0
Terug naar overzicht

Schrijven bij rouw: tips

30/08/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
schrijven

Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn eigen manier. De een vindt het fijn om erover te praten en de ander vindt baat bij schrijven over het verlies en het verdriet dat dit teweeg heeft gebracht. Schrijven bij rouw biedt een safe space voor mensen die het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten met anderen. En dat is nog lang niet het enige voordeel van schrijven bij rouw. Wij vertellen je waarom het nog meer erg fijn kan zijn om te schrijven tijdens je rouwproces en delen tips om je op weg te helpen.

Hoe begin je met schrijven bij rouw?

Een start maken is vaak lastig. Onze eerste tip is om te beginnen met het creëren van een fijne en ontspannen schrijfplek. Een plek waar je je op je gemak voelt en in alle rust je gedachten de vrije loop kunt laten. Een plek waar je écht de tijd kunt nemen om te schrijven. Dit kan natuurlijk een plek in huis zijn, op zolder bijvoorbeeld, maar je kunt ook schrijven op een plek buitenshuis die voor jou veel betekenis heeft. Op een bankje in het park waar jullie vaak kwamen bijvoorbeeld. Zolang jij je comfortabel voelt is het allemaal goed. Bedenk vervolgens wat je nodig hebt om te ontspannen en je volledig te kunnen focussen op het schrijven. Vind je achtergrondmuziek fijn? Maak dan alvast een playlist. Daarnaast kan het helpen om in een schriftje, notitieblok of dagboek te schrijven dat bij jou past en je uitnodigt om erin te schrijven. En vergeet vooral die fijne pen of potlood niet waar je graag mee schrijft. Bedenk voordat je begint dat er geen goed of fout is als het om schrijven over je gevoelens gaat. Schrijf hoe je wilt en wat je wilt. Als het voor jou maar leesbaar is en prettig voelt. Je doet het immers voor jezelf.

Waar kun je over schrijven?

Je hebt nu alle benodigdheden om te beginnen met schrijven, maar wellicht loop je vast bij de volgende vraag: "Waar zal ik over schrijven?". Ter inspiratie delen wij een aantal tips waar je over kunt schrijven bij rouw:

Geef ruimte aan gevoelens en emoties

Durf je gevoelens te uiten. Vraag jezelf af hoe het daadwerkelijk met je gaat, waar je gevoelens en emoties vandaan komen of over de hoogte- en dieptepunten van je dag. "Op dit moment voel ik me....", "Ik heb behoefte aan...", "Ik werd vandaag blij door...", zijn enkele zinnen waar je mee kunt starten. Door na het overlijden van je dierbare dagelijks, of regelmatig, bij te houden hoe je je voelt, kun je de ontwikkelingen in je rouwproces monitoren. Je gedachten, ervaringen en gevoelens op papier zetten kan een stabiliserend effect hebben op je geest en eventuele stress verminderen, doordat je niks opkropt en even een moment van zelfreflectie hebt.

Tip: je kunt je gevoelens ook op papier zetten in de vorm van een gedicht.

Welke herinneringen blijven je voor altijd bij?

Pak ter inspiratie alle foto's met je dierbare erbij en pik er een aantal uit die meteen een fijne herinnering oproepen. Verschijnt er bij die ene foto een glimlach op je gezicht? Begin meteen met pennen! Ook het opschrijven van minder mooie herinnering kan helpen bij het verwerkingsproces. Het leven is nou eenmaal niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Blik terug op deze herinnering, waarom is het er een waar je niet graag aan terugdenkt? Wat was de situatie? Hoe ben je hier destijds mee omgegaan samen met je dierbare?

Wat had je nog graag willen doen of zeggen?

Schrijf op wat je nog graag samen had willen doen. Hadden jullie misschien een bucketlist, en overweeg je om deze af te werken? Schrijf hier over en maak voor jezelf alvast een planning, motiveer jezelf om de dingen te doen waar jullie eerst zo naar uitkeken. Of misschien is er iets wat je graag nog had willen zeggen, maar nooit hebt gedurfd of waarvoor het juiste moment zich nooit aandiende.

Nog niks op papier?

Als je het na enige voorbereiding nog steeds moeilijk vindt om wat op papier te krijgen, kun je voor jezelf een timer instellen van enkele minuten waarmee je jezelf als het ware een extra zetje geeft om minstens één woord, of het liefst een zin, op te schrijven. Van daaruit ga je vervolgens verder met schrijven, je zult merken dat het al snel vanzelf gaat. Je hebt misschien niet meteen een samenhangend geheel, maar het begin is er nu...

Voordelen van schrijven bij rouw:

  • Je kunt schrijven waar en wanneer je wilt.
  • Schrijven lucht op.
  • Je creëert je eigen safe space wanneer je even wilt ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
  • Je kunt je gevoelens op jouw eigen manier uiten.
  • Als je het moeilijk vindt om over je emoties te praten, biedt schrijven een fijne uitkomst.
  • Door te schrijven kun je in je eigen tempo het verlies een plekje geven.
  • Schrijven bij rouw biedt steun en houvast in een moeilijke en soms onzekere periode.
  • Je hebt niet veel nodig; pen, papier, tijd en rust is vaak het enige.
  • Je kunt altijd teruglezen wat je hebt opgeschreven en hier opnieuw kracht uit putten.

Hoe ga jij om met verdriet en op welke manier uit jij graag jouw gevoelens? Deel het in de reacties. Wie weet help je met jou reactie een ander.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje