Terug naar overzicht

Dansen op een uitvaart: de mogelijkheden

30/05/2017
Redactie
Delen:
Dansen op een uitvaart

Het klinkt misschien een beetje vreemd in de oren: dansen wanneer er iemand overleden is. Toch kan dans troostend werken en helpen bij het toelaten en verwerken van verschillende emoties. Wil jij dansen op een uitvaart? Wij geven je een aantal mooie opties die je kunt doorvoeren in een afscheidsmoment.

Swingende kisten

In Nederland zie je mensen niet snel dansen op een uitvaart, maar in andere culturen wel. Zo is het bij een Creoolse-Surinaamse of Ghanese uitvaart gebruikelijk om de overledene met kist en al dansend en zingend naar het graf te brengen. Iedereen is betrokken bij de dans, zowel de nabestaanden als de kistdragers. De uitvaart doet uitbundig en kleurrijk aan... Toch zorgt het dansen ervoor dat iedereen zijn emoties kwijt kan. Wanneer de kistdragers de kist dragen, dansen ze niet in één rechte lijn naar het graf. Ze lopen steeds heen en terug en opzij, zodat kwade geesten de overledene niet zullen volgen.

Wedstrijdje 'dansen met een uitvaartkist'

Het lijkt ons een zware opgave om met een kist te dansen, maar in Paramaribo is het tot een kunst verheven. Op Drageman Dey hebben verschillende verenigingen van dragemannen (kistdragers) meegedaan aan de wedstrijd, waarbij ze dansten met een uitvaartkist. Met ritmische, swingende stappen proberen de dragemannen te laten zien hoe zij op een bijzondere manier een kist op hun schouders kunnen dragen. Voor wie deze ervaring graag op zijn begrafenis terug wil zien: je hoeft geen ticket te boeken naar Ghana of Suriname. Ook in Nederland kun je je wens vervuld laten worden.

Uitvaartdanseres

Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar er bestaat een professionele danseres op het gebied van uitvaartdans. Een uitvaartdanseres geeft het leven en het karakter van de overledene weer in dans. Tegelijkertijd speelt ze in op de emoties waar de nabestaanden mee kampen. De dans kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden tijdens de ceremonie of rondom het graf. 

Eigen optreden... of door de kinderen

De één vindt het fijner om een speech te geven, terwijl de ander juist veel beter is met beweging. Bedenk een mooie dans en voer hem uit als eerbetoon aan de overledene. Ook voor kinderen kan het fijn zijn om gezamenlijk te dansen als laatste afscheid.

Dansen op een uitvaart met een DJ

Wanneer je iedereen de vloer op wilt krijgen, kun je overwegen om een DJ voor het afscheid in te huren. Het is een toegankelijke manier om even je verdriet opzij te zetten en de andere emoties tot uiting te laten komen.

Welke muziek kies je uit?

In muziek zijn de dood en dans ook met elkaar verbonden. Denk maar aan de dansende skeletten uit Danse Macabre - letterlijk: dodendans - van componist Camille Saint-Saëns. De meeste mensen kennen dit stuk ook wel uit de Efteling. Niet iedereen zal deze macabere klanken op zijn of haar uitvaart waarderen. Daarom is het goed om te kijken welke muziek je bij de uitvaart vindt passen.  Je hoeft natuurlijk niet voor muziek te kiezen: dans kan ook in stilte opgevoerd worden. Mocht je het wel mooier vinden om muziek als ondersteuning te hebben, kijk dan welke uitvaartmuziek bij de overledene past. Dans bijvoorbeeld op het lievelingsnummer van de overledene of beweeg onder begeleiding van trommels of een piano.  

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Marit Nikerk op 31 okt. 2016 10:07
"Wat mooi om te horen dat je je passie terug wilt laten komen op je uitvaart. Heel herkenbaar. En wauw! Dat klinkt inderdaad als een prachtig afscheid."
Reactie van Boukje Canaan op 29 okt. 2016 00:38
"Ja dans is een lust in mijn leven. Dan mag ik me uitten, voelen hoe ik met mijn lijf emotie om kan zetten in beweging. Ik spreek al jaren uit naar mijn gezin dat er op mijn uitvaart gedanst moet worden. Doen ze het niet zelf dan een danseres. Nu was ik laatst bij een uitvaart van een jonge meid waarbij de dienst in een theater plaats vond. Een uitstekende plek-podium voor een dans. En ja hoor een leeftijdgenoot danste voor haar. Prachtig! Wat kan ik daar van genieten."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje