Terug naar overzicht

Wat kun je doen als je kind terminaal is?

20/02/2017
Redactie
Delen:
kind terminaal

Het is wellicht wel het meest verschrikkelijke wat je als ouder kan overkomen: weten dat je kind ziek is en niet meer beter zal worden. Helaas zijn er ouders die hiermee moeten dealen, maar hoe doe je dat? Daar is niet een antwoord op. Ieder zal er zijn of haar weg in moeten vinden. Wel hebben we dingen verzameld die kunnen helpen als je kind terminaal is. Dingen die je kunt doen om de laatste periode zo aangenaam mogelijk te maken.

Praten over de dood als je kind terminaal is

Kinderen voelen haarfijn aan wanneer er iets aan de hand is. Zo pakken ze signalen op uit hun omgeving of voelen ze zelf dat ze niet oud worden. Volgens Vergeet mij niet kan het een kind helpen om te weten dat hij of zij ernstig ziek is en niet meer beter wordt. Vertel de feiten, want dat geeft meer rust en openheid om erover te praten. Kinderen kunnen hierop weer vragen gaan stellen. Hoe moeilijk dat ook is, beantwoord de vragen in de stijl die past bij hun leefwereld. Jonge kinderen zullen bijvoorbeeld nog niet snappen dat doodgaan onomkeerbaar is. Oudere kinderen zullen de onomkeerbaarheid van de dood wel begrijpen, maar vinden het lang niet altijd fijn om er over te praten. Geef ze die ruimte, maar laat wel weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Vind je het lastig om te bepalen wat je wel en niet moet zeggen? Dan kan je natuurlijk altijd overleggen met een professional.

Even het ziek zijn vergeten

Naast de aandacht voor de levensbedreigende ziekte kan het heel fijn zijn om dingen met het kind te doen die niet te maken hebben met de ziekte. Gewoon even kind zijn, hoe jong of oud ook. Juist die mooie momenten zijn de fijne herinneringen waar je op terug kunt kijken en waar je kracht uit haalt. Laat je inspireren door de ideeën hieronder.

Maak een fotoboekje

Creëer een dierbaar moment én tastbare herinnering door foto’s te maken. Daar mag je best een bijzondere middag van maken. Wanneer het kind nog vrij mobiel is, kan je ervoor kiezen om op een mooi plekje buiten of thuis een fotoshoot te houden. Ligt je kind in het ziekenhuis? Kleed dan de ruimte mooi aan om het even bijzonder te maken. Koop wat leuke 'photo booth props', zoals gekke brillen en hoedjes, en maak lol. Tip van de redactie: Stichting Make a Memory. Zij fotograferen op verzoek van ouders ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. Een professionele fotograaf komt thuis of in het ziekenhuis langs, waarna ouders gratis een herinneringsboekje en usb krijgen.

Ga spelen, knutselen of tekenen

Jonge kinderen doen niets liever dan spelen of creatief bezig zijn, zeker als ze samen mogen spelen met hun ouders. Ga tekenen, knutselen of speel met auto’s, lego of barbies. Betrek eventuele broertjes en zusjes erbij en creëer een momentje met je gezin.

Laat een wens in vervulling gaan

Misschien heeft je kind wel wensen die hij of zij nog heel graag wil laten vervullen. Bijvoorbeeld met het gezin pannenkoeken eten of zich een dag prinses voelen. Hoe mooi is het om die wens uit te laten komen? Bespreek je wensen wel met de zorgverleners. Zij kunnen inschatten wat je kind lichamelijk aankan. Om grote wensen te laten uitkomen, kan je ook contact opnemen met een professionele organisatie, zoals Make a Wish of Gijsje Eigenwijsje. Zij laten wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte uitkomen. Even een onbezorgd dagje uit, zowel voor je kind als voor het gezin.

Laat je kind een dagboek bijhouden

Tijdens de ziekte komt er enorm veel af op het kind. Misschien weet hij of zij ook niet altijd even goed hoe hij of zij de emoties en gedachtes kwijt kan. Geef een mooi dagboek, die daarvoor de ruimte geeft. Of laat je kind een blog bijhouden.

Maak de steun zichtbaar

Als je kind terminaal is, kan hij of zij zich best afgesloten voelen van het gewone leven, zeker als hij of zij in het ziekenhuis ligt. Klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes ziet hij of zij minder vaak. Zorg dat de steun van vrienden en familie zichtbaar wordt in de kamer. Hang daarom gestuurde kaartjes en tekeningen aan de muur of maak een fotolint van leuke foto’s met vrienden erop. Of wat dacht je van een poëziealbum of vriendenboekje? Laat familie en vrienden in een boekje een persoonlijke boodschap schrijven. Zo kan je kind zich weer gesteund voelen door alle lieve mensen om hem of haar heen.

Bekijk deze initiatieven

Naast deze ideeën brengen we je ook graag in contact met onderstaand initiatief, die het kind en het gezin helpen om de terminale fase een plek te geven en mooi in te vullen.

  • Zo kun je op Hou me vast (palliatieve fase) en Vergeet me niet (terminale fase) bijvoorbeeld een blog starten, flessenpost versturen en nog veel meer lezen en doen. Daarnaast bieden zij gratis een 'Houvast'-doosje aan, waarmee je waardevolle en leuke momenten kunt creëren en vastleggen. 

Heb jij zelf nog mooie, leuke of bijzondere ideeën als aanvulling op dit lijstje? Laat het ons weten!  Bron: Vergeet mij niet en Hou me vast,

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje