Terug naar overzicht

Nieuwe trend: de rouwvakantie

28/08/2017
Redactie
Delen:
rouwvakantie

Het lijkt misschien een tegenstelling van jewelste: op vakantie gaan na het verlies van een dierbare om te rouwen. Een vakantie zou eigenlijk juist een periode van leuke dingen moeten zijn. Maar misschien is het ook wel juist dé tijd om je gedachten weer op een rijtje te krijgen, even weg van alle invloeden van buitenaf. Als je het zo bekijkt klinkt een rouwvakantie zo gek nog niet.

Even helemaal weg

Veel mensen gaan op vakantie om eventjes helemaal weg van alles te zijn. Sociale verplichtingen, werk en dagelijkse beslommeringen worden even naar de achtergrond verschoven, de telefoon gaat uit. Bij thuiskomst ben je dan weer helemaal opgeladen en kun je er weer een tijdje tegenaan. Een rouwvakantie werkt op een soortgelijke manier, met als extra doel dat het veranderen van omgeving ook een extra prikkel geeft om al het gebeurde een beetje een plaatsje te kunnen geven. Dat kan natuurlijk heel nuttig zijn voor je verwerkingsproces.

Uit je comfortzone

Het leuke van een reis is natuurlijk dat je het altijd en op iedere schaal zelf kan ondernemen. Je hoeft bij wijze van spreken maar een koffer te pakken en je deur uit te stappen, immers: om op reis te gaan hoef je helemaal niet ver weg. Dat kan natuurlijk wel als je dat wil. Misschien heb je een plek waar je altijd al naartoe wilde, of waar je al eens geweest bent in het verleden. Misschien twijfel je of je het in deze periode wel zou doen, maar het kan juist extra heilzaam zijn om juist nú uit die comfortzone te stappen. Als je niet zo graag alleen wil zijn, kun je wellicht eens polsen of een familielid, goede vriend of vriendin met je mee wil gaan.

Georganiseerde rouwvakantie

Maar misschien heb je ook behoefte aan wat meer professionele begeleiding. Dan kun je overwegen om een georganiseerde rouwvakantie te boeken. In Nederland zijn verschillende aanbieders die hierin voorzien, wanneer je 'rouwvakantie' googelt kom je al een heel eind. De mogelijkheden en bestemmingen zijn legio: zo kun je naar de Spaanse kust of Marokko. Op reis is iemand mee die je professioneel ondersteunt, en je volgt speciale activiteiten die je kunnen helpen bij de rouwverwerking.

Rouwen in groepsverband

Een bijkomend voordeel van het boeken van een rouwvakantie is het feit dat het een reis in groepsverband betreft. Je groepsgenoten hebben allemaal een vergelijkbaar verhaal. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje, en daar kun je natuurlijk veel kracht uit putten. Ook is het mogelijk om je kinderen en/of partner mee te nemen. Kinderen krijgen dan een apart programma, waarin zij op hun geheel eigen manier leren omgaan met rouw. Maar naast dat alles ligt de focus van een rouwvakantie op ontspanning en rust. En zeg nou zelf: waar kan dat beter dan in een paradijselijke omgeving?

Delen:
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje