0
Terug naar overzicht

Wat zeg je (niet) tegen een collega in rouw?

23/02/2021
Redactie
Delen:
collega in rouw

Rouw op de werkvloer kan voor velen nogal een lastig onderwerp zijn. Vooral omdat elk bedrijf en bijbehorende werksfeer anders is. Bij een rouwende collega ontstaan er dan ook vaak twijfels. Geef je wel een knuffel of niet? Is een troostgeschenk gewenst? En... wat kan je zeggen? Inmiddels weten wij dat iedereen anders rouwt en dat rouw zich ook kan uiten op verschillende manieren. Niet alleen mentaal vergt dit veel van iemand, maar ook fysiek heeft diegene een hoop te verduren. Dit kan vaak leiden tot verminderde focus op het werk. Extra fijn dus als je diegene als collega kan steunen. Wij geven 7 tips voor wat je (niet) kunt zeggen tegen een collega in rouw.

Collega in rouw: 7 tips

1. Beter iets dan niets

Wat voorop staat is dat iets zeggen altijd wint van je stilhouden. Betrokken zijn bij de mensen om je heen is belangrijk. Als je als collega doet alsof er niets aan de hand is, creëert dit een pijnlijke situatie. Een groot persoonlijk verlies kan daarnaast een behoorlijke invloed hebben op de werkprestaties van je collega. Wetende dat er begripvolle collega's zijn verzacht de situatie. Toch gebeurt het nog regelmatig dat mensen moeite hebben met het vinden van de juiste woorden om iets te zeggen. Dit is echter een angst die nergens voor nodig is. Steun gaat om oprechtheid. Wees je er dus van bewust dat iets zeggen altijd beter is dan niets van je laten horen.

2. Blijf aandacht geven

Rouw is een uitputtend proces. Allereerst komt er meestal een hoop verdriet bij kijken. Vaker wel dan niet gaat dit ook nog eens gepaard met vermoeidheid, slapeloosheid, minder concentratie, somberheid, boosheid en soms ook schuldgevoelens. Kortom: grote kans dat je collega zichzelf niet is. Maar vergeet niet: helaas kent rouw geen limiet en is het niet zomaar over met een paar dagen. Het kan wel weken, maanden of zelfs jaren duren. Het gebeurt ook regelmatig dat als iemand een dierbare verliest, de aandacht die hij of zij in het begin krijgt het sterkst is. Toch kan het verdriet met de tijd juist erger worden. Dan dringt namelijk het besef pas door dat het verlies écht is. Het is voor de rouwende daarom erg fijn als er eens in de zoveel tijd even gecheckt wordt hoe het gaat. Dat zullen ze vast waarderen. Door simpelweg te laten weten dat je aan de rouwende collega denkt, bied je al een vorm van steun.

3. Leg geen woorden in de mond

Als er iets persoonlijks is, is het wel een rouwproces. Niemand ervaart exact dezelfde gevoelens. Iedereen heeft zijn eigen unieke herinneringen en band met de overledene. Probeer daarom ook geen (goedbedoelde) adviezen te geven. Als een rouwende veel verdriet heeft, is het laatste waar diegene behoefte aan heeft dat een ander zegt wat hij of zij moet doen of hoe hij of zij zich moet voelen. De keuzes op de werkvloer zijn dan ook eigen gemaakte keuzes. Laat ze zelf inschatten hoe lang zij nodig hebben om weer te gaan werken. Merk je dat zij er nog helemaal niet klaar voor zijn? Geef dan ook niet aan dat jij dat anders zou doen.

4. Bied hulp aan

Vraag of je iets concreets kan doen. Vooral als je niet goed bent met woorden is het fijn als je toch iets kan betekenen in de vorm van daden. Dit kan van alles zijn. Kan jij de vergadering regelen? Is dat ene taakje net te veel en kan jij het ook makkelijk overnemen? Leg het voor en wellicht help je hier een hoop mee. Het kan zijn dat je collega dit zelf niet durft te vragen, maar hier eigenlijk toch wel behoefte aan heeft. Doordat jij de eerste stap zet, voelt hij of zij zich hierdoor minder bezwaard.

5. Juist even niets zeggen

Vragen stellen en over het gemis praten kan fijn zijn. Alleen is het net zo belangrijk om te luisteren! Soms moet het verdriet er gewoon simpelweg uit. Luister! Geef iemand daarom ook de kans om verhalen te vertellen. Misschien wil hij of zij een mooie herinnering delen of hebben zij echt een rotdag. Als je dit even kwijt kan valt er een last van je schouders. Hierdoor creëer je ook een veilige werkomgeving. Daardoor is de stap om naar werk te gaan ook minder groot. Werk kan namelijk ook voor afleiding zorgen en sommigen hebben daar juist behoefte aan. Fijne collega's helpen daarbij.

6. Zorg voor afleiding

Heb je een goede band met de rouwende collega? Laat dan zien dat je buiten werk ook om diegene geeft. Stel bijvoorbeeld voor om samen naar een film te gaan die de overledene zo leuk vond. Of ga een hapje eten in de favoriete tent van de dierbare. Het hoeft natuurlijk geen herinnering van de overledene te zijn! Puur iets doen om voor afleiding te zorgen kan al een dankbare activiteit op zich zijn.

7. Geef je twijfels aan

Het initiatief moet niet vanuit de rouwende komen. Iemand in rouw heeft al genoeg aan zijn of haar hoofd dus het is een opluchting als de ander het gesprek begint. Zoek daarom zelf contact op! Maar wat als je niet helemaal zeker weet hoe je rouwende collega erin staat? Misschien heeft hij of zij wel helemaal geen zin in een gesprek? Spreek dit dan uit! Het is heel normaal om je twijfels aan te geven. Vraag of de behoefte om te praten er is en laat merken dat je wilt weten hoe het met hem of haar gaat.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje