0
Terug naar overzicht

Lotgenotengroep voor nabestaanden: past dit bij mij?

12/09/2023
Redactie
Delen:
lotgenotengroep voor nabestaanden

Iedereen bewandelt het pad van het rouwproces op zijn of haar eigen manier. De ene wil misschien graag op zichzelf zijn en zo min mogelijk delen, terwijl de ander juist heel graag zijn verhaal wil doen. In sommige gevallen kan het fijn zijn om je verhaal te delen met lotgenoten. Dit zijn mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Ook voor mensen die een dierbare zijn verloren bestaan lotgenotengroepen, een zogenaamde lotgenotengroep voor nabestaanden.

Praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt

Een lotgenotengroep voor nabestaanden wordt over het algemeen opgezet voor mensen die te maken hebben gehad met eenzelfde type overlijden. Denk hierbij aan overlijden door zelfdoding, een (jong) kind dat is gestorven of overlijden door een specifieke ziekte. Het doel hiervan is om mensen bijeen te brengen die hetzelfde hebben meegemaakt zodat ze hun ervaringen en gevoelens met elkaar kunnen delen. Praten met mensen uit je omgeving kan fijn zijn. Toch kan het soms ook fijn zijn om iemand te spreken die je niet kent maar wel hetzelfde heeft meegemaakt. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt begrijpen vaak beter waar je mee te maken hebt en hoe je je voelt. Bij lotgenotengroepen gaat het er dus meestal om dat je met elkaar praat over hetgeen je hebt meegemaakt en doormaakt, vaak gebeurt dit onder begeleiding van een gespreksleider. Meestal kom je op regelmatige basis bij elkaar in een kleine groep met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het kan ook zijn dat er naast praatsessies ook andere activiteiten worden georganiseerd, die je kunnen helpen in het rouwproces.

Past een lotgenotengroep bij mij?

Vind je het lastig om te bepalen of een lotgenotengroep bij jou past? Stel jezelf dan eens de volgende vragen...

  • Heb ik het gevoel dat mensen om me heen mij niet begrijpen?
  • Voel ik vaak de behoefte om mijn verhaal te doen?
  • Heb ik het gevoel dat ik mensen om me heen belast met mijn verdriet?
  • Wil ik weten of anderen met dezelfde vragen en/of kwesties zitten?

Is jouw antwoord op een groot deel van de vragen 'ja'? Dan kun je het zeker eens overwegen om bij een lotgenotengroep te gaan kijken. Vind je het niks? Dan kun je er altijd voor kiezen om het bij die ene keer te houden. Je bent immers nergens toe verplicht. Vind je het een beetje eng? Begrijpelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met het online kletsen met lotgenoten. Dit kan bijvoorbeeld op een forum.

Je aanmelden voor een lotgenotengroep voor nabestaanden

Ben je op zoek naar een lotgenotengroep? Kijk dan eens op het internet of er iets georganiseerd wordt bij jou in de buurt. Er zijn heel veel verschillende initiatieven in Nederland. Zo organiseert Humanitas diverse activiteiten voor volwassenen en jongeren die een dierbare zijn verloren, waaronder de lotgenotengroep rouw. Voor kinderen bestaan ook diverse initiatieven waaronder de Stichting achter de regenboog. Een andere optie is de uitvaartbegeleider die jou heeft geholpen bij de uitvaart te vragen of hij of zij lokale lotgenotengroepen kent. De uitvaartbegeleider weet namelijk vaak wel welke lotgenotengroepen er in de buurt zijn en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

Delen:

Reacties (53)

Reactie van Miranda op 28 mrt. 2024 16:58
"Ik zou graag in contact komen met mensen van vergelijkbare leeftijd (ik ben 54) die een goede vriend of vriendin zijn verloren. Mijn beste vriendin overleed in december 2023 (terminale kanker vastgesteld in mei van 2023) en nu overvalt me de leegte en het verdriet. Het gevoel dat ik bij niemand terecht kan om over haar en over het proces van afscheid nemen te praten."
Reactie van Kimberley Cuppen op 25 feb. 2024 16:17
"Graag zou ik in contact komen met mensen die het zelfde of zoiets hebben meegemaakt. Ik ben 25 augustus 2020 mijn moeder verloren aan darmkanker. Ik merk dat ik nog steeds heel veel verdriet heeft ook al is het nu 3,5 jaar geleden. Ik kan het ook niet los laten. Ik ben nog steeds heel boos en verdrietig. Ik vind het ook heel oneerlijk en voel mij onbegrepen. Daarbij ben ik nog vele familie en vrienden verloren. Maar m'n moeder was mijn beste vriendin en dit heeft mij zo geraakt."
Reactie van Kimberley Cuppen op 25 feb. 2024 16:17
"Graag zou ik in contact komen met mensen die het zelfde of zoiets hebben meegemaakt. Ik ben 25 augustus 2020 mijn moeder verloren aan darmkanker. Ik merk dat ik nog steeds heel veel verdriet heeft ook al is het nu 3,5 jaar geleden. Ik kan het ook niet los laten. Ik ben nog steeds heel boos en verdrietig. Ik vind het ook heel oneerlijk en voel mij onbegrepen. Daarbij ben ik nog vele familie en vrienden verloren. Maar m'n moeder was mijn beste vriendin en dit heeft mij zo geraakt."
Reactie van Peter op 19 jan. 2024 12:24
"Ik heb tweede kerst mijn vrouw verloren, god wat is dat zwaar. Mijn vrouw had uitgezaaide longkanker 2019 geconstateerd, twee jaar inmummotherapie gehad en leek goed te gaan. Maar de scan van september 2023 bleek dat er groei was, ook was er een longontsteking die ze in november met een turbo kuur met prednison wilden verhelpen. In mijn ogen omdat ik zag dat het na de eerste dagen van innemen van de pretnison een achteruitgang zag en dit haar dood heeft ingeluid. Een maand later is ze overleden wat een gemis ik kan er nog niet mee omgaan. Pffff"
Reactie van Sabine Vos op 11 jan. 2024 19:53
"Graag zou ik i n contakt komen met mensen die ongeveer t zelfde hebben meegemaakt. Mijn man is 15 september dit jaar overleden na meervoudige ziektes. Hij was diabeet, heeft 2 hersenbloedingen gehad,2 hartinfarcten waarvoor 4 omleidingen. Nierfalen waarvoor om de dag dialyseren. Vaatfalen waardoor 2 onderbeen amputaties. Uiteindelijk is hij door n te hoog kalium gehalte toch snel achteruit gegaan,kreeg hartritme stoornissen en uiteindelijk n hartstilstand. Hij was 58 jaar. Ondanks de zorg die ik zelf deed(hij woonde gewoon thuis) is en blijft het gemis enorm."
Reactie van Ellen de Ruiter op 7 jan. 2024 17:41
"Heb de dag voor oudejaarsavond, na een lang ziekbed. Hij had een hersentumor en longkanker, mijn partner verloren. Het gemis is ontzettend. Heb weinig mensen, om mee te praten. Voel me zo eenzaam, hij heeft een enorme leegte achter gelaten. Graag zou ik met mensen, die ook zoiets hebben meegemaakt willen praten. Mijn leeftijd is 72 jaar, woon in Berkel en Rodenrijs, Zuid Holland."
Reactie van Martha Troon op 2 jan. 2024 12:08
"Op 28 november 2023 overleed mijn dochter van 43 j aan uitgezaaide kanker in eierstok longen kortom overal uitzaaiingen. Ik moeder van 69 wil graag in contact komen met anderen om onze gevoelens te delen."
Reactie van Danielle op 17 dec. 2023 22:50
"Mijn man (46) is recent overleden aan alvleesklier kanker. Hij was zo niet klaar met het leven dat er veel onbesproken is gebleven hier heb ik veel last van."
Reactie van Amir op 3 dec. 2023 21:19
"26 oktober 2023 mijn vrouw net was 36 overleden door de darmkanker . 3 jaar gevochten samen en eindelijk zij is in ziekenhuis Amsterdam overleden , ik ben 40 jaar en ik heb een zoon van 4 . Ik woon in Nijmegen en wil graag met mensen in de buurt heeft zelfde ervaring gehad contact hebben ."
Reactie van Annie Hodzelmans op 27 nov. 2023 17:56
"Hallo ik ben Annie, mijn man is 30 juni 2022, op 59e jarige leeftijd uit het leven gestapt, hij had heel veel last van tinnitus. Ik heb het er iedere dag nog heel erg moeilijk. Ik ben woonachtig in Zuid Limburg en oo zoek naar lotgenotenn"
Reactie van Ron op 8 nov. 2023 20:00
"Op 29 oktober 2023 overleed mijn meisje op 51 jarige leeftijd aan acute leukemie. Binnen 6 weken moest ik haar laten gaan. Het gemis is zo intens verschrikkelijk. Ze was mijn alles en we deden ook alles samen. We waren één en hadden hier 21 jaar meer dan genoeg aan. Nu moet ik zonder haar verder en deze gedachte is ondraaglijk. Ik ben 54 en het leven voelt zinloos. Iemand in de buurt van Roermond die dezelfde ervaring heeft."
Reactie van Julia op 3 okt. 2023 13:27
"Op 16 januari 2022 ben ik mijn zoon Jeroen 49 jaar door een noodlottig ongeval verloren. Het doet zo'n pijn."
Reactie van Anne-Mieke Boonstra op 1 okt. 2023 10:31
"Mijn man is 11 augustus overleden aan darmkanker met vele uitzaaingen. Zes maanden vanaf dat we het hoorden dat hij ziek tot zijn dood. Ik voel me vreselijk. Nooit meer dat ik hem zie of spreek. Ook erg eenzaam. We hebben geen kinderen, wel vrienden, maar daar kun je ook niet elke dag langskomen. Ik woon in Apeldoorn en kom graag in contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt om eens te praten of een wandeling."
Reactie van Elisabeth op 29 sep. 2023 12:33
"In reactie op het verhaal van Inge en Ben: Ook ik ben mijn lieve man verloren aan alvleesklierkanker op 28 juli 2023. Op 4 juli de diagnose en zo snel overleden. Nog maar kort geleden maar na 45 jaar samen onverteerbaar en wil het soms uitschreeuwen van machteloosheid, verdriet, pijn en heimwee. Ik kom graag in contact met mensen die het ook hebben meegemaakt en hoop dat we elkaar kunnen steunen."
Reactie van Cora op 14 aug. 2023 12:24
"Ik ben 15 maart 2022 mijn allerliefste partner verloren aan hersenbloeding , in een halve dag stort je wereld in Ik ben nu 71 jaar , zoooo moeilijk en voel mij heel eenzaam , alle toekomst samen is weg Zou graag in contact komen die dit ook zo voelen Woon in bergen noord holland Groetjes cora"
Reactie van Cela op 13 aug. 2023 23:04
"Nav Reactie van Inge nav het overlijden van haar man. Mijn man is 20 april jl onverwachts overleden,"
Reactie van Inge op 2 mei 2023 00:22
"Kerstmis 2022 heb ik nog gevierd met mijn man en familie. Op 15 maart 2023 is hij overleden aan alvleesklierkanker. Het voelt alsof ik ben overreden door een bus. We waren 38 jaar samen en ondanks alle lieve steun van de kinderen, familie en vrienden went het niet om elke dag weer op te staan en alleen aan de dag te beginnen. Ik mis hem."
Reactie van Tina op 16 apr. 2023 19:25
"Ik ben 10 maart mijn moeder verloren. Het is nog zo onwerkelijk en ik zou zo graag mijn pijn en verdriet willen uiten. Huilen lukt niet. Helaas heb ik geen partner en/of kinderen, weinig vrienden die fantastisch zijn maar druk met hun gezin, ouders en werk, mijn familie woont in het buitenland, kan ik door Lyme niet meer werken en voel ik me gewoon heel erg alleen. Ik woon in Haarlem..."
Reactie van Mariëlle op 12 apr. 2023 10:17
"Ik ben mijn zoon op kerstavond 24-12-2021 verloren, hij was 21 jaar en had epilepsie en daarna slokdarmkanker. Heeft 9 maanden gevochten alleen nog levensverlengende chemo. Ik overleef iedere dag maar de pijn is niet te verdragen. Zou graag in contact komen met mensen die ook hun kind zijn verloren door ziekte! Mariëlle"
Reactie van Dinie op 13 mrt. 2023 16:53
"Verleden jaar 24 juni is mijn zoon overleden hij was 44 hij had epilepsie al vanaf zijn 7e jaar het laatste jaar ging het slechter met hem het is heel moeilijk maar het troost me dat ik hier in deze praatgroep lotgenoten tref."
Reactie van Richard nieuborg op 25 feb. 2023 18:35
"ik ben mijn partner verloren ze was pas 47 jaar oud de verwachtingen waren goed zevlag pas 3 weken in het ziekenhuis ze had acute leukemie wie heeft dat ook zoiets meegemaakt verlies van je partner op zo 'n jonge leeftijd zou graag mee in contact komen groet Richard"
Reactie van Corrie op 11 jan. 2023 19:19
"Graag zou ik in contact komen met grootouders die een kleinkind verloren hebben. Het is bijna twee jaar geleden, maar ik heb het gevoel dat het verdriet nog steeds veel te heftig is om er alleen mee om te kunnen gaan. Wie herkent dit?"
Reactie van Ria op 10 jan. 2023 19:46
"22 jaar geleden ben ik mijn man verloren na 3 jaar in coma! Vorig jaar februari werd ik oma van m’n vijfde kleinkind! Het 2 de kindje van m’n dochter. Vorig jaar april mijn zoon overleden! Hoe kan ik nog verder leven! Moeilijk moeilijk!"
Reactie van Ben op 31 dec. 2022 18:42
"Eerste kerstdag ben ik de liefde van mijn leven verloren aan alvleesklierkanker. In 2 maanden tijd is mijn wereld van gelukkig met haar zijn veranderd in een diep zwart gat waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt. Als iemand dit herkent zou ik graag in gesprek komen om mogelijk elkaar te helpen de weg weer omhoog te kunnen vinden."
Reactie van Anoniem op 11 dec. 2022 14:15
"Hallo, ik heb dit jaar juli 2022 myn moeder verloren ik heb niemand om erover te praten laat staan steun te krygen en ik weet niet waar ik het zoeken moet en hoe nu verder wie kan my helpen hierdoor heen te gaan ik heb enorme verdriet elke dag hierom het doet my erg veel.pyn."
Reactie van Romée op 3 dec. 2022 00:02
"Graag zou ik in contact komen met mensen die op jongere leeftijd hun partner zijn verloren. Zelf ben ik 20 jaar. Ik ben in juli dit jaar mijn vriend verloren (1 jaar relatie) door een motorongeluk. Hij is maar 22 jaar geworden."
Reactie van Wendy op 27 nov. 2022 16:43
"24 december 2021 ben ik mijn man verloren aan darmkanker. Ik ben 45 en heb 3 kinderen van12,14,15. Ik zoek lotgenoten voor steun en misschien een mooie vriendschap. Omgeving laren gelderland."
Reactie van Marcel Bergen op 18 okt. 2022 10:09
"Op 26 augustus 2021 strierf mijn echtgenote aan darmkanker. We waren bijna 35 jaar een twee-eenheid. Haar overlijden heeft dagelijks een enorme impact op mij. Graag kom ik in contact met mensen die hetzelfde voelen. Ik woon in Amsterdam."
Reactie van a.vredenbregt@kpnplanet.nl op 13 sep. 2022 19:35
"Alles wat ik na het verlies van mijn man na 52huwelijk onderneem voelt surrogaat,hoe wordt het leven weer enigszins de moeite waard vraag ik me af?"
Reactie van Sofie op 11 sep. 2022 19:04
"Graag zou ik in contact komen met lotgenoten , mijn echtgenoot is 3 augustus overleden aan pancreaskanker"
Reactie van Reina Klaver op 8 sep. 2022 16:43
"Ik heb mijn man verloren op 19 maart 2021 aan uitgezaaide longkanker. We waren 30 jaar bij elkaar en deden alles samen. Het gemis is zo groot. Wil ook mijn kinderen er niet steeds mee lastig vallen. Maar wat en hoe moet ik met mijn 70 jaar nu verder? Wat brengt de toekomst mij nog? Probeer wel dingen te ondernemen maar je komt altijd weer terug in dat lege stille huis. Rouwen blijft zwaar en kent vele ups en downs. Maar ik doe mijn best. Dat heb ik mijn man ook beloofd."
Reactie van Arina op 4 aug. 2022 16:52
"Wij zijn onze dochter 22 06 22 verloren, ze is zelf uit het leven gestapt… graag zou ik contact komen die dit ook mee gemaakt hebben… onze dochter was 24"
Reactie van Bauwens Karen op 10 jul. 2022 23:25
"Heb mijn partner verloren 30/07/2022. Aan asbestkanker ,gevecht van 8 maanden.De emotionele pijn is niet te beschrijven.Van de ene dag op de andere moet je alles aanvaarden...en verdergaan met de levensstroom.Moeilijk..."
Reactie van Jenny op 29 mrt. 2022 09:27
"Mijn man met wie ik 35 jaar samen was,waarvan 32 jaar getrouwd,maakte totaal onverwachts op 4 Jan 2022 een einde aan zijn leven. Zoveel vragen,zoveel verdriet. We waren echt samen één. Ik woon in het uiterste puntje van Brabant,tegen Zeeland aan. Ik ben 53."
Reactie van Jenny op 29 mrt. 2022 09:25
"Mijn man met wie ik 35 jaar samen was,waarvan 32 jaar getrouwd,maakte totaal onverwachts op 4 Jan 2022 een einde aan zijn leven. Zoveel vragen,zoveel verdriet. We waren echt samen één. Ik ben 53."
Reactie van Marjo Bronkhorst op 28 mrt. 2022 10:18
"Ben mijn 13 jarige zoon verloren door zelfdoding bijna vijf jaar geleden ben op zoek naar lotgenoten in omgeving kerkrade"
Reactie van Cora leegwater op 26 mrt. 2022 18:23
"Goedendag lotgenoten Mijn naam is cora , ben onlangs mijn man verloren Woon in noord holland , 70 lentes jong Misschien kan ik in contact komen met lotgenoten om samen fijn gesprek te kunnen hebben over hoe te overleven"
Reactie van Ko op 11 okt. 2021 09:07
"Ik heb in augustus van dit jaar mijn partner verloren aan dementie.Ik was 34 jaar gelukkig getrouwd met haar en hadden een sterke relatie.Ik heb het er heel moeilijk mee.welke vrouw heeft dit ook meegemaakt en wil met mij communiceren??"
Reactie van Mark Toonstra op 3 okt. 2021 21:56
"In 2018 is mijn vrouw overleden aan longkanker. We waren 30 jaar samen en ondanks alle lieve vrienden en familie om me heen lukt het me na ruim drie jaar niet om het "alleen" weer leuk te hebben. Doe leuke dingen en ga er graag op uit (ook alleen) maar de beleving is steeds weer een mager zesje. Herkent U dit en is het U gelukt om het verlies te accepteren en toch weer met plezier het leven op te pakken dan hoor ik dat graag. Mark"
Reactie van Hermien v Hest op 21 sep. 2021 16:25
"Ik heb mijn dochter verloren door een auto ongeluk Met de wijchense kermis Ze was nog maar 19 jaar Maar het gemis blijft Hermien"
Reactie van Joyce op 10 sep. 2021 09:45
"Mijn vriend is op 16 juni 2021 overleden aan darmkanker. De operatie was goed verlopen, maar de communicatie met de chirurg was niet duidelijk. Er zijn complicaties ontstaan en daar is mijn partner helaas aan overleden. Na mijn scheiding met mijn ex- man ben ik in een 55+ huis gaan wonen. Ik heb met mijn partner niet zolang samengewoond, bijna 26 maanden. Nu ben ik weer alleen. Ik heb wel steun van mijn zoon. Graag zou ik in contact komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt."
Reactie van Francine goegebeur op 22 aug. 2021 20:34
"Ik zou graag met mensen chatten die ook hun dierbare verloren zijn"
Reactie van Natascha op 14 jul. 2021 22:07
"Wij hebben zojuist 2 juni 2021 onze stiefzoon / de zoon van 28 jr van mijn partner verloren door zelfdoding ..Stan en Natas"
Reactie van Marian op 17 mei 2021 20:23
"Mijn man is in december overleden aan de gevolgen van Corona!,Ik was 8 jaar met hem heel gelukkig!Ik ben nu 68 jaar en hij was mijn 3e man.de 1e gescheiden na 20 jaar de 2e overleden na 20 jaar en de 3e na 8 jaar.Ik moest ook het huis uit omdat ik geen recht op zijn pensioen heb omdat ik na zijn 65e net hem getrouwd ben.Gelukkig heb ik nu een 55+sociale woning gevonden .maar weet niet hoe ik alles kan verwerken!ik probeer er wel wat van te maken maar voel mij heel verdrietig en alleen."
Reactie van Grietje op 29 apr. 2021 16:42
"Mijn zoon is 3 weken geleden overleden aan een hartaanval. 35 jaar. Het is nog vers maar ik weet niet hoe ik verder moet..."
Reactie van Marcha Stam op 11 apr. 2021 12:27
"Graag zou ik in contact komen met dochters die hun vader veel te jong moeten missen . Mijn vader is afgelopen november overleden op 61 jarige leeftijd ."
Reactie van Petra op 10 mrt. 2021 13:01
"Lieve mensen, bijna een jaar geleden ben ik mijn zoon van 34 jaar verloren door zelfdoding. Hoe kan ik hier mee leren omgaan? Ook door de corona is het nu heel erg eenzaam omdat ik van sommige mensen geen bezoek krijg of niet op bezoek kan gaan. Ook kan ik geen sociale dingen ondernemen en weet ik niet waar ik lotgenoten kan spreken. De vraag waarom en mijn schuldvraag blijven de hele dag door mijn hoofd gaan."
Reactie van Chantal op 10 okt. 2020 06:13
"3 oktober was het zo ver... Verdorie mam... je kon niet meer... Mn broertje,schoonzusje, ik en vriend namen afscheid van jou! Je blijft elke dag de reden dat ik omhoog kijk, lieve mams..."
Reactie van Maryanne op 6 sep. 2020 12:06
"Ik heb een dochter die heeft kanker al 5 jaar , zij is nu begonnen aan chemo kuren die de kwaliteit van leven nog kan beïnvloeden, zij is 40 jaar en ik 67 jaar ....het voelt als een stuk uit mezelf wordt genomen , ik zou graag wat handvaten aan gereikt krijgen van mensen in vergelijkbare situatie. D je wel ..."
Reactie van Vermote arlette op 6 aug. 2020 19:51
"Ik ben mijn zoon verloren 5maart 2019 door werkongeval arlette"
Reactie van paul van duuren op 14 jan. 2020 14:28
"ik heb mijn zoon verloren door een verkeersongeluk"
Reactie van Ellen Gortmaker op 20 okt. 2019 16:21
"Wij hebben hetzelfde meegemaakt. Mijn stiefzoon en de zoon van mijn partner heeft plotseling een eind aan zijn leven gemaakt."
Reactie van Henk op 14 okt. 2019 08:05
"Graag zou ik in contact komen met mensen die het zelfde meegemaakt hebben als ik . Ik ben mijn dochter verloren door zelfdoding. Henk"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje