0
Terug naar overzicht

Een persoonlijke uitvaart: 11 tips voor een uniek afscheid

15/03/2018
Redactie
Delen:
persoonlijke uitvaart

Een persoonlijke uitvaart, welke recht doet aan het unieke leven wat iemand heeft geleid...Dat klinkt mooi. Maar hoe zorg je er nu voor dat er ook echt een stukje warmte en persoonlijkheid terug komt in de ceremonie? En is dat niet heel veel werk? Dat valt eigenlijk heel erg mee. Door een aantal elementen een persoonlijke invulling te geven, creëer je al een heel unieke sfeer. Wij geven je hieronder 11 tips hoe je tot een persoonlijke uitvaart kunt komen.

1. Kies een locatie die past bij de overledene

Je kunt de uitvaart organiseren in een uitvaartcentrum maar wellicht heb je een andere locatie voor ogen die beter past bij de overledene. Er zijn tegenwoordig veel bijzondere locaties die open staan voor de uitvaart. Denk aan een strandtent, een landhuis of een kasteel. Weet je niet zeker of de locatie die jij voor ogen hebt open staat voor een uitvaart? Vraag dan of de uitvaartondernemer dit voor je na kan gaan. 

2. Ga voor bijzonder rouwvervoer

Past de welbekende zwarte rouwauto niet bij de overledene? Weet dan dat er genoeg alternatieven bestaan. Van uitvaartfiets, tot motor, tot loopkoets; tegenwoordig is er ook op dit gebied van alles mogelijk. Kijk maar eens bij onze leveranciers. Door te kiezen voor vervoer dat bij de overledene past, maak je het geheel meteen een stuk persoonlijker.

3. Kies een persoonlijke kist of wade

Als je eenmaal weet of je een kist of een wade wilt, dan zijn er ook daarna nog heel veel keuzemogelijkheden. Zo kun je qua kleur, materiaal en uitstraling alle kanten op. Misschien heb je een fijn gevoel bij een ecologische wade of wil je liever een kist bedrukt met persoonlijke foto's. Of wat dacht je van een 'zachte' kist bekleed met stof?

4. Ga voor bloemen met karakter

Ook qua rouwbloemen is veel mogelijk. Onze tip: laat de bloemist weten wie de overledene was, bijvoorbeeld door te vertellen over zijn/haar werk, hobby's en lievelingskleuren. Veel bloemisten kunnen met die informatie tot een passend bloemstuk komen. 

5. Maak een andere opstelling

In rijen achter elkaar zitten kan een uitvaart soms wat stijfjes en afstandelijk maken. Een meer persoonlijke uitvaart kun je creëren door voor een andere opstelling te kiezen, bijvoorbeeld een kring of een U-vorm. Zeker als de uitvaart kleinschalig is, kan dit goed. Vraag wel na bij de locatie waar het georganiseerd wordt, of het mogelijk is om voor een andere opstelling te kiezen. Door tijdens de uitvaart in een kring of U-vorm te zitten voel je je meer verbonden met alle aanwezigen en heb je een intiemere sfeer.

6. Vraag je gasten iets kenmerkend mee te nemen

Je kunt een symbool/kenmerk wat iemand heel erg typeerde verwerken in de ceremonie. Als iemand heel erg van mooie kleding hield, vraag dan of iedereen zijn of haar mooiste outfit aantrekt. Was iemand gek op zonnebloemen? Vraag je gasten om een mooie zonnebloem mee te nemen. Zo betrek je ook je gasten meteen wat meer bij de ceremonie en je creëert er een meer persoonlijke uitvaart door.

7. Neem persoonlijke dingen mee

Door de locatie aan te kleden met persoonlijke dingen, krijg je meer sfeer en maak je het meteen ook meer persoonlijk. Was iemand een fervent fotograaf? Leg dan een fototoestel en zijn of haar favoriete foto’s naast de kist. Of misschien hield iemand wel heel erg van schilderen. Je kunt dan een selectie maken van de mooiste schilderijen en deze ophangen. Je kunt hierbij dus aan van alles denken.

8. Serveer lievelingseten- en drinken

Ook de catering kun je afstemmen op iemands persoonlijke voorkeur. Naast koffie of thee kun je het drankje serveren wat iemand vaak dronk. Hield iemand heel erg van een bepaald soort wijn? Of was iemand verzot op kokoswater? Schenk dit aan je gasten en breng een gezamenlijke toast uit om iemand te herinneren. En ook voor wat betreft eten kun je dit doen. Je kunt ervoor zorgen dat je eten serveert waar de overledene erg van hield.

9. Geef iets persoonlijks mee

Hield iemand altijd heel erg van wierook? Geef aan het einde iedereen een wierook-stokje om thuis zelf te branden. Of misschien hield de overledene wel heel erg van tuinieren. Dan kun je je gasten een zakje met zaadjes geven om te planten. Maak bijvoorbeeld bij de uitgang een tafel met wat bloempotjes en diverse zakjes met zaden. Op deze manier richt je de ruimte meteen wat warmer in en geef je je gasten iets persoonlijks mee.

10. Bespeel een instrument

Tijdens de uitvaartceremonie kun je de liedjes laten horen waar iemand erg van hield. Door te kiezen voor live muziek wordt het al snel wat intiemer. Er zijn muzikanten die ervaring hebben om op uitvaarten te spelen. Maar misschien kan ook iemand van de gasten wel een instrument bespelen? Kan bijvoorbeeld een (klein)kind, goed piano of gitaar spelen? Vraag hem dan om een bepaald lied te spelen.

11. Betrek je gasten

Vraag mensen die de overledene goed kenden te helpen bij de uitvaart. Vraag een vriend die goed kan koken om de hapjes te verzorgen waar de overledene erg van hield. En misschien zijn er wel meerdere mensen die graag iets willen vertellen, bijvoorbeeld over een mooie herinnering. Als je ook kinderen wilt betrekken, kun je hen bijvoorbeeld vragen een mooie tekening te maken die je op kunt hangen of een klein gedichtje voor te lezen. Zo creëer je samen met de gasten een persoonlijke uitvaart. 

Heb jij een goede tip voor een persoonlijke uitvaart?

Heb jij nog een andere goede tip hoe je een persoonlijke uitvaart kunt organiseren? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Nicky Heinne op 18 jan. 2021 20:55
"Laat een mooie reportage maken door een professionele uitvaartfotograaf. Helaas wordt hier vaak te weinig aandacht aan geschonken."
Reactie van Gea de Boer op 17 jul. 2020 14:36
"In mijn afscheidsritueel met familie en intieme vrienden vraag ik eenieder op een strook papier 1 woord te gebruiken om mij te omschrijven(ik doe de studie stervensbegeleider en dit was een opdracht)en mijn afscheidsdienst is later wat algemener"
Reactie van Ans Ketelaars op 22 mrt. 2018 11:16
"Heel mooi artikel. Ik mis het onderdeel fotografie. Zowel afscheids- als herinnerings fotografie. Dit kan van onschatbare waarde zijn, maar ook steun geven in latere periodes."
Reactie van Olga Bouwens op 14 jan. 2016 14:44
"Dank je wel Dicky. Fijn om te horen! Warme groet, Olga"
Reactie van Dicky op 14 jan. 2016 11:53
"Mooie site met echt veel overzicht en info."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje