Terug naar overzicht

Herdenken voor natuurliefhebbers

05/09/2017
Paul Geraedts
Delen:
natuurlijk herdenken

Herdenken kan op een heleboel verschillende manieren. Een mogelijke, mooie en unieke manier ligt verscholen in de prachtige natuur om ons heen. Natuurlijke vormen van herdenken komen steeds vaker voor.

Herinneringsboom uit as

De natuur om ons heen is voor veel mensen met recht een symbool voor kracht, rust en ontspanning. Logisch dus dat daar inspiratie uit geput wordt om iemand te gedenken. Een methode met een grote symbolische waarde is het laten groeien van een boom uit de as van de overledene. Dit kan met een speciale methode waarbij een beetje as gedurende de eerste maanden door de wortels van het nog kleine boompje opgenomen wordt. Na een tijdje kan de boom vanuit de pot in de natuur overgeplant worden; een mooi voorbeeld van natuurlijk herdenken.

As verstrooien in de natuur

Ook Staatsbosbeheer heeft meegedacht op dit gebied. Zo kun je in de bossen die onder het beheer van Staatsbosbeheer vallen je dierbare op enkele integere, natuurlijke manieren herdenken. Zo kun je de as verstrooien in het bos. Dit kan in de twee speciaal daarvoor aangewezen bossen, Hoog Buurlo op de Veluwe of Eelerberg op de Sallandse Heuvelrug. Ergens anders de as verstrooien mag ook, maar dan wordt wel verzocht om eerst even contact op te nemen met de eigenaar van de grond. Op open zee mag je ook de as verstrooien.

Zwerfkeien en herinneringsbankjes

Maar natuurlijk herdenken kan ook op andere manieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een herinneringsbankje op een mooie plek in de natuur? Ook dat kan in overleg met Staatsbosbeheer geplaatst worden. Een bijzondere plek wordt op deze manier extra speciaal. Een andere, subtiele methode om bijvoorbeeld aan te geven waar de as precies verstrooid is, is het plaatsen van een of meerdere zwerfkeien of het planten van een herdenkingsboom.

Natuurlijk herdenken kan op vele manieren

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die er zijn, want de natuur biedt ons al sinds mensenheugenis bijna eindeloze inspiratie. Laat jezelf dus inspireren door Moeder Natuur en wie weet bedenk je zelf een passende manier om je dierbare op een natuurlijke wijze te gedenken.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jaap Schuddeboom op 14 sep. 2017 11:22
"Naast een heel klrin beetje as, kan je ook grotendeels of alle as gebruiken om een mooie boom of heester te laten groeien uit de crematie-as. Met een zaailing naar keuze. Met de Bios Urn."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje