0
Terug naar overzicht

Hoe vind je rust tijdens het rouwproces?

25/09/2019
Redactie
Delen:
rust tijdens het rouwproces

Wanneer je rouwt komt er een hoop op je af. Maar juist in deze mentaal uitputtende periode is het belangrijk om zo nu en dan je rust te pakken. Hoe je dit doet, verschilt natuurlijk per persoon. Echter zijn er wel een aantal algemene handvatten die we aan kunnen reiken, zodat ook jij weer met hernieuwde energie door kan. In dit artikel geven we een aantal tips die je kunnen helpen om die welverdiende rust tijdens het rouwproces weer terug te vinden. 

1- Focus op je ademhaling en verbeter je nachtrust

De allereerste tip is er misschien eentje die op een open deur lijkt, maar het is een belangrijk begin. Voor innerlijke rust is het namelijk ontzettend belangrijk dat je je ademhaling onder controle hebt. Misschien is het door het verdriet lastig om de slaap te vatten. Dan kan het helpen om te focussen op een rustige ademhaling. Hierdoor leid je je gedachten af en komt je gehele lichaam in rust. Een veelgebruikte techniek is de '4-7-8-techniek'. Die gaat zo: neem een comfortabele positie aan. Adem vervolgens 4 seconden door de mond in met de neus gesloten. Vervolgens hou je de adem zeven seconden vast en adem je langzaam door je mond uit, idealiter over 8 seconden. Bij het uitademen maak je een 'shhhht'-geluid. 

2- Laat koffie en alcohol even staan

Misschien is het lastig om 's nachts de slaap te vatten. Dan wordt het overdag aanlokkelijk om een extra bakkie troost in te schenken. Dit is echter funest voor je nachtrust, zeker als je later op de avond nog koffie drinkt. Eenzelfde effect heeft alcohol: het lijkt misschien alsof je er goed van slaapt, maar je mist een belangrijk onderdeel van je REM-slaap, waardoor je overdag weer lusteloos en moe bent. 

3- Zoek je rustmomentjes op (en aarzel niet om die ook te pakken!)

Buiten het feit dat het natuurlijk belangrijk is om goed te slapen, is het ook zaak dat je tijdens een rouwproces ook overdag de rust terugvindt. Dat kan op ontzettend veel verschillende manieren. Hierbij geldt: doe wat voor jou het fijnste is. Waar krijg jij rust van? Misschien is dat iets wat je al jaren doet, of juist door iets nieuws te proberen? Schilderen, tekenen, lezen of schrijven: dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die kunnen zorgen voor rust tijdens het rouwproces. En wat dacht je van meditatie of yoga? Deze methoden brachten miljoenen mensen al eeuwenlang soelaas, dus wellicht zijn ze zeker de moeite van het proberen waard. 

4- Koester je relaties, zoek lotgenoten op of ga op reis

Een grote troost kun je vinden in de mensen om je heen. Familieleden, goede vrienden, of zelfs buren en collega's. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die je in deze rouwperiode liever even vermijdt, maar met de hulp van anderen kan je er weer bovenop geholpen worden. Vergeet niet dat er anderen zijn die hetzelfde doormaken. Gedeelde smart is halve smart, en daarom juist is het soms mooi om even bij elkaar uit te huilen. Daarom is het wellicht ook een idee om een lotgenotengroep op te zoeken. Je zult merken dat je niet alleen staat in je verdriet. Een rustgevende gedachte. Wist je overigens dat er ook speciale rouwvakanties bestaan? In het artikel Nieuwe trend: de rouwvakantie vertellen we daar meer over. Hoewel je er misschien niet direct aan gedacht hebt, kan het heel ontspannend en helend werken om even uit je eigen omgeving te zijn. Daarnaast kun je er ook zo even op uitgaan. Trek de natuur in of maak een stedentrip. Nieuwe indrukken inspireren en geven frisse moed. 

5- Beweeg!

Een andere methode die kan zorgen voor rust tijdens het rouwproces is door juist het tegenovergestelde te doen: ga jezelf inspannen. Door te wandelen, sporten, in de tuin te werken of gewoon een stuk te fietsen: het maakt niet uit. Door fysieke inspanning gaan we ons letterlijk gelukkiger voelen, dat komt voort vanuit de hersenen. Sport zorgt ervoor dat er bepaalde hormonen in de hersenen vrijkomen die ons gelukkiger doen voelen. Dit zorgt voor een rustgevend gevoel en wederom een goede nachtrust. 

Heb jij andere tips die zorgen voor rust tijdens het rouwproces?

Dit zijn slechts een vijftal tips die kunnen zorgen voor rust tijdens het rouwproces. Er zijn natuurlijk nog talloze andere manieren om tot rust te komen. Immers: wat voor de één werkt, heeft voor de ander helemaal geen nut. Belangrijk is dat je doet waar je jezelf goed bij voelt. Misschien heb je zelf ook nog tips of aanvullingen? In het commentaar mag je deze delen. 

 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Wees op 19 sep. 2021 10:28
"Vooral jezelf niets opleggen. Niets moeten. Rust, reinheid, regelmaat. Blijf goed eten. Gun jezelf een stap voor stap rouwverwerking. Doe alleen dat waarbij jij je veilig en fijn voelt. Vermijd druk en drukte. Het is jouw rouw, help jezelf. Je zal merken dat je beetje bij beetje de draad weer oppakt. Let op! Op jouw manier, niet omdat anderen dat van je verwachten. Laat door niemand dit rouwproces verstoren. Dan komt alles goed. Dat zou mijn overleden moeder ook zeggen....leef verder in de geest van je dierbare als je je daar fijn bij voelt. Sterkte, je kunt het en rouwen mag; je leven lang! Tranen zijn goed. Doorleef het."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje