worden de doden bijvoorbeeld op de hoogte gebracht van de laatste nieuwtjes over de familie. Vóór zonsopgang worden de lichamen weer opnieuw gebalsemd en begraven.

China: geestenfeest

In de Chinese cultuur wordt rond de veertiende en vijftiende dag van de zevende maand op de Chinese kalender het traditionele geestenfeest gevierd. De zevende maand wordt in China de geestenmaand genoemd. Zij geloven dat de geesten van de overledenen in deze maand weer op aarde komen om een bezoek te brengen aan de levende nabestaanden. De nabestaanden houden op het feest dan ook genoeg stoelen leeg voor de geesten die op bezoek komen.

In sommige culturen houden ze het dus niet alleen bij het aansteken van een kaarsje om een geliefde te gedenken, maar gaan ze veel verder. Dit zijn slechts zes van de opmerkelijkste manieren van gedenken in andere culturen. Ken jij nog bijzondere tradities van gedenken in andere culturen? Laat het ons weten in de comments, wij zijn benieuwd!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje