0
Terug naar overzicht

Rouw bij vermissing van een dierbare

25/05/2023
Redactie
Delen:
rouw bij vermissing

In tegenstelling tot een overlijden, is er bij een vermissing sprake van veel onduidelijkheid. Voor de achterblijvers brengt dit onzekerheden met zich mee en kan dit een grote impact hebben op hun dagelijkse leven en mentale gezondheid. Want hoe ga je om met rouw als er nog zoveel onzekerheid heerst en je geen afscheid hebt kunnen nemen? Zolang er niets is opgelost, blijft het een open einde met veel onbeantwoorde vragen. De emotionele gevolgen zijn dan ook groot voor naasten van (langdurig) vermiste personen.

Je hoeft er echter niet alleen voor te staan. Als achterblijver kun je steun krijgen van gespecialiseerde hulporganisaties en met het gemis leren omgaan. In dit artikel delen we 6 tips die hierbij kunnen helpen.

Rouw bij vermissing: 6 tips

1. De juiste hulp vinden

Zoals ieder mens anders is, verschilt ook de behoefte in de soort hulp van mens tot mens. Omdat deze ervaring anders is dan rouw na het overlijden van een dierbare, sluiten niet alle rouwtherapieën aan op rouw bij vermissing. Rouwen is namelijk lastig als het lot van je dierbare nog onzeker is.

Lotgenotengroep

Doordat je met allerlei vragen en emoties rondloopt kan het fijn zijn om erkenning te vinden bij anderen. Gelukkig bestaan er genoeg lotgenotengroepen in Nederland. Hier zoeken mensen elkaar op, omdat zij graag met anderen willen praten die hetzelfde meemaken.

Professionele hulp bij rouw

De kans op een langdurige rouwstoornis bij achterblijvers van een vermiste persoon kan ongeveer vijf keer (!) zo groot zijn als bij een overlijden. Als de mogelijkheid bestaat dat je dierbare nog in leven is, maakt dit het rouwen alleen maar complexer. Heb je het gevoel dat je niet zo goed weet hoe je hier mee om moet gaan? Dan kun je de hulp inschakelen van een professional op het gebied van rouwbegeleiding

Tip: achterblijvers en andere betrokkenen kunnen sinds 2014 terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Dit is een centraal punt in Nederland waar je na melding bij de politie terecht kunt voor informatie, tips, emotionele, praktische en juridische hulp.

2. Mindfulness

We schreven eerder over mindfulness bij rouw en de positieve werking hiervan. Ook bij rouw bij vermissing kan mindfulness toegepast worden. Je leven leiden terwijl een dierbare wordt vermist vraagt veel van het acceptatievermogen en je veerkracht. Met mindfulness kun je deze capaciteiten leren versterken, door middel van bijvoorbeeld meditaties en ademhalingstechnieken. Met mindfulness wordt de focus gelegd op het heden en leer je onder andere omgaan met pijnlijke situaties. 

3. Verlies jezelf niet

Als je merkt dat je jezelf begint te verliezen kan het helpen om (met behulp van therapie of geheel op eigen benen) te beginnen met het oppakken van activiteiten waar je eerder blij van werd. Als het herdenken van je dierbare je een goed gevoel geeft kun je hier ook zeker mee doorgaan. Heb je af en toe behoefte aan afleiding? Trek dan je wandelschoenen aan, bezoek een vriend(in) of ga op zoek naar andere activiteiten waarin je je ei kwijt kunt. Probeer jezelf vooral niet te verliezen in het proces.

4. Omarm je gevoelens

Een van de valkuilen bij het omgaan met rouw bij vermissing is dat je blijft hangen in het piekeren. Je wilt tenslotte antwoorden. Maar toch is dit ergens ook een vorm van het vermijden van de situatie. Je wilt de situatie niet toegeven zoals het nu is, want dan komen er pas echt emoties bij kijken. Het is juist belangrijk om bewust te zijn van wat je meemaakt en je gevoelens hierbij omarmt. Het is menselijk en vooral niet makkelijk. Schrijven kan hierbij helpen. Door je gevoelens op papier te zetten kun je meer inzicht verkrijgen in je rouwproces. Daarnaast is schrijven voor veel mensen ook een fijne uitlaatklep.

5. Praten lucht op

Praten over je gevoelens, het gemis en de persoon die wordt vermist kan helpen bij het rouwproces. Je kunt in gesprek gaan met vrienden, familie of, zoals we eerder al benoemden, in contact komen met lotgenoten. Voel je je hier niet zo prettig bij, dan kun je ook anoniem je verhaal kwijt aan een luisterexpert van de Luisterlijn. Zij zijn het hele jaar door dag en nacht anoniem en vrijblijvend bereikbaar via de telefoon of online chat. Dit kan heel fijn zijn wanneer je even niet zo goed weet wat je met het verdriet moet of wanneer je behoefte hebt om over het gemis te praten.

6. Herdenkingsbijeenkomst organiseren

Bij vermissing halen achterblijvers vaak kracht uit het herdenken van hun dierbare. Dit moet je niet zien als een afsluiting, maar meer als een manier om met het gemis om te gaan. Organiseer bijvoorbeeld een herdenkingsbijeenkomst op een plek waar de vermiste persoon vaak kwam of op een bijzondere locatie die bij hem of haar past. Het is voor nabestaanden belangrijk dat de vermiste persoon niet vergeten wordt. Daarom zijn er ook speciale dagen in het leven geroepen waarop wordt stilgestaan bij vermiste personen, namelijk:

  • De Internationale Dag van de Vermiste Kinderen op 25 mei; op 25 mei 1979 verdween het Amerikaanse jongetje Etan Patz op 6-jarige leeftijd. Naar aanleiding van de vermissing van Etan werd de 25e van mei 1983 uitgeroepen tot ‘the International Missing Children’s Day’.
  • De Nationale Dag van de Vermisten op de eerste vrijdag van juni; op deze dag wordt stilgestaan bij het gemis van langdurig vermiste personen en wordt aandacht gevraagd voor de impact en problematiek van achterblijvers.
  • De Internationale Dag van de Vermisten op 30 augustus; op deze dag worden de mensen herdacht die zijn ontvoerd, tegen hun wil worden vastgehouden, maar ook de mensen die worden vermist door oorlog, conflicten of rampen. Ook op deze dag is het gezamenlijke doel om de aandacht voor vermissing onder het publiek, nationale en internationale organisaties, overheden en militairen te vergroten.
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje