Terug naar overzicht

Lotgenotengroep voor nabestaanden: past dit bij mij?

05/11/2018
Redactie
Delen:
lotgenotengroep voor nabestaanden

Iedereen bewandelt het pad van het rouwproces op zijn of haar eigen manier. De ene wil misschien graag op zichzelf zijn en zo min mogelijk delen, terwijl de ander juist heel graag zijn verhaal wil doen. In sommige gevallen kan het fijn zijn om je verhaal te delen met lotgenoten. Dit zijn mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Ook voor mensen die een dierbare zijn verloren bestaan lotgenotengroepen, een zogenaamde lotgenotengroep voor nabestaanden.

Praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt

Een lotgenotengroep voor nabestaanden wordt over het algemeen opgezet voor mensen die te maken hebben gehad met eenzelfde type overlijden. Denk hierbij aan overlijden door zelfdoding, een (jong) kind dat is gestorven of overlijden door een specifieke ziekte. Het doel hiervan is om mensen bijeen te brengen die hetzelfde hebben meegemaakt zodat ze hun ervaringen en gevoelens met elkaar kunnen delen. Praten met mensen uit je omgeving kan fijn zijn. Toch kan het soms ook fijn zijn om iemand te spreken die je niet kent maar wel hetzelfde heeft meegemaakt. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt begrijpen vaak beter waar je mee te maken hebt en hoe je je voelt. Bij lotgenotengroepen gaat het er dus meestal om dat je met elkaar praat over hetgeen je hebt meegemaakt en doormaakt, vaak gebeurt dit onder begeleiding van een gespreksleider. Meestal kom je op regelmatige basis bij elkaar in een kleine groep met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het kan ook zijn dat er naast praatsessies ook andere activiteiten worden georganiseerd, die je kunnen helpen in het rouwproces.

Past een lotgenotengroep bij mij?

Vind je het lastig om te bepalen of een lotgenotengroep bij jou past? Stel jezelf dan eens de volgende vragen...

  • Heb ik het gevoel dat mensen om me heen mij niet begrijpen?
  • Voel ik vaak de behoefte om mijn verhaal te doen?
  • Heb ik het gevoel dat ik mensen om me heen belast met mijn verdriet?
  • Wil ik weten of anderen met dezelfde vragen en/of kwesties zitten?

Is jouw antwoord op een groot deel van de vragen 'ja'? Dan kun je het zeker eens overwegen om bij een lotgenotengroep te gaan kijken. Vind je het niks? Dan kun je er altijd voor kiezen om het bij die ene keer te houden. Je bent immers nergens toe verplicht. Vind je het een beetje eng? Begrijpelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met het online kletsen met lotgenoten. Dit kan bijvoorbeeld op een forum.

Je aanmelden voor een lotgenotengroep voor nabestaanden

Ben je op zoek naar een lotgenotengroep? Kijk dan eens op het internet of er iets georganiseerd wordt bij jou in de buurt. Er zijn heel veel verschillende initiatieven in Nederland. Zo organiseert Humanitas diverse activiteiten voor volwassenen en jongeren die een dierbare zijn verloren, waaronder de lotgenotengroep rouw. Voor kinderen bestaan ook diverse initiatieven waaronder de Stichting achter de regenboog. Een andere optie is de uitvaartbegeleider die jou heeft geholpen bij de uitvaart te vragen of hij of zij lokale lotgenotengroepen kent. De uitvaartbegeleider weet namelijk vaak wel welke lotgenotengroepen er in de buurt zijn en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

 

Delen:

Reacties (9)

Reactie van Grietje op 29 apr. 2021 16:42
"Mijn zoon is 3 weken geleden overleden aan een hartaanval. 35 jaar. Het is nog vers maar ik weet niet hoe ik verder moet..."
Reactie van Marcha Stam op 11 apr. 2021 12:27
"Graag zou ik in contact komen met dochters die hun vader veel te jong moeten missen . Mijn vader is afgelopen november overleden op 61 jarige leeftijd ."
Reactie van Petra op 10 mrt. 2021 13:01
"Lieve mensen, bijna een jaar geleden ben ik mijn zoon van 34 jaar verloren door zelfdoding. Hoe kan ik hier mee leren omgaan? Ook door de corona is het nu heel erg eenzaam omdat ik van sommige mensen geen bezoek krijg of niet op bezoek kan gaan. Ook kan ik geen sociale dingen ondernemen en weet ik niet waar ik lotgenoten kan spreken. De vraag waarom en mijn schuldvraag blijven de hele dag door mijn hoofd gaan."
Reactie van Chantal op 10 okt. 2020 06:13
"3 oktober was het zo ver... Verdorie mam... je kon niet meer... Mn broertje,schoonzusje, ik en vriend namen afscheid van jou! Je blijft elke dag de reden dat ik omhoog kijk, lieve mams..."
Reactie van Maryanne op 6 sep. 2020 12:06
"Ik heb een dochter die heeft kanker al 5 jaar , zij is nu begonnen aan chemo kuren die de kwaliteit van leven nog kan beïnvloeden, zij is 40 jaar en ik 67 jaar ....het voelt als een stuk uit mezelf wordt genomen , ik zou graag wat handvaten aan gereikt krijgen van mensen in vergelijkbare situatie. D je wel ..."
Reactie van Vermote arlette op 6 aug. 2020 19:51
"Ik ben mijn zoon verloren 5maart 2019 door werkongeval arlette"
Reactie van paul van duuren op 14 jan. 2020 14:28
"ik heb mijn zoon verloren door een verkeersongeluk"
Reactie van Ellen Gortmaker op 20 okt. 2019 16:21
"Wij hebben hetzelfde meegemaakt. Mijn stiefzoon en de zoon van mijn partner heeft plotseling een eind aan zijn leven gemaakt."
Reactie van Henk op 14 okt. 2019 08:05
"Graag zou ik in contact komen met mensen die het zelfde meegemaakt hebben als ik . Ik ben mijn dochter verloren door zelfdoding. Henk"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje