Terug naar overzicht

Lotgenotengroep voor nabestaanden: past dit bij mij?

05/11/2018
Redactie
Delen:
lotgenotengroep voor nabestaanden

Iedereen bewandelt het pad van het rouwproces op zijn of haar eigen manier. De ene wil misschien graag op zichzelf zijn en zo min mogelijk delen, terwijl de ander juist heel graag zijn verhaal wil doen. In sommige gevallen kan het fijn zijn om je verhaal te delen met lotgenoten. Dit zijn mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Ook voor mensen die een dierbare zijn verloren bestaan lotgenotengroepen, een zogenaamde lotgenotengroep voor nabestaanden.

Praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt

Een lotgenotengroep voor nabestaanden wordt over het algemeen opgezet voor mensen die te maken hebben gehad met eenzelfde type overlijden. Denk hierbij aan overlijden door zelfdoding, een (jong) kind dat is gestorven of overlijden door een specifieke ziekte. Het doel hiervan is om mensen bijeen te brengen die hetzelfde hebben meegemaakt zodat ze hun ervaringen en gevoelens met elkaar kunnen delen. Praten met mensen uit je omgeving kan fijn zijn. Toch kan het soms ook fijn zijn om iemand te spreken die je niet kent maar wel hetzelfde heeft meegemaakt. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt begrijpen vaak beter waar je mee te maken hebt en hoe je je voelt. Bij lotgenotengroepen gaat het er dus meestal om dat je met elkaar praat over hetgeen je hebt meegemaakt en doormaakt, vaak gebeurt dit onder begeleiding van een gespreksleider. Meestal kom je op regelmatige basis bij elkaar in een kleine groep met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het kan ook zijn dat er naast praatsessies ook andere activiteiten worden georganiseerd, die je kunnen helpen in het rouwproces.

Past een lotgenotengroep bij mij?

Vind je het lastig om te bepalen of een lotgenotengroep bij jou past? Stel jezelf dan eens de volgende vragen...

  • Heb ik het gevoel dat mensen om me heen mij niet begrijpen?
  • Voel ik vaak de behoefte om mijn verhaal te doen?
  • Heb ik het gevoel dat ik mensen om me heen belast met mijn verdriet?
  • Wil ik weten of anderen met dezelfde vragen en/of kwesties zitten?

Is jouw antwoord op een groot deel van de vragen 'ja'? Dan kun je het zeker eens overwegen om bij een lotgenotengroep te gaan kijken. Vind je het niks? Dan kun je er altijd voor kiezen om het bij die ene keer te houden. Je bent immers nergens toe verplicht. Vind je het een beetje eng? Begrijpelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met het online kletsen met lotgenoten. Dit kan bijvoorbeeld op een forum.

Je aanmelden voor een lotgenotengroep voor nabestaanden

Ben je op zoek naar een lotgenotengroep? Kijk dan eens op het internet of er iets georganiseerd wordt bij jou in de buurt. Er zijn heel veel verschillende initiatieven in Nederland. Zo organiseert Humanitas diverse activiteiten voor volwassenen en jongeren die een dierbare zijn verloren, waaronder de lotgenotengroep rouw. Voor kinderen bestaan ook diverse initiatieven waaronder de Stichting achter de regenboog. Een andere optie is de uitvaartbegeleider die jou heeft geholpen bij de uitvaart te vragen of hij of zij lokale lotgenotengroepen kent. De uitvaartbegeleider weet namelijk vaak wel welke lotgenotengroepen er in de buurt zijn en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje