0
Terug naar overzicht

Hoe ga je om met rouw tijdens de feestdagen?

14/12/2023
Redactie
Delen:
Rouw tijdens de feestdagen

Waar mensen uit je omgeving een sprongetje maken bij de gedachte aan feestdagen zoals Kerst, oud & nieuw, een verjaardag of Pasen, verstop jij je liever heel ver weg onder de dekens. Natuurlijk, je denkt elke dag aan je dierbare die er niet meer is. Tijdens de feestdagen wordt dit gemis echter nog even flink benadrukt. Wij geven je daarom een aantal tips hoe om te gaan met rouw tijdens de feestdagen. Niet om het gemis weg te halen; wel om het wat draaglijker te maken.

Ben met de mensen waar je je fijn bij voelt

Dit is hoe dan ook één van de belangrijkste tips. Zorg er voor dat je je omringt met mensen waar je je fijn bij voelt. Waarbij je geen uitleg verschuldigd bent. Die je situatie kennen en het begrijpen als je even niet zo vrolijk bent. Maar: mensen waarvan je wel weet dat ze je ook weer kunnen opvrolijken!

Drink niet teveel alcohol als je er niet goed tegen kunt

Alcohol heeft als effect dat het je emoties kan versterken. Als je je al niet zo fijn voelt is het dan ook beter om de alcoholinname te beperken. Probeer dan juist extra te genieten van dat ene glas.

Voel je niet verplicht om te feesten...

Iedereen om je heen heeft de mooiste plannen en jij hebt misschien al meerdere uitnodigingen mogen ontvangen. Dat je niet zo in de feeststemming bent is te begrijpen. Voel je dan ook niet verplicht om 'ja' te knikken. Als jij thuis liever een filmpje kijkt, of een lange wandeling wilt maken is dit ook goed. Ook als je geen uitnodigingen hebt ontvangen en zelf ook geen initiatief wilt nemen om iets te organiseren is dit prima.

... Of voel je niet bezwaard om te feesten

Je hoeft je daarentegen ook niet schuldig te voelen ten opzichte van de persoon die er niet meer is als je wel gaat 'feesten'. Je voelt je misschien bezwaard als je een avondje uitgaat. Omdat hij of zij er niet bij kan zijn. En omdat het misschien 'raar' is als jij plezier gaat hebben. Geloof ons: dit is niet raar. De persoon in kwestie had waarschijnlijk niets liever gewild.

Steek een extra kaarsje aan

De feestdagen vormen een mooi moment om een overleden dierbare te eren. Steek een extra kaarsje voor hem of haar aan. Zo is hij of zij er toch ook een beetje bij. In de webshop vind je diverse mooie wenskaarsen, voor jezelf of om te geven.

Rouw tijdens de feestdagen met mooie herinneringen

En dan nét even wat uitgebreider dan op een 'normale' dag. Zorg dat je met een groepje naasten bent die hem of haar ook kennen en ga lekker kletsen over die mooie tijden. Haal die (digitale) fotoboeken erbij en bekijk filmpjes waar jullie stiekem toch wel weer heel even om moeten lachen. Tip: zet een memory jar neer en laat iedereen daar zijn mooiste herinneringen in doen.

Je gevoelens op papier zetten

De feestdagen kunnen er voor zorgen dat een waterval aan emoties je overvalt. Van verdriet en woede tot verwarring en eenzaamheid. Het kan helpen om hem of haar een brief te schrijven. Zet al je emoties op papier. Vertel wat je dwarszit; laat je emoties spreken.

Ben jij een dierbare verloren en heb je nog een waardevolle tip voor hoe om te gaan met rouw tijdens de feestdagen? Dan horen we dit natuurlijk graag van je in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Annemie op 10 nov. 2023 19:56
"Wat herken ik die eenzaamheid. Ik heb mijn dochters door omstandigheden al 4 jaar niet meer gezien of gesproken. Heb alles geprobeerd om terug met hun contact te hebben. Neen dus. Voor mij hoef ik niet te verjaren in okt. en die feestperiode erna ook niet. Ze zeggen dat het levend verlies is. Dus aan iedereen die een gemis dagelijks ervaart. Heel veel “ draagkracht “ stuur ik je. En nee. We zijn blijkbaar niet alleen. Zoooveel mensen. Lopen dagelijks blijkbaar , met hun gemis rond. De lucht wordt nooit meer zo blauw als vroeger. En nee. De tijd heelt geen verdriet. De tijd leert je. Dat het verdriet niet heelt. 🍀👌🏻🍀"
Reactie van Diana van Velsen-Schiereck op 31 dec. 2019 17:02
"Elsbeth... Terwijl ik lees wat jij schrijft, lopen de tranen over mijn wangen. Het raakt mij zo wat je schrijft of het mijn eigen woorden zijn. Kerstavond was mijn liefde jarig en hij is hij precies een half niet meer bij hem. Savonds waren er allemaal hechte warme mensen om mij heen, maar oh wat voelde ik mij alleen. Nu is het oudejaars avond, vele uitnodigingen, maar ik kies er voor alleen te zijn dit jaar, met al mijn herinneringen. Gewoon even doen wat mij het beste lijkt voor mij."
Reactie van elsbeth boom-boumann op 23 dec. 2019 11:05
"Kerst Eenzaamheid is niet zwart Het is de lichtjes in de boom. De koplampen van de auto’s in een eeuwigdurend rij. Eenzaamheid is Kerst, Oud en Nieuw, Jouw verjaardag, Mijn verjaardag, Pasen, koningsdag, zomervakantie, herfstvakantie. Eenzaamheid is zaterdag, zondag, Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag Eenzaamheid is geen ontbijt op bed in de ochtend, Eenzaamheid is niet willen slapen in het grote, lege bed. Eenzaamheid is niet grijs Het is zon op mijn huid. Geen wolkje aan de lucht. Eenzaamheid is niet stil Het is gesprekken om me heen Gelach dat langs me heen gaat Eenzaamheid is het alledaagse ritme Verstopt in het gewone. Elke dag in de herhaling. Eenzaamheid is niet alleen Maar zit in samen Samen met anderen, maar zonder jou Eenzaamheid is hardop huilen in de regen lopend Niemand die het hoort. Eenzaamheid is stil huilen in huis, Want Sem hoeft niet alles te horen. De koptelefoon als scherm tegen de buitenwereld: Praat niet tegen mij, ik hoor je niet. Muziek als troost, kracht en groot verdriet. Eenzaamheid is stilstaan bij verder gaan Elke stap verderaf van jou Op weg naar genezing Eenzaamheid is liefde Is verdriet. Is ik Zonder jou. Eenzaamheid is mijn band met jou. Het is nodig om vrij te worden. Ik hou nog zoveel van je. Vrijheid in liefde. Puur en echt. Zonder jou verder. Eenzaamheid als spiegelbeeld van ons. Eenzaamheid is liefde, Liefde die was. Liefde die is. Liefde die blijft."
Reactie van Disy op 20 dec. 2019 07:45
"Ik hoor regelmatig het slijt. Nou niet echt. Wees jezelf en oké nu ben ik geen expert maar ben jezelf. Als jij zin hebt om te janken dan doe je dat, sterker ik doe met je mee. Wil je lachen tot je huilt en buikpijn hebt, heerlijk de mooie gedachtes laten het leven. Voor iedereen die het moeilijk heeft heel veel sterkte."
Reactie van Joke van Dijk - de Leeuw op 26 dec. 2018 21:26
"Realiseren en accepteren kost jaren. Een waarheid"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje