Terug naar overzicht

Een rouwtherapeut met een inspirerende missie

18/02/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Een rouwtherapeut met een inspirerende missie
Advertorial

Met ruim 38 jaar onderwijservaring én ruim 13 jaar ervaring als rouwtherapeut heeft Janet Schmidt alles in huis om samen met scholen, gezinnen en professionals goed mee te kunnen denken over wat een kind met verlies nodig heeft. Dit kan verlies zijn door een scheiding, ziekte of bij (naderend) overlijden. Elke situatie is anders en vraagt om een specifieke afstemming. Janet heeft de kennis en kunde om hierin af te stemmen.

Daarnaast heeft Janet een wel heel inspirerende missie, waar wij graag wat meer over wilden weten. Ze vertelt ons alles over deze missie en haar werk als rouwtherapeut.

 "Ik heb een missie"

Na jarenlang in het onderwijs te hebben gewerkt vond Janet dat het tijd werd om zich vanaf dit jaar (2020) volledig aan haar praktijk en missie te wijden. Dit doet zij onder andere door al haar kennis en ontwikkelingen op het gebied van rouw met de wereld te delen. En waarom dit voor haar zo belangrijk is? Janet legt het ons vol passie uit: "Ik heb een missie. Ik wil volwassenen graag laten zien wat zij kunnen betekenen voor kinderen die te maken hebben met een ingrijpend verlies. Het gebeurt vaak dat kinderen nog niet zo goed gezien worden in wat zij nodig hebben in tijden van verdriet. Niet omdat volwassenen in de nabije omgeving van het kind onwelwillend zijn, maar omdat ze de kennis vaak nog niet hebben. Als het kind niet gezien wordt in de behoeften die het heeft, dan kan het een manier bedenken om zichzelf staande te houden en dat kan resulteren in veranderend gedrag en bijvoorbeeld concentratieverlies op school. Voor kinderen is het fijn dat de zaken benoemd worden. En ik ga ervoor, voor hen." Janet legt uit dat kinderen in rouw volwassenen nodig hebben om te begrijpen wat er met hen gebeurt in zo een proces, zodat het kind zich gesteund en begrepen voelt en de juiste begeleiding kan krijgen.  

Om een nog beter beeld te krijgen van de missie van Janet vertelt ze in onderstaande video haar persoonlijk verhaal:

KIND op de KAART

Samen met haar zus ontwierp Janet 'KIND op de KAART'. De KAART ziet eruit als een landkaart en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De thematiek die op de KAART staat resoneert met dat wat in het onbewuste leeft. Janet legt uit hoe het werkt: "Kinderen die een ingrijpend verlies meemaken slaan de emoties vaak op in het lichaam. Zij hebben nog niet de nuances in taal en in het uiten van gevoelens zoals wij die als volwassene hebben. Op het moment dat een kind de KAART ziet kan het zomaar zijn dat er een woord op staat dat direct resoneert met dat wat opgeslagen ligt in het lichaam, waardoor het kind er ineens wél woorden aan kan geven. Het wordt als het ware vanuit het onbewuste naar het bewustzijn gebracht." Hierdoor komt Janet vlot en toch zeer zorgvuldig tot de kern zonder al te sturend te begeleiden. Ook andere professionals delen deze ervaring met de KAART. De cliënt kiest zelf zijn route en elke keer ontvouwt zich bij een volgende stap een deel van het verhaal. Het gevolg is vaak dat uiteindelijk het hele verhaal vanuit een innerlijke beweging in beeld komt op de KAART en dat geeft weer lucht en ruimte. Janet: "De KAART is een middel om in gesprek te zijn met elkaar. Doordat je jezelf op deze toegankelijke manier kunt uiten, breng je jezelf als het ware in je eigen helingsproces." De KAART wordt gebruikt door gezinnen, scholen en praktijken om innerlijk op reis te gaan en 'spelenderwijs' een gesprek te starten.

Ik wil volwassenen graag laten zien wat zij kunnen betekenen voor kinderen die te maken hebben met een ingrijpend verlies.

Ondersteuning voor kinderen én volwassenen

In eerste instantie richtte Janet zich voornamelijk op kinderen in rouw, maar ze biedt nu ook ondersteuning aan volwassenen. Vaak begeleidt ze het hele gezin. Ze vertelt ons wat meer over haar aanpak: "Ik ga altijd eerst in gesprek met de ouder(s) zonder dat het kind erbij is. Dat is al een heel mooi en bijzonder gesprek waarin ik meteen adviezen kan geven over hoe zij vanuit hun rol als ouder hun kind kunnen ondersteunen." In een volgend gesprek start ze met ouder en kind. Vaak speelt ze ook een deel met het kind alleen. Vervolgens sluit ze altijd weer af samen met kind en ouder(s) om hen passende tools in handen te geven, zodat zij ook thuis weer verder kunnen met hun kind. "Voor mij is het belangrijk dat een gezin niet afhankelijk wordt van mij, maar dat ik hen precies geef wat zij nodig hebben, afgestemd op hun specifieke situatie. Dat maakt dat zij meer helderheid over hun eigen proces hebben en dat zij begrijpen hoe kinderen omgaan met verlies en hoe zij als ouder hun kind hierin kunnen zien en begeleiden." Het komt vaak voor dat ouders aangeven dat zij deze afstemming en ondersteuning van Janet ook als prettig ervaren voor zichzelf.

Concrete materialen

"Ik gebruik veel concrete materialen in het werken met kinderen, omdat de denkontwikkeling van kinderen nog niet zo ver ontwikkeld is als dat van volwassenen." Daarom werkt Janet met allerlei beeld- en spel-materiaal om op een speelse manier ingang te vinden tot een gesprek, zodat kinderen bij hun gevoel kunnen komen en in de stroom van verbinding in hun eigen proces. Janet werkt met zowel kinderen als volwassenen met de KAART om het verhaal in beeld te krijgen.

Ook voor pubers en gezinnen werkt de KAART erg goed. Voor pubers is het fijn dat ze tijdens het gesprek de KAART hebben om naar te kijken. Janet vraagt bijvoorbeeld om een steentje neer te leggen op een plek op de KAART waar de persoon op dat moment is ten aanzien van het overlijden van een dierbare. "Dat is een pittige vraag en hoe fijn is het dan om niet steeds naar de volwassene te hoeven kijken. Pubers willen misschien nog niet zoveel van zichzelf laten zien. Ze leggen de steen neer en kunnen er wat meer over vertellen. Het is op deze manier dus een gemakkelijke manier voor pubers om tot gesprek te komen en niet steeds geconfronteerd te worden met de ogen van een volwassene.", legt Janet uit. Gezinnen kunnen thuis ook gebruik maken van de KAART om op een ontspannen, gemakkelijke en speelse manier een gesprek met elkaar te hebben.

Trainingen en opleidingen

Voor scholen, professionals en gezinnen die graag met de KAART willen werken, biedt Janet een training aan. Daarnaast geeft ze ook trainingen aan coaches, kinderpsychologen, kindertherapeuten en orthopedagogen die hun expertise uit willen breiden in het begeleiden van gezinnen met verlies. De KAART maakt onderdeel uit van elke training. Ook heeft Janet een opleiding ontwikkeld voor scholen. De combinatie van onderwijs en rouw zit Janet natuurlijk als gegoten. Ze wordt regelmatig door scholen gebeld als een leerling plotseling is overleden, bij naderend overlijden van een ouder of bij een gezinsdrama. Helaas kan Janet niet alle scholen in Nederland hulp bieden. Haar doel met de opleiding 'specialist rouw op school' is dan ook om op elke school in Nederland minstens één rouwspecialist te hebben.

En dat is nog lang niet alles. Janet is ook bezig met de ontwikkeling van een online programma voor gezinnen die te maken hebben met een overlijden. Het programma heet 'Een koekje met een gat'. Janet: "Een koekje met een gat, omdat een koekje heel lekker is, maar je mist ook iets. Het staat symbool voor het leven. Je gaat verder met je leven, maar je mist een dierbare". 'Een koekje met een gat' komt dit jaar online en er zal ook een versie komen voor uitvaartondernemers.

Bekijk hier alle trainingen en opleidingen die Janet aanbiedt.

Janet Schmidt werkt altijd vanuit haar hart en is gedurende het gehele begeleidingsproces hoog betrokken. Benieuwd naar wat Janet voor jou als professional, school of gezin kan betekenen? Kijk dan op haar website voor meer informatie of vraag een vrijblijvend gesprek aan. 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Marianne Brilstra op 2 mrt. 2020 17:58
"Voor zowel ondersteuning in verliessituaties als voor (online) Rouw-, en Verliescursussen en trainingen ben je bij Janet in goede handen. Janet is empatisch en weet goed af te stemmen op de behoefte van kinderen en volwassenen. Met haar creativiteit weet ze unieke, passende en warme momenten te creëren in moeilijke situaties. Op emotionele momenten, als je zelf handelingsverlegen bent, toont Janet zich daadkrachtig en biedt zij, zowel in verliessituaties in gezin als in school, de helpende hand om tot de juiste stappen te komen. Werk je met Janet, dan weet je dat je met de beste Rouwspecialist werkt."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje