0
Terug naar overzicht

Rouwen tijdens de feestdagen: laat je gevoelens toe

19/12/2016
Redactie
Delen:
rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Als je een dierbare bent verloren kan deze periode extra zwaar zijn. Het kerstdiner zonder hem of haar, elkaar geen gelukkig nieuwjaar kunnen wensen tijdens de jaarwisseling…Heel begrijpelijk dat je daar verdriet van hebt. Wij hebben rouwcoach Wilma Potze van praktijk Kokarde gevraagd om adviezen die kunnen helpen bij het rouwen tijdens de feestdagen. We kunnen ons goed voorstellen dat tips altijd welkom zijn op momenten dat je het extra zwaar hebt.

Forceer jezelf niet ‘gezellig’ te zijn

Wilma komt door haar werk dagelijks in contact met mensen die veel verdriet hebben vanwege het verlies van een dierbare. “Laatst sprak ik een mevrouw die haar kind was verloren. Om die reden wilde ze niet meedoen met Sinterklaas. Haar omgeving vond dat heel begrijpelijk”, zegt Wilma. Tijdens feestdagen leggen mensen zichzelf vaak de druk op dat het gezellig moet zijn. Maar als je verdrietig bent omdat je dierbare is overleden, dan is dat moeilijk vol te houden. Ga na wat voor jou belangrijk is in deze dagen. Als je liever geen feest viert is dat ook niet erg. Je omgeving vindt dat vast heel begrijpelijk.

Laat je gevoelens toe

Je hebt misschien de neiging de ‘overleef-modus’ aan te zetten als je rouwt tijdens de feestdagen. Door het verdriet weg te drukken kom je de dagen wel door. Het kan opluchten als je toch open bent over je gevoelens naar de mensen met wie je de feestdagen doorbrengt. Zij zullen je vast begrijpen en rekening met je houden. “Geef je verdriet aandacht, het mag er zijn. Natuurlijk hoef je er niet heel de dag over te praten, maar door het er even over te hebben geef je het ruimte. Daardoor kun je je wat prettiger voelen”, zegt Wilma.

Rituelen uitvoeren

Dat iemand er niet meer is tijdens de feestdagen is moeilijk. De lege plek die hij of zij heeft achtergelaten kan nooit meer ingenomen worden. Maar met behulp van bepaalde rituelen kun je ervoor zorgen dat het voelt alsof je dierbare er een beetje bij is. Een ritueel dat vaak wordt uitgevoerd is het branden van een kaarsje. Je kunt ook iemand dichterbij halen door tijdens het diner zijn of haar lievelingsdrankje te drinken of het favoriete muzieknummer af te spelen. “Rituelen kunnen je nog lang van steun zijn. Dus ze zijn belangrijk, maar het is nog belangrijker dat jij je er prettig bij voelt en dat het bij je past. Het is geen verplichting.”

Iets gaan doen wat je fijn vindt

Het kan zijn dat je zo verdrietig bent dat je erin blijft hangen. In zo’n geval is het goed om afleiding te zoeken en iets te gaan doen wat je fijn vindt. Bijvoorbeeld een fietstocht maken, hardlopen, schilderen of een andere hobby. Je komt dan hopelijk iets meer tot rust. Het is belangrijk om even te aarden en het verdriet te laten bezinken. “Als dat ook niet helpt dan is het beter om hulp te zoeken. Bel een vriend of een familielid en laat weten dat het niet goed met je gaat. Zorg er in ieder geval voor dat je niet teveel alleen bent,” zegt Wilma. Wij wensen iedereen sterkte die iemand mist tijdens de feestdagen. We hopen dat deze tips je helpen bij het rouwen tijdens de feestdagen. Het allerbelangrijkste is dat je aan jezelf denkt en doet wat voor jou goed voelt. Heb je zelf nog een advies? Laat het hieronder weten.     

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Eline van den Hout op 22 dec. 2016 10:16
"Lieve oma, bedankt voor je mooie reactie. Onze overleden dierbaren zouden inderdaad hebben gewild dat wij gelukkig zijn en elkaar steunen. We gaan er een mooie kerst van maken, waarbij we ook stil staan bij diegenen die het niet meer mee kunnen vieren. Liefs Eline"
Reactie van A. van den Hout op 21 dec. 2016 22:43
"Lieve Eline, Wat jij schrijft is waar, je wilt er liever niet over nadenken, tot de tijd komt dat je er niet aan ontkomen kunt. Dan vind je het fijn dat je kinderen en kleinkinderen hebt die er ook verdriet van hebben en je elkaar kunt helpen hier mee om te gaan. dan kun je soms huilen en ook met elkaar herinneringen ophalen en soms lachen. En onze gestorven geliefden, dat weet ik zeker wilden ook graag dat wij weer "gelukkig "zijn. Dat helpt ons ook op weg. Lieve groeten van je oma"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje