0
Terug naar overzicht

Een deken vol herinneringen

21/07/2023
Marieke Moerman
Delen:
Een deken vol herinneringen

Zeven grote dozen vol met kleren, allemaal netjes door haar zoon gelabeld en met een touwtje dichtgebonden, omdat ze anders niet dicht blijven zitten. 

Aan de telefoon spraken we elkaar al even kort, omdat ze een herinneringsdeken wilde. Aangezien ze nog geen idee had met welke kleding ze die wilde laten maken, stelde ik voor alle kleding mee te nemen, zodat we samen een mooie selectie konden maken. En zo reed ze bijna twee uur mijn kant op, de auto letterlijk volgeladen met herinneringen aan haar ouders. Zelfs de autostoeltjes voor de kinderen pasten er niet meer in en bleven thuis achter.

De kledingcollectie van vader en moeder

Bij mij aangekomen hebben we samen alle dozen zorgvuldig mee naar binnen genomen en uitgepakt. De hele kledingcollectie van haar lieve vader en moeder. We bespreken samen alle mogelijkheden voor de deken: welk patroon, welke kleuren en welke afmeting heeft ze in gedachten en past bij haar? Nadat we dat hebben besproken maken we een selectie uit de kleding. Voor een deken van de door haar gekozen afmeting betekent dat, dat we flink in aantal kleding te reduceren hebben. Wat in eerste instantie een onmogelijke opgave blijkt, lukt. Door het in stapjes te doen zie ik rust ontstaan. Eerst splitsen we de kleding van haar papa en mama. Daarna sorteren we op kleur. Op de hele tafel liggen stapeltjes kleding in alle kleuren van de regenboog. 

Per stapeltje geef ik aan hoeveel kledingstukken ze kan kiezen voor de deken. Van huis uit kreeg ze al van haar kinderen een lijstje met wensen mee, wat betreft de voor hen belangrijke kleding. Omdat het een deken voor het hele gezin wordt, is het fijn dat ze dit al zo goed hebben aangegeven. 

De mooiste verhalen

Tijdens het doorlopen komen de mooiste verhalen op tafel, omdat elk kledingstuk een bijzondere herinnering heeft. Van een trui met het werklogo van moeder tot de voor vader zo typische blouses. Door die verhalen vol herinneringen lukt het haar om keuzes te maken. Welke kledingstukken hebben hetzelfde verhaal of patroon (en/of kleur) en welke kleding en verhalen zijn zo uniek dat ze absoluut een plekje in het eindresultaat moeten krijgen? De deken gaat veel gebruikt worden is de verwachting, dus ook kleding waaraan je kan blijven haken of die naar verwachting minder makkelijk kunnen worden gewassen leggen we opzij. 

Bijzonderheden

En zo wordt de tafel leger en de doos met kleding, die ik ga gebruiken voor de deken, voller. Per kledingstuk noteren we het als er bijzonderheden zijn, zodat ik die erbij kan houden tijdens het naaien van de deken. Welk deel van een afbeelding ik moet gebruiken, een specifiek kleurverloop in een trui, maar ook welke delen juist niet terug moeten komen. 

Een fijn moment

Ons proces blijkt een fijn moment van rouwarbeid. Na afloop is er rust en voldoening. Het is goed zo. Geen enkele twijfel meer over de gemaakte keuzes. Het is duidelijk welke kleding het meest belangrijk en dierbaar is uit die enorme collectie en waarvan er een flink aantal terug mee naar huis gaat en een kleiner deel bij mij zal achterblijven. 

Stukjes troost voor iedereen

Tijdens het maken van de deken weet ik de meeste verhalen nog precies en gebruik ik mijn aantekeningen van het gesprek voor de laatste details. Het resultaat: een deken vol herinneringen, handgemaakt en op maat gemaakt. Maar nog meer: stukjes troost voor alle leden van het gezin, die papa en mama / opa en oma zo missen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje