Terug naar overzicht

5 tips tegen eenzaamheid

01/04/2021
Redactie
Delen:
eenzaamheid

Het verlies van een dierbare heeft vaak een behoorlijke impact op je leven. Naast het feit dat je vele gevoelens ervaart zoals verdriet of angst kun je je ook erg eenzaam voelen. Vooral als de overledene een grote rol in je leven speelde. Misschien was je wel iedere dag samen. Als je dat kwijtraakt, dan laat dit een leegte in je leven achter. Hierdoor ontstaat een gevoel van eenzaamheid. Als je je eenzaam voelt is het nog lastiger om om te gaan met je verdriet, en daarom delen wij 5 tips die kunnen helpen om eenzaamheid tegen te gaan.

Tips om eenzaamheid tegen te gaan

1. Erken de gevoelens die je ervaart

Soms komt er bij mensen die eenzaam zijn een gevoel van schaamte kijken. Maar dit is nergens voor nodig! Veel meer mensen krijgen hiermee te maken dan je misschien in eerste instantie zou denken. Vooral na het verlies van iemand die dichtbij je stond, wordt dit gevoel nog meer versterkt. Daarom is het volkomen normaal om je eenzaam te voelen nadat je bijvoorbeeld je maatje hebt verloren. Wees dan ook niet bang om hulp te vragen. Geef aan hoe je je voelt en waar je mee zit. Mensen hebben niet gelijk door dat er iets aan de hand is. Dit kan in kleine stapjes. Maak een praatje met de buurman! Of bied zelf hulp aan om iets te doen. Reageer op een oproepje om schoon te maken of op te passen! Zo ben je weer onder de mensen en heb je meer contact. Al is het maar voor een kort gesprekje.

2. Zoek op het internet

Tegenwoordig is voor alles wel een oplossing te vinden op het internet… Ja, dus ook contacten! Vooral nu fysiek mensen opzoeken wat lastiger wordt gemaakt en het gevoel van eenzaamheid hierdoor nog meer kan opspelen. Maar het luchten van je hart kan voor velen al een goed gevoel geven. Gelukkig zijn er een hoop forums die hierbij kunnen helpen of Facebookgroepen die zijn opgezet voor mensen die behoefte hebben aan nieuwe vriendschappen of gewoon aan iemand om even mee te praten. Maar natuurlijk om ook simpelweg naar je te luisteren.

3. Kom in contact met lotgenoten

Mocht het fysiek wel mogelijk zijn mensen te ontmoeten, dan zijn er net zoals op het internet hier in het echt ook groepen voor. Je kunt zo op een veilige manier je gevoelens delen met lotgenoten. Heb je het idee dat bij jou in de buurt hier niet een specifieke groep voor is? Zoek het eens wat verder! Zoals vrijwilligersgroepen of sportclubjes. Wat dacht je van naailes of tekencursussen? Er zijn een hoop clubjes waarvoor je je kunt opgeven en waar je wellicht naast een leuke hobby ook nog leuke contacten aan overhoudt!

4. Vul het gat op

Na het verlies van een dierbare waar je erg veel mee deed kun je al snel in een gat vallen. Door dit gat op te vullen heb je wat afleiding en hierdoor zal je je ook minder snel alleen voelen. Als je iets (nieuws) op de planning hebt staan, heb je bijvoorbeeld eerder het idee de dag aan te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan nieuw werk of probeer in de keuken nieuwe gerechten uit!

5. Pak er een boekje bij

Sommige mensen kunnen schrijven als prettig ervaren. Schrijf je gedachten op, bijvoorbeeld in de vorm van een brief die je aan je dierbare zou schrijven. Dingen die je nog had willen zeggen of nieuwe ervaringen die je hebt meegemaakt. Normaal zou je dit ook delen dus waarom nu niet? Door dit van je zelf af te schrijven heb je het gevoel alsof je je dagen niet helemaal alleen meemaakt.

Heb jij zelf nog tips om eenzaamheid tegen te gaan? Deel deze dan vooral in de reacties! Wie weet kun je met jouw tip een ander helpen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje