0
Terug naar overzicht

"We hebben eigenlijk nog nooit nee hoeven zeggen"

13/02/2018
Redactie
Delen:
stichting ambulancewens

Wat in november 2006 begon met een ambulancechauffeur die de laatste wens van een terminale patiënt om nog één keer door de Rotterdamse haven te varen waarmaakte, groeide uit tot een stichting van formaat. In de tien jaar dat AmbulanceWens nu bestaat, vervulden zij al dik tienduizend wensen. Vanuit de redactie lazen we over deze mijlpaal en dat was voor ons aanleiding om in gesprek te gaan met deze stichting.

Oprichter Kees Veldboer gaat terug naar hoe het allemaal begon. "Ik heb twintig jaar op een ambulance gereden, tot ik op een dag iets extra's mocht doen voor een patiënt die niet lang meer te leven had. Voor het vervoer naar de boottocht door de haven mocht ik dat weekend de ambulance van mijn werkgever, de ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond. Toen ik de glimlach op het gezicht van die man zag, is het idee ontstaan om Stichting AmbulanceWens op te richten. In april 2007 hebben we de eerste wens in vervulling laten gaan."

Nationaal en internationaal actief

Vanaf toen ging het hard met de Stichting AmbulanceWens. De teller staat inmiddels op 10.200 wensen, gemiddeld gaan er zes wensen per dag in vervulling. De stichting heeft inmiddels dependances in negen Nederlandse provincies en ook op internationaal gebied wordt er aardig aan de weg getimmerd. In omringende landen, maar ook bijvoorbeeld in Israël en Ecuador heeft AmbulanceWens een dependance. In Nederland draait de stichting onder anderen op de belangeloze inzet van zo'n 270 vrijwilligers, waaronder veel gekwalificeerd medisch personeel die op de ambulances meerijden. Denk hierbij aan verplegers en verzorgers. De chauffeurs zijn bovendien afkomstig van de politie, de brandweer en de ambulancedienst. Al deze vrijwilligers verwezenlijken waar het uiteindelijk om draait: ervoor zorgen dat de laatste wens van terminale patiënten vervuld kan worden."

een kleine indruk van de vervulde wensen van Stichting AmbulanceWens

De Paus

En die wensen kunnen aardig variëren, zo legt Kees uit. "Het kan een heel kleine wens zijn. Van iemand die nog eenmaal naar zijn of haar eigen huis terug wil, tot een reis naar Rome om de Paus te ontmoeten. De verscheidenheid aan wensen maakt het telkens weer een uitdaging. Maar alle wensen zijn gelijk. De ontmoeting met de Paus was echter wel een hoogtepunt, hij kwam zelfs persoonlijk naar beneden om de patiënt te ontmoeten. Maar we hebben bijvoorbeeld ook iemand op een besneeuwde bergtop in Oostenrijk neergezet, met brancard en al. Dat je zoiets kan verwezenlijken geeft een ontzettend fijn gevoel. Daar kan eigenlijk niets tegenop."

Het mooiste is dat je elke dag weer mensen blij kan maken en dat we zelfstandig in staat zijn om alle wensen te vervullen.

Geen moment spijt

Dat de stichting in tien jaar tijd zo hard gegroeid is, was zelfs voor Veldboer een verrassing. "Het begon als iets wat ik naast mijn werk als ambulancechauffeur kon doen, en zo had ik het ook met mijn werkgever afgesproken. Al snel werd duidelijk dat dat niet haalbaar was. Ik ben de daaropvolgende jaren zeven dagen in de week in de weer geweest, zonder vakantie." Het leiden van AmbulanceWens werd al gauw een enorme onderneming, maar Veldboer heeft er geen moment spijt van gehad. "Het mooiste is dat je elke dag weer mensen blij kan maken en dat we zelfstandig in staat zijn om alle wensen te vervullen. Alles wat mogelijk is, kunnen we realiseren."

Dezelfde dag nog in vervulling

Maar hoe gaat het dan precies in zijn werk? Veldboer legt de essentie van AmbulanceWens uit: "Via onze website kun je een formulier invullen en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op. Het vervullen van de wensen is uiteraard helemaal gratis en het kan op heel korte termijn. Er zijn wensen die we na de aanvraag dezelfde dag nog in vervulling kunnen laten gaan. Uiteraard is dat met gemiddeld vijf wensen per dag een hele klus, maar door ons grote team van vrijwilligers kunnen we het heel efficiënt aanpakken. We hebben eigenlijk nog nooit nee hoeven te verkopen."

Je zult begrijpen dat wij vanuit RememberMe de stichting een warm hart toedragen en hen heel veel succes wensen met het vervullen van alle toekomstige wensen!

Delen:
RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje