Terug naar overzicht

Vaderdag zonder vader: tips voor deze dag

17/06/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
vaderdag zonder vader

Vaderdag, een dag waarop alle papa's worden vertroeteld door de rest van het gezin. Helaas is Vaderdag voor velen ook een confronterende dag, omdat zij hun vader zijn verloren. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook de vaders die niet meer onder ons zijn op Vaderdag in het zonnetje te zetten en even extra stil te staan bij de mooie herinneringen aan hen. Voor wie deze dag niet zomaar wil laten passeren delen wij graag 8 tips om deze dag alsnog te vieren!

Vaderdag zonder vader: 8 dingen die je op deze dag kunt doen

1. Luister naar de favoriete muziek van je vader

Met welke nummers zongen jullie samen lekker hard mee, waardoor de anderen in huis hun oordopjes in moesten doen? Schijf de nummers op en maak jouw eigen 'Vaderdag playlist'. Je kunt de playlist ieder jaar weer beluisteren op Vaderdag of andere dagen waarop je jouw vader erg mist. Wie weet brengen enkele nummers ook weer bijzondere momenten met je vader naar boven die een glimlach op je gezicht kunnen toveren. Vind je de playlist te kort? Vraag dan ook eens aan vrienden en familie die jouw vader goed kenden welke nummers hen doet denken aan hem. Zij hebben vast nog toffe aanvullingen!

2. Maak zijn lievelingsgerecht klaar

Ook het lievelingsgerecht van je vader kan herinneringen naar boven brengen. Wat maakte je vader graag klaar op speciale dagen? Of waar ging hij al snel van watertanden? Kook samen met je broers, zussen of de kinderen en vertel tijdens het koken door over de leuke dingen die je met je vader hebt meegemaakt. Of... Speel de afspeellijst af die je speciaal voor Vaderdag hebt samengesteld!

3. Ga naar de favoriete plek(ken) van je vader

Waar kwam je vader graag? Was er een specifieke route die je vader altijd volgde tijdens de zondagmiddag wandeling? Stippel deze route uit en ga op Vaderdag langs alle favoriete plekken waar hij vaak kwam. Denk bijvoorbeeld aan een lange wandeling op het strand of door het bos. Sta bij elk plekje nog even stil bij de herinneringen die daar samen zijn gemaakt. Daarnaast kan het ook een gevoel van rust en ontspanning bieden om op deze dag even de deur uit te zijn. 

4. Samenkomen om je vader te herdenken

Het kan fijn zijn om op Vaderdag samen te zijn met een select groepje van mensen die ook een band hadden met jouw vader. Ga bijvoorbeeld langs bij je moeder als je niet meer thuis woont of vraag je broers, zussen of andere familieleden om samen te komen. Er zijn vast genoeg anekdotes van je vader waar jullie samen om kunnen lachen. Of vraag iedereen om iets persoonlijks mee te nemen wat hen aan hem doet denken. 

5. Zet wat op papier

Als je het lastig vindt om op deze dag in gezelschap van anderen te zijn of niet graag over jouw gevoelens praat, kun je er ook voor kiezen om jouw emoties te uiten in iets waar je goed in bent. Schrijf je graag? Dan kun je bijvoorbeeld een gedicht schrijven dat jouw gevoelens en het gemis mooi naar voren brengt. Het schrijven ervan kan erg fijn zijn en het lezen van gedichten over het algemeen kan een helende werking hebben. Naast het schrijven van een gedicht kun je ook een brief schrijven aan je vader. Schrijf op wat je hem nu graag had willen vertellen; je behaalde prestaties sinds hij er niet meer is, iets wat je altijd al tegen hem hebt willen zeggen, maar nooit hebt gedaan, of gewoon over hoe veel je hem mist... Teken je liever? Maak dan een tekening, gewoon op gevoel...

Tip: bewaar je brieven en/of tekeningen in een Herinner-Dingen-Doos.

6. Bezoek het graf

Veel nabestaanden vinden soelaas in het bezoeken van het graf van hun dierbare, vooral op de dagen waarop het gemis extra is. Ook op een dag als deze kan het fijn zijn om langs het graf te gaan. Leg er mooie verse bloemen neer of neem een klapstoel mee, zodat je er even kunt blijven zitten. Vertel over de leuke, spannende of juist verdrietige dingen die je de laatste tijd hebt meegemaakt. Of vertel over de mooie dingen die nog komen gaan... Hield je vader van picknicken? Neem als het mooi weer is op Vaderdag dan een kleedje mee en wat lekkere hapjes waar hij ook dol op was. Op deze manier ben je toch nog een beetje samen...

7. Doneer geld aan het favoriete goede doel van je vader

Als je vader een goed doel had waar hij wel eens geld aan doneerde kun je er voor kiezen om op Vaderdag iets te doneren aan dat doel ter ere van hem. Het hoeft helemaal niet veel te zijn natuurlijk, maar het kan je wellicht wel een fijn gevoel geven om een gewoonte van je vader voort te zetten. En... Je doet vanuit je hart iets goeds voor een ander. Dat is ook niet geheel onbelangrijk! Ook als je vader is overleden aan een bepaalde ziekte, kun je wat doneren aan een fonds dat meer onderzoek naar de desbetreffende ziekte financiert.

8. Een blijvende herinnering in de hemel

Laat je vader eeuwig stralen met een eigen persoonlijke ster aan de hemel. Online Star Register geeft jou de mogelijkheid een eigen stralende ster aan de hemel te registreren als een uniek, eeuwigdurend cadeau voor jezelf of iemand anders die jouw vader ook mist. Je kunt jouw gekozen ster personaliseren door een constellatie, sternaam en sterdatum (bijvoorbeeld de overlijdensdatum van je vader) te kiezen. Een persoonlijke ster registreren is een unieke manier om een speciale gelegenheid te vieren. Lees meer over deze eeuwigdurende herinnering aan de hemel.

Wie weet kun je een beetje troost vinden in bovengenoemde voorbeelden van wat je kunt doen op Vaderdag zonder vader. Heb jij zelf nog ideeën van dingen die je kunt doen op deze dag? Deel ze vooral in de reacties, wie weet help je er een ander mee!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje