0
Terug naar overzicht

Herdenken voor natuurliefhebbers

16/01/2024
Redactie
Delen:
natuurlijk herdenken

Herdenken kan op een heleboel verschillende manieren. Een mogelijke, mooie en unieke manier ligt verscholen in de prachtige natuur om ons heen. Natuurlijke vormen van herdenken komen steeds vaker voor. Wij tonen in dit artikel een aantal mooie voorbeelden van natuurlijk herdenken.

Herinneringsboom uit as

De natuur om ons heen is voor veel mensen met recht een symbool voor kracht, rust en ontspanning. Logisch dus dat daar inspiratie uit geput wordt om iemand te gedenken. Een methode met een grote symbolische waarde is het laten groeien van een boom uit de as van de overledene. Dit kan met een speciale methode waarbij een beetje as gedurende de eerste maanden door de wortels van het nog kleine boompje opgenomen wordt. Na een tijdje kan de boom vanuit de pot in de natuur overgeplant worden; een mooi voorbeeld van natuurlijk herdenken. Een bedrijf dat dit doet is Mijn Boom. De as die, na crematie, overblijft bevat natuurlijke stoffen. Zij gebruiken dit als voedingsbodem voor een persoonlijke boom of heester. Al naar gelang de voorkeur kan deze worden geplaatst op de begraafplaats, een park, de eigen tuin of zelfs natuurgebied (in overleg met de beheerder), met voor kleine bomen en heesters ook de mogelijkheid van een balkon of dakterras.

As verstrooien in de natuur

Ook Staatsbosbeheer heeft meegedacht op dit gebied. Zo kun je in de bossen die onder het beheer van Staatsbosbeheer vallen je dierbare op enkele integere, natuurlijke manieren herdenken. Zo kun je de as verstrooien in het bos. Dit kan in de twee speciaal daarvoor aangewezen bossen, Hoog Buurlo op de Veluwe of Eelerberg op de Sallandse Heuvelrug. Ergens anders de as verstrooien mag ook, maar dan wordt wel verzocht om eerst even contact op te nemen met de eigenaar van de grond. Lees hier meer over de regels en gebruiken.

Op open zee mag je ook de as verstrooien. WaterRitme maakt gebruik van biologische oplosbare urnen. De biologische urnen zijn van organisch materiaal gemaakt (onder andere van cellulose of zout). De as wordt zorgvuldig in een organische zak gedaan. Deze organische zak wordt in de biologische urn geplaatst. Eenmaal in het water zinkt de urn in ongeveer 2 tot 3 minuten doordat de urn het water absorbeert.

Zwerfkeien en herinneringsbankjes

Maar natuurlijk herdenken kan ook op andere manieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een herinneringsbankje op een mooie plek in de natuur? Ook dat kan in overleg met Staatsbosbeheer geplaatst worden. Een bijzondere plek wordt op deze manier extra speciaal. Een andere, subtiele methode om bijvoorbeeld aan te geven waar de as precies verstrooid is, is het plaatsen van een of meerdere zwerfkeien of het planten van een herdenkingsboom.

Begraven in de natuur

Tegenwoordig kun je passend bij een duurzame uitvaart ook kiezen om een dierbare te begraven op een natuurbegraafplaats. Kijk maar eens bij Natuurbegraven Nederland. Bij natuurbegraafplaatsen bestaan de begraaffunctie en natuurfunctie naast elkaar. Een natuurbegraafplaats is dus eigenlijk een vrij gebied, waar mensen dagelijks hun wandelingen kunnen maken in de natuur en waar ook mensen begraven liggen zonder dat dit echt heel duidelijk zichtbaar is. Het idee achter natuurbegraven is om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen. Bij een natuurgraf is het dan meestal ook niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. In plaats hiervan worden er bijvoorbeeld boomschijven gebruikt om een graf aan te duiden. Met de inkomsten die de natuurbegraafplaatsen maken worden de huidige natuurbegraafplaatsen en daarmee ook de natuurgebieden onderhouden en verbeterd. Wil je meer weten over natuurbegraven? Lees dan ons artikel Alles wat je moet weten over natuurbegraven.

Is iemand gecremeerd dan kan er ook gekozen worden voor een urnengedenkpark. De urn wordt begraven in bossen waarbij duurzaam wordt omgegaan met bos, bodem en grondwater. Ook wordt met jouw bijdrage de instandhouding van het bos ondersteund.

Natuurlijk herdenken kan op vele manieren

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die er zijn, want de natuur biedt ons al sinds mensenheugenis bijna eindeloze inspiratie. Laat jezelf dus inspireren door Moeder Natuur en wie weet bedenk je zelf een passende manier om je dierbare op een natuurlijke wijze te gedenken.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jaap Schuddeboom op 14 sep. 2017 11:22
"Naast een heel klrin beetje as, kan je ook grotendeels of alle as gebruiken om een mooie boom of heester te laten groeien uit de crematie-as. Met een zaailing naar keuze. Met de Bios Urn."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje