Terug naar overzicht

Verjaardag overledene: wat kan je op deze dag doen?

23/11/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
verjaardag overledene

Wat doe je op de verjaardag van een overleden dierbare? Het klinkt misschien vreemd in de oren om de verjaardag te vieren van iemand die er niet meer is, maar voor sommige mensen biedt het juist troost om op de verjaardag van een overleden dierbare toch wat speciaals te doen. Wij geven in dit artikel vijf tips hoe je aandacht kunt geven aan dit moment wat voor altijd een belangrijke datum zal blijven en hoe je op deze dag even extra bij de de overledene stil kunt staan.

Verjaardag overledene: vijf tips

1- Verjaardag overledene vieren in een kleine kring

Het is voor jezelf misschien wel fijn om op deze dag niet alleen te zijn. Nodig een kleine groep vrienden en-/of familieleden uit die ook close waren met de overledene. Het is namelijk het fijnst om de mensen uit te nodigen die de overledene het beste kenden, zodat jullie bijvoorbeeld mooie herinneringen kunnen uitwisselen. Dit brengt bij iedereen weer een warm gevoel naar boven. Of misschien wil je liever maar één iemand uitnodigen die jou op deze dag kan steunen, omdat je verdriet nog te rauw is om deze dag met veel mensen om je heen door te brengen.

2- Favoriete muziek, eten en drinken

Besluit je om een aantal mensen uit te nodigen? Dan kunnen muziek, eten en drinken er een persoonlijk geheel van maken. Maak een playlist met de lievelingsmuziek van de overledene. Denk bijvoorbeeld aan de liedjes die hij of zij het meest afspeelde of misschien heb je zelfs nog een playlist die de overledene zelf had samengesteld. Muziek speelt tevens ook een belangrijke rol in het rouwproces. Als je bepaalde muziek hoort krijg je wel eens het gevoel dat je weer dichtbij iemand bent, ook al is diegene er niet meer. Denk bijvoorbeeld aan liedjes waarbij leuke herinneringen van jullie samen weer naar boven komen. Naast de lievelingsmuziek of muziek die voor jullie een betekenis had is het ook een idee om het lievelingsgerecht, de favoriete hapjes en drankjes van de overledene te serveren. Hield de overledene van chocoladetaart? Vergeet dit dan vooral niet op deze dag. Door deze kleine details voelt het toch een beetje alsof de overledene bij jullie is.

3- Herinneringen ophalen

Een overleden dierbare blijft natuurlijk voor altijd in je gedachten, maar je bent niet altijd heel bewust bezig met herinneringen ophalen. Neem daarom op deze dag de tijd en ruimte om de overledene te gedenken. Herinneringen ophalen aan de overledene kan namelijk ook goed helpen bij je verdriet. Dit kan je in je eentje doen of juist met anderen. In je eentje kan je bijvoorbeeld oude foto’s en videobeelden bekijken en in een groepje kun je iedereen vragen zijn mooiste herinneringen te delen. 

4- Verjaardag overledene buitenshuis

Misschien wil je op deze dag helemaal niet thuis blijven en wil je je dierbare op een speciale plek buitenshuis gedenken. Bezoek een plek waar jullie mooie herinneringen hebben gemaakt, een plek waar jullie samen veel waarde aan hechtten of gewoon een plek waar jullie graag naartoe gingen. Dit kan bijvoorbeeld het park zijn, een plek waar jullie vaak kwamen om te eten, het theater of een strand waar jullie samen wandelingen maakten. Dit kan veel emoties losmaken, maar de herinneringen kunnen óók dienen als troost. Vind je dit te nog te confronterend dan kun je uiteraard ook voor een andere, meer neutrale plek kiezen. Soms kan een beetje afleiding op een dag als deze ook heel fijn zijn. Je kunt nog steeds stilstaan bij de verjaardag van hem of haar maar daarnaast bijvoorbeeld een dagje sauna boeken of een flinke boswandeling maken.

5- Het graf bezoeken

Als je overleden dierbare is begraven kan het een idee zijn om het graf te bezoeken op deze dag. Maak er een traditie van om elk jaar op zijn of haar verjaardag een mooie bos bloemen bij het graf neer te leggen en alles een beetje op te knappen en mooi te maken. Als je het zwaar vindt om dit in je eentje te doen is het aan te raden om iemand mee te nemen die een arm om je heen kan slaan wanneer het je even te veel wordt.

Verjaardag overledene: extra tip

Bovenstaande tips zijn slechts enkele voorbeelden van de dingen die je kunt doen op de verjaardag van een overleden dierbare. Het gaat er uiteindelijk om dat je iets doet dat goed voelt. Je kunt het ook simpel en klein houden en bijvoorbeeld een grote kaars kopen of speciaal laten maken. Steek deze kaars aan op verjaardagen en andere belangrijke dagen. Ook een dergelijk klein ritueel kan een fijn gevoel geven en brengt de overledene in gedachten weer even dichtbij. 

 

 

Delen:

Reacties (15)

Reactie van Betsie op 20 feb. 2021 12:08
"Mijn Emus is vorige jaar 8 september 2020 overleden en vandaag is zijn geboortendag 20-02-1958 ....heb zoveel felicitaties gekregen van zijn / mijn lieve families .. ik wil hun langs deze weg allemaal voor bedanken .."
Reactie van Cornelly Bruyning op 13 nov. 2020 00:23
"Mijn dochter is op 25 juli 2017 overleden.Ik brand elke 25ste van iedere maand een kaarsje voor haar. Ook elk jaar op haar jaardag en ik huil nog steeds, maar voor de buitenwereld soms onzichtbaar."
Reactie van Jac en Addy op 16 sep. 2020 19:44
"Hoi Ans Zoals gebruikelijk sturen we jou een kaartje voor de verjaardag van Johan."
Reactie van Lies Boukens op 13 nov. 2019 11:08
"Op 20 oktober j.l. was het alweer 5 jaar geleden dat mijn dochter, moeder van 3 jonge kinderen overleed. [ zelfdoding] Ze was 14 oktober 40 jaar geworden. Op maandag 14 oktober ben ik bij haar hartsvriendin op de koffie geweest, gebak mee om toch haar 45 ste verjaardag te vieren.s`Middags had ik mijn kleinkinderen [ tweeling van 12 jaar ] om uit school langs te komen, oma had voor hun ook wat lekkers gehaald! Op 20 oktober zijn we samen met haar gezin naar het graf geweest en hebben bloemen neergelegd."
Reactie van natalie op 19 sep. 2019 09:32
"SInds het overlijden van mijn vader eten we met de hele familie op of rondom zijn sterfdag. Mijn moeder heeft de gewoonte ingesteld dat er altijd iemand een anekdote voorbereid. Zo hebben we altijd een moment om te herinneren en meestal ook om te lachen. "
Reactie van QX Heim op 25 jul. 2019 07:57
"Mijn oudste zus overleed 25 juli 1977 en werd geboren op 27 maart 1951. Vandaag herdenken wij zoals elk jaar haar sterfdag om niet te vergeten wie en hoe ze was. Op 27 maart herdenken en vieren wij haar geboortedag. Op beide dagen leggen wij witte rozen op de plek waar haar as is uitgestrooid. Koffie mer gebak en uit eten gaan hoort daar steevast bij. Hetzelfde doen we bij onze overleden ouders. Alles gebeurt uit en met respect. Misschien iets wat specifiek bij ons Indische mensen hoort...."
Reactie van Carla Veldhuizen op 29 jun. 2019 21:29
"morgen 30 juni is het mijn mans 3e verjaardag die we niet meer samen vieren. hij is op 7 februari 2017 plotseling overleden. Morgenvroeg komen de kinderen en kleinkinderen en vieren we mijn mans verjaardag in kleine kring. Met appelgebak. Steken een kaars aan bij zijn urn en foto. Hij staat de hele dag in het middelpunt. Morgenmiddag komt de rest van de fam."
Reactie van Olga op 10 jun. 2019 18:59
"Voor partner blijft het een bijzondere dag voor anderen is het te lang geleden"
Reactie van mvh op 5 mrt. 2019 05:16
"Mijn maatje is 24-04-2017 overleden, 5 april zijn verjaardag ben ik met de kinderen en kleindochter wezen lunchen in het natuurpark lelystad, waar ook zijn uitvaartdienst werd gehouden. 24 april ben ik naar het strand gegaan waar zijn as is uitgestrooid."
Reactie van Anja op 20 jan. 2019 09:02
"De 1e herdenkingsdag na mijn zoons overlijden aten we pizza (dat hadden we hem beloofd elk jaar te herhalen !) en hebben we een bier-bitterballen-avond gehouden voor zijn vrienden; precies wat we tijdens zijn uitvaart ook hadden. Nu komt de 2e herdenkingsdag eraan en eten we weer pizza met elkaar als gezin, en tijdens bier en bitterballen gaan we de dvd opnames weer eens bekijken van zijn leven ! We maken er een gedenkwaardige traditie van !"
Reactie van Margaret op 10 jan. 2019 20:00
"In een poging de eerste dag van overlijden te herdenken, nodigden we onze familie uit. Het was een dag na onze trouwdag. Helaas mislukte de opzet omdat we bloemen kregen voor onze trouwdag en hiervoor gefeliciteerd werden. Over onze zoon werd met geen woord gerept... Zij kunnen er niet mee omgaan. Nou, wij wel: Er komt geen nieuwe uitnodiging. Gelukkig konden we zijn verjaardag wel ‘vieren’ met zijn vriendengroep. Zij spraken wel over hem. Dat was fijn! Bedenk dus goed van tevoren wat je wilt doen en wie je uitnodigt."
Reactie van Gerda wagenaar_overhand op 27 sep. 2018 21:08
"Mijn man is in dec 2017 overleden,en 1 oktober is zijn verjaardag,ik zou graag een mooie bos rozen kopen maar wat is dan de beste kleur die ik moet nemen,de een zeg rood met 1 witte maar ik twijfel eraan of wit er dan wel tussen moet alvast bedankt"
Reactie van Ank verschraagen op 21 jun. 2018 07:16
"Frank is tien jaar geleden overleden maar al die jaren is zijn verjaardag een bijzondere dag met speciale momenten. De mooie herinneringen ophalen met familie en vrienden thuis en op Facebook. Zo blijft hij altijd leven en geeft me een warm en trots gevoel. Het leven gaat door en is mooi"
Reactie van Marian op 19 jun. 2018 19:32
"Het overlijden van mijn lief is nog zeer recent (27mrt jl.), op zijn verjaardag hebben onze kinderen en ik een mooie grafsteen voor hem uitgezocht, samen herinneringen opgehaald en gegeten. Voelde voor ons goed.."
Reactie van Anneke Nieuwenhuizen op 19 jun. 2018 11:03
"Aankomende maand 5 Juli is het 3 jaar geleden dat mijn geliefde geheel onverwachts op de leeftijd van 45 jaar overleed. Op zijn verjaardagsdatum ga ik zijn graf bezoeken, en zet er een mooi boeket neer. Ook plaats ik op fb een berichtje,plaatje of mooi gedicht, voor familie, vrienden, om de herinnering aan hem waar ik zielsveel van hield levend te houden."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje