Terug naar overzicht

Hoe ga je om met rouw tijdens de feestdagen?

11/12/2018
Britt Leenaarts
Delen:
Rouw tijdens de feestdagen

Waar mensen uit je omgeving een sprongetje maken bij de gedachte aan feestdagen zoals Kerst, oud & nieuw, een verjaardag of Pasen, verstop jij je liever heel ver weg onder de dekens. Natuurlijk, je denkt elke dag aan je dierbare die er niet meer is. Tijdens de feestdagen wordt dit gemis echter nog even flink benadrukt. Wij geven je daarom een aantal tips hoe om te gaan met rouw tijdens de feestdagen. Niet om het gemis weg te halen; wel om het wat draaglijker te maken.

Ben met de mensen waar je je fijn bij voelt

Dit is hoe dan ook één van de belangrijkste tips. Zorg er voor dat je je omringt met mensen waar je je fijn bij voelt. Waarbij je geen uitleg verschuldigd bent. Die je situatie kennen en het begrijpen als je even niet zo vrolijk bent. Maar: mensen waarvan je wel weet dat ze je ook weer kunnen opvrolijken!

Drink niet teveel alcohol als je er niet goed tegen kunt

Alcohol heeft als effect dat het je emoties kan versterken. Als je je al niet zo fijn voelt is het dan ook beter om de alcoholinname te beperken. Probeer dan juist extra te genieten van dat ene glas.

Voel je niet verplicht om te feesten...

Iedereen om je heen heeft de mooiste plannen en jij hebt misschien al meerdere uitnodigingen mogen ontvangen. Dat je niet zo in de feeststemming bent is te begrijpen. Voel je dan ook niet verplicht om 'ja' te knikken. Als jij thuis liever een filmpje kijkt, of een lange wandeling wilt maken is dit ook goed. Ook als je geen uitnodigingen hebt ontvangen en zelf ook geen initiatief wilt nemen om iets te organiseren is dit prima.

... Of voel je niet bezwaard om te feesten

Je hoeft je daarentegen ook niet schuldig te voelen ten opzichte van de persoon die er niet meer is als je wel gaat 'feesten'. Je voelt je misschien bezwaard als je een avondje uitgaat. Omdat hij of zij er niet bij kan zijn. En omdat het misschien 'raar' is als jij plezier gaat hebben. Geloof ons: dit is niet raar. De persoon in kwestie had waarschijnlijk niets liever gewild.

Steek een extra kaarsje aan

De feestdagen vormen een mooi moment om deze persoon te eren. Steek een extra kaarsje voor hem of haar aan. Zo is hij of zij er toch ook een beetje bij.

Rouw tijdens de feestdagen met mooie herinneringen

En dan nét even wat uitgebreider dan op een 'normale' dag. Zorg dat je met een groepje naasten bent die hem of haar ook kennen en ga lekker kletsen over die mooie tijden. Haal die (digitale) fotoboeken erbij en bekijk filmpjes waar jullie stiekem toch wel weer heel even om moeten lachen. Tip: zet een memory jar neer en laat iedereen daar zijn mooiste herinneringen in doen.

Je gevoelens op papier zetten

De feestdagen kunnen er voor zorgen dat een waterval aan emoties je overvalt. Van verdriet en woede tot verwarring en eenzaamheid. Het kan helpen om hem of haar een brief te schrijven. Zet al je emoties op papier. Vertel wat je dwarszit; laat je emoties spreken.

Ben jij iemand kwijtgeraakt en heb je nog een waardevolle tip hoe om te gaan met rouw tijdens de feestdagen? Dan horen we dit natuurlijk graag van je in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Joke van Dijk - de Leeuw op 26 dec. 2018 21:26
"Realiseren en accepteren kost jaren. Een waarheid"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje