0
Terug naar overzicht

Wat moet er na mijn overlijden met mijn social media gebeuren?

03/06/2022
Rob Bruntink
Delen:
social media telefoon

Victor overleed veel te jong, op 48-jarige leeftijd. Ik kende hem al sinds onze gezamenlijke studententijd, meer dan 25 jaar geleden. Uiteraard waren we ook bevriend via Facebook. Soms komt hij nog voorbij in mijn tijdlijn, omdat zijn vrouw hem af en toe tagt.

'Champagne en tranen'

Iedere keer voel ik zowel schrik als verbazing. Daar is hij weer. Met zijn mooie lach. Zijn scherpe blik. Onlangs nog, toen het de trouwdag was van hem en zijn vrouw. ‘Dankbaar voor ons leven samen’, schreef ze. ‘Ik hou van je en zal altijd van je blijven houden.’ Met de hashtags ‘trouwdag’ en ‘champagne en tranen’. En foto’s van de huwelijksdag van vele jaren geleden.

Het grootste digitale kerkhof

Door de komst van internet en social media hebben we er een leven bijgekregen. Een digitaal bestaan. Dit digitale leven kan ons fysieke bestaan overleven, zo laten de posts over Victor zien.

Pasgeleden las ik dat Facebook waarschijnlijk rond 2045 meer dode dan levende gebruikers heeft. Facebook is nu al het grootste digitale kerkhof op het internet. Dat is niet zo vreemd. Bijna niemand legt vast wat er na zijn of haar dood met het Facebookaccount moet gebeuren. En als je niets vastlegt, blijft de pagina gewoon bestaan. Tenzij iemand jouw inloggegevens kent en de pagina beëindigt. Of tenzij iemand jouw overlijden bij Facebook meldt, en het verzoek indient de pagina te verwijderen.

Wat kies jij?

In het geval van Victor heb ik geen flauw idee of hij het hierover heeft gehad met zijn vrouw. Vond hij het, kort voordat hij aan de gevolgen van kanker overleed, een prettig idee om af en toe in de tijdlijnen van zijn Facebookvrienden op te duiken? Of is het een keuze van zijn vrouw geweest?

Heb jij hier al eens over nagedacht? Wat moet er met jouw Facebookaccount gebeuren? Moet je account blijven bestaan of moet het verdwijnen? Maakt het je niet uit wat je nabestaanden ermee doen? Of wil je dat het een herinneringspagina wordt? Dat kan namelijk ook. Je kunt dat al van te voren regelen, via je instellingen van je account. Bij de meeste andere socialmediakanalen bestaat die mogelijkheid (nog) niet.

Checklist Digitale Nalatenschap

Om mensen te stimuleren hun wensen over hun digitale voortbestaan vast te leggen, heb ik onlangs een uitgebreide Checklist Digitale Nalatenschap gemaakt. Die Checklist nodigt je uit al je digitale zaken te regelen. Daar vallen de socialmedia-accounts onder, maar ook je online tegoeden, je inloggegevens (van telefoon, laptop of tablet), je toegang tot de cloud en je digitale bezittingen (zoals je teksten, foto’s en filmpjes, maar ook je bitcoins).

Een flinke digitale voetafdruk

Ik moet eerlijk zeggen: ik heb ‘m zelf ook ingevuld, en ik was er wel een paar uur mee bezig. Ongemerkt blijk ik in de voorbije 25 jaar een flinke digitale voetafdruk te hebben verworven. Maar achteraf was ik wel blij dat ik het op een rij had gezet. Al is het maar om mijn nabestaanden te ontzorgen. Zo weten ze wat mijn wensen zijn, en hoeven ze er niet naar te gissen. En ja, net als Victor doet, vind ik het prima om na mijn overlijden af en toe in de tijdlijn van mijn Facebookvrienden op te duiken. Al heb ik het wel begrensd: na vijf jaar mogen mijn nabestaanden het account opheffen. Een dode moet ook een keer digitaal sterven...

Werk je in de gezondheidszorg? Dan is het waardevol om het boekje Levenseindezorg en de digitale nalatenschap te lezen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje