Terug naar overzicht

Het eerste kerstdiner zonder je dierbare

23/12/2021
Redactie
Delen:
kerstdiner

Als je jarenlang samen hebt gegeten met de kerst, kan het na een overlijden moeilijk zijn om deze traditie voort te zetten. Want hoe kun je nu zonder je dierbare aan tafel genieten van een kerstmaaltijd? Toch kan het je juist goed doen om het kerstdiner niet over te slaan. Tradities lenen zich namelijk goed om de herinnering aan de overleden dierbare aan te halen. Wellicht kun je vanaf nu een andere draai geven aan het kerstdiner. Wij geven een aantal suggesties voor hoe je je eerste kerstdiner zonder je dierbare kunt doorbrengen.

Het eerste kerstdiner zonder je dierbare: 4 tips

1. Kerstdiner met een ander die ook alleen is dit jaar

Het is misschien minder ideaal dan met je overleden dierbare, maar wel fijn voor als je kerst niet in je eentje wilt doorbrengen. Je hebt vast wel een aantal namen die in je opkomen als je denkt aan een familielid, kennis of een goede buur die jou met open armen ontvangt met de kerstdagen of graag bij jou langskomt. Denk bijvoorbeeld aan de mensen om je heen die dit jaar ook alleen zijn met de kerstdagen. Een klein gezelschap kan net zo gezellig zijn als een groot gezelschap! Bedenk samen een manier om je dierbare te herdenken tijdens het kerstdiner. Speel bijvoorbeeld zijn of haar favoriete kerstmuziek af of brand een kaarsje dat centraal op tafel staat.

2. Koken voor jezelf of een ander

Sommige mensen koken liever zelf een kerstdiner dan dat ze aanschuiven bij anderen. Als jij zo iemand bent, doe er dan vooral je voordeel mee als je in de rouw bent. Als koken en bakken een goede afleiding zijn, organiseer dan zelf een diner voor jezelf, of een ander uit je vriendenkring die ook eenzaam is met de kerst. Zo heb je met het kerstdiner toch nog gezelschap in je huis.

3. Aanschuiven bij georganiseerde kerstdiners

Tijdens de feestdagen zijn er organisaties die kerstdiners aanbieden voor mensen die niemand hebben om de kerst mee te vieren. Denk bijvoorbeeld aan het Leger des Heils, maar ook andere organisaties*. Mocht je even het gevoel willen hebben dat je je weer onder de mensen begeeft, dan kan dit een mooi alternatief zijn voor een kerstdiner thuis. Samen eten zorgt namelijk voor een geluksgevoel en een sterkere binding op sociaal vlak. Daarbij krijg je ook meteen de gelegenheid om je rouwgevoelens te delen en misschien ontmoet je wel nieuwe mensen waarmee je vaker kunt afspreken.

*De activiteiten zijn onder voorbehoud van op dat moment geldende coronamaatregelen.

4. Laat eten thuis bezorgen

Mocht je bovenstaande suggesties niet echt zien zitten, dan is eten laten bezorgen een goed laatste 'redmiddel'. Als je te kampen hebt met een zwaar verlies, zie je het misschien ook niet zitten om iets ingewikkelds te bedenken. Als je toch wilt koken zonder al teveel moeite, kun je ook maaltijdboxen voor kerst bestellen bij grote supermarkten of restaurants in de buurt. Zo blijf je toch in de kerstsfeer zonder het ingewikkelde denkwerk vooraf. En als koken er voor jou even niet in zit deze kerst, kun je online allerlei restaurants en eettentjes vinden die iets lekkers voor je bereiden en komen brengen. Denk bijvoorbeeld aan dat tentje waar je dierbare altijd zo graag bestelde. Zo kun je in alle rust nog van een kerstdiner genieten.

Ben je op zoek naar meer tips voor rouw tijdens de feestdagen?  Lees dan ons artikel 'Hoe ga je om met rouw tijdens de feestdagen?'.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje