Terug naar overzicht

Iemand in rouw steunen: acht tips

07/02/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
iemand in rouw steunen

Iemand in rouw steunen kan soms best lastig zijn. Je weet immers niet of diegene behoefte heeft aan mensen om zich heen of dat hij of zij juist even de ruimte en tijd voor zichzelf nodig heeft. Maar als iemand in je naaste omgeving een dierbare verliest wil je er toch graag op de een of andere manier voor hem of haar zijn. Om hierbij te helpen hebben wij acht tips opgesteld.

1. Vraag waar hij of zij behoefte aan heeft

Het blijft vaak toch moeilijk om in te schatten waar iemand in rouw behoefte aan heeft. Dit kan namelijk per persoon verschillen. De een vindt het fijn dat er dagelijks mensen langskomen of bellen om te vragen hoe het gaat en de ander vindt dit minder fijn. Zij willen juist even alleen zijn om alles te laten bezinken. Vraag daarom aan de rouwende wat hij of zij liever heeft. Gun de rouwende de ruimte als dit wordt aangegeven. Wil je toch graag iets van je laten horen? Stuur dan een berichtje of een kaart. De rouwende kan dit dan lezen wanneer hij of zij er behoefte aan heeft.

2. Stel een gedichtenbundel samen

Voor veel mensen kunnen gedichten troost bieden in tijden van verdriet. Vooral in een periode van rouw kunnen de woorden die samenkomen in een gedicht je raken op een goede manier. Ze kunnen een glimlach op je gezicht toveren, ze kunnen je laten lachen of juist zorgen voor een traan. En al die emoties mogen ook gevoeld worden. Daarom is het een idee om een gedichtenbundel samen te stellen met diverse gedichten. Schreef de overledene zelf ook gedichten of misschien wel jijzelf? Dan is het mooi om wat met deze gedichten te doen. Natuurlijk hebben wij ook nog tal aan gedichten over rouw en verlies, geschreven door diverse dichters. Neem ter inspiratie maar eens een kijkje op onze gedichtenpagina. 

3. Voer een gesprek over de overledene 

Dit is misschien een lastige. Veel mensen denken dat het beter is om de naam van de overledene te vermijden bij de rouwende, maar het kan juist veel pijnlijker zijn als er niet meer over de overledene wordt gesproken. Probeer af en toe de naam van de overledene in gesprekken mee te nemen of laat de rouwende in ieder geval het gevoel krijgen dat hij of zij over de overledene kan praten met jou en dat je er echt voor open staat. Misschien vindt de rouwende het wel fijn om onder het genot van een kop koffie verhalen op te halen over de overledene. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij of zij toch liever over andere dingen praat, zodat er geen tranen naar boven komen. Twijfel je er te veel over? Vraag de rouwende dan eens in de zoveel tijd of hij of zij ergens over wilt praten.

4. Geef iets tastbaars

Iemand in rouw steunen met iets dat je met veel liefde zelf maakt of koopt is ook een goed idee. Misschien kun je wel een taart maken of een mooie kaart maken met een lieve tekst. Ook kun je een cadeautje kopen met een liefdevolle betekenis, denk bijvoorbeeld aan onze Troostbox. Dit is een box gevuld met mooie en lieve producten, speciaal voor iemand in rouw. Natuurlijk neemt het de pijn en verdriet niet weg, maar het is een mooi gebaar om te laten zien dat je voor hem of haar klaar staat en dat je met diegene meeleeft. 

5. Iemand in rouw steunen met praktische zaken

Iemand die net een dierbare verloren is, is vaak ook druk met praktische zaken zoals bijvoorbeeld het leegruimen van een woning of het afhandelen van financiële en administratieve zaken. Daarnaast blijven de gangbare klussen zoals koken en boodschappen doen ook gewoon doorgaan. Het kan erg fijn zijn om juist bij die praktische zaken te helpen. Bied aan om boodschappen te halen, te koken of het huis schoon te maken. Of doe deze dingen samen. Dan kunnen jullie tijdens het schoonmaken ook met elkaar praten. Dat zorgt tevens voor een stukje afleiding bij de rouwende.

6. Ga samen op zoek naar afleiding

Ga er gezellig op uit met de rouwende, mits hij of zij hier behoefte aan heeft. Afleiding kan helpen om even niet aan al het verdriet te denken, ook al is het maar voor even. Maak een lange wandeling samen, bezoek een stad, ga een dagje naar de sauna of ga een hapje eten en daarna naar de bioscoop. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wat je doet. Er even helemaal uit zijn kan wonderen doen.

7. Iemand in rouw steunen op korte én lange termijn

Een verlies verwerken kan erg veel tijd kosten en het verschilt per persoon hoe er met het verlies wordt omgegaan. Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander voordat ze hun leven weer een beetje kunnen oppakken. Probeer daarom ook nadat er een periode voorbij is gegaan aan de rouwende te denken. Blijf contact houden zodat de nabestaande zich niet alleen voelt als er weken, maanden of jaren overheen zijn gegaan. Laat blijken dat je de nabestaande nog steeds steunt, want aan rouwen zit geen einde.

8. Doe samen iets op bijzondere (feest)dagen

Iemand in rouw steunen op lange termijn kan door bijvoorbeeld elk jaar wat te doen op bijzondere (feest)dagen. Denk hierbij aan de verjaardag van de overledene of kerst. Op dit soort dagen is het gemis vaak het sterkst. Plan een etentje of blijf juist binnen en haal leuke herinneringen op over de overledene. In ons artikel 'Hoe kan je een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen?' kun je meer inspiratie opdoen om een dierbare te gedenken op speciale dagen. 

Iemand in rouw steunen op andere manieren

Dit zijn slechts acht manieren om iemand in rouw te steunen. Het verschilt natuurlijk per persoon welke manieren het beste aansluiten, want iedereen rouwt anders. Heb jij nog tips die helpen bij het steunen van een rouwende? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Anne op 2 jul. 2021 11:15
"Vorig jaar overleed mijn achtenveertig jarige dochter aan een hersenbloeding. Ik heb mij nog nooit zo eenzaam gevoeld. Ik ben niet betrokken bij haar overlijden, weinig tot geen aandenken aan mijn dochter gekregen. Geen as, niets.... Ik heb het gevoel dat mijn leven ook gestopt is......"
Reactie van V Grieken op 16 mrt. 2019 13:12
"Stuur een mooi boeketje wanneer de persoon er nog is en niet alleen bij overlijden."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje