Terug naar overzicht

Alternatieven voor rouwbloemen

14/12/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
Alternatieven voor rouwbloemen

Als iemand in je omgeving een dierbare verliest wil je natuurlijk graag wat voor diegene doen. Vaak weet je echter niet wat je kunt doen, omdat je niet goed weet waar de overledene behoefte aan heeft. Om toch een teken van medeleven te tonen, kiezen de meeste mensen ervoor om rouwbloemen te geven. En dat is uiteraard een mooi gebaar.

Soms wordt er echter expliciet verzocht om geen rouwbloemen naar de uitvaart mee te nemen of op te sturen naar de nabestaanden. Of misschien wil je uit jezelf wel heel wat anders dan rouwbloemen geven. Iets met een waardevolle betekenis of iets met een mooi verhaal erachter en wat nog jaren bewaard kan worden. Alternatieven voor rouwbloemen vinden kan erg lastig zijn. Om je hier een beetje bij te helpen hebben wij zes alternatieven voor rouwbloemen voor je uitgelicht.  

6 alternatieven voor rouwbloemen

1. Waardevolle herinneringen delen

Iets waar nabestaanden veel waarde aan hechten zijn mooie herinneringen aan de overledene. Verras de persoon in rouw met een brief of een (foto)boekje waarin je leuke herinneringen aan de overledene hebt vastgelegd. Maak er een mooi verhaal van waar je zelf ook blij van wordt. Schrijf een verhaal waarvan je denkt dat het ook een glimlachje op het gezicht van de rouwende tevoorschijn tovert. Heb je nog mooie foto's van of met de overledene? Maak hier kopieën van en deel ze met de rouwende. Je kunt ook het initiatief nemen om meerdere mensen uit de omgeving van de overledene te vragen naar leuke verhalen en foto's. Vraag bijvoorbeeld aan collega's, goede vrienden of familieleden van de overledene of zij ook leuke herinneringen willen delen en maak hier een mooi geheel van. Waarschijnlijk zitten er ook foto's en verhaaltjes tussen die de rouwende zelf nog niet had of kende! Dat kan erg waardevol zijn. Als de overledene kleine kinderen heeft, kunnen zij de verhaaltjes over hun overleden vader of moeder teruglezen als ze wat ouder zijn.

2. Comfort food

Iedereen heeft eens in de zoveel tijd wel behoefte aan comfort food. Eten waar je weer even blij van wordt. Comfort food wordt vaak gegeten als troost voor jezelf, alleen of met iemand anders die het ook even nodig heeft (of die het als een goed excuus ziet om weer even lekker ongezond te eten ;)). Kies een dag uit om samen met de nabestaande lekker aan tafel of op de bank te genieten van zijn of haar lievelingseten- en drinken. Doe dit alleen met hem of haar, met een hecht vriendengroepje of met andere familieleden. Je kunt er ook voor kiezen om hem of haar enige tijd na de uitvaart te verrassen met een zelfgebakken taart waar hij of zij gek op is. Zet een kopje thee of koffie klaar en vraag hoe het gaat. Voor de nabestaande is het fijn om te weten dat er aan hem of haar wordt gedacht. 

3. De Troostbox

De Troostbox kan in deze lijst met alternatieven voor rouwbloemen natuurlijk niet ontbreken. Geef als steunbetuiging een box vol met liefde. Laat de rouwende weten dat je aan hem of haar denkt in deze moeilijke tijd. In de Troostbox vind je mooie en lieve artikelen die je cadeau kunt doen aan iemand in rouw. De Troostbox is beschikbaar in vier verschillende varianten: er is een keuze tussen een grote en een medium box en een keuze tussen voor hem of voor haar. In elke box zit ook een troostboekje met tips, quotes en gedichten over rouw en verlies. De Troostbox is online te bestellen bij ons. Binnen enkele dagen ontvang je de Troostbox in huis óf het wordt direct naar diegene voor wie het bestemd is gestuurd.

Alternatief voor rouwbloemen

4. Een dagje weg

Ga er samen een dagje op uit. Het is te begrijpen dat het vrij moeilijk is om aan leuke dingen te denken als je net een dierbare bent verloren. Misschien zit hij of zij liever thuis. Maar er even tussenuit gaan kan juist goed zijn voor iemand in rouw. Als je merkt dat iemand in een dip zit en nauwelijks uit huis gaat, doe je er goed aan om hem of haar uit te nodigen om er een dagje op uit te gaan. Het hoeft niet ver van huis te zijn, misschien een wandeling door het park en eten bij een leuk restaurantje in de buurt. Mocht de rouwende er toch toe in staat zijn en ermee instemmen, dan kun je zelfs verder weg op pad gaan. Een dagje of een weekendje buiten de deur voor wat plezier en afleiding doet wonderen!

5. Een beetje licht

Geef 'licht' aan iemand in rouw in de vorm van kaarsen. Kaarsjes zijn geschikte alternatieven voor rouwbloemen. Geef een grote glazen pot of een mason jar vol met waxinelichtjes of kaarsjes aan de rouwende. Zo heeft de rouwende genoeg kaarsjes om aan te steken voor die ene dierbare persoon die er niet meer is. Voeg er een kaartje aan toe met een zelfgeschreven tekst. Een ander mooi alternatief voor rouwbloemen is de Memorialboxx. Dit is een gepersonaliseerde herinneringsbox die je in combinatie met de memorial set als troostgeschenk aan nabestaanden kunt geven. De memorial set bestaat uit een fotohouder, vijf prints van persoonlijke foto's die je zelf kan uploaden en twee symbolische theelichthouders in de vorm van een traan. Een kaarsje aansteken in de prachtige theelichthouder biedt warmte, troost en licht aan nabestaanden.

memorialboxx6. Do It Yourself

Als je het goed bekijkt zijn er honderden alternatieven voor rouwbloemen. Je kunt ook zelf iets maken. Ben je goed in schrijven of in dichten? Een mooie brief of gedicht in plaats van rouwbloemen kan natuurlijk ook al heel waardevol zijn voor nabestaanden. Als je goed bent in breien kun je bijvoorbeeld een dekentje of knuffelbeertje in elkaar breien en zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Waar ben jij goed in? Laat dat terug komen in het geschenk. Het gaat om de gedachte die erachter zit. Zolang je het doet met liefde en een goede bedoeling zit het vaak wel goed. 

Nog meer alternatieven voor rouwbloemen

Dit is slechts een kleine greep uit het aantal alternatieven voor rouwbloemen die er bestaan. Neem ook eens een kijkje op onze Pinterest voor meer inspiratie met betrekking tot geschenken voor iemand in rouw. Hier vind je nog meer bijzondere alternatieven voor rouwbloemen. Ken jij zelf ook nog een alternatief voor rouwbloemen? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn benieuwd!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje