0
Terug naar overzicht

Een rouwadvertentie plaatsen: hoe werkt dat?

30/05/2024
Redactie
Delen:
rouwadvertentie

Misschien vraag je je af of een rouwadvertentie plaatsen in de krant nog wel het juiste middel is om kenbaar te maken dat een dierbare is overleden. Tegenwoordig wordt er immers zoveel via internet gedeeld. Hoewel het aantal rouwadvertenties afneemt, wordt het toch nog vrij vaak ingezet. Maar wanneer en hoe plaats je een rouwadvertentie? Wij vertellen het je.

Wat is een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie plaatsen mag dan wel niet meer helemaal bij het digitale tijdperk horen, het wordt door veel mensen toch nog steeds gezien als dé officiële methode om mee te delen dat er iemand is overleden. Daarnaast plaatsen veel kranten de rouwadvertenties inmiddels ook online. Je vindt ze dan niet alleen in de krant maar ook op het internet terug. Een rouwadvertentie is vaak een kopie van de officiële rouwkaart, maar dat hoeft niet per se. Je kunt een rouwadvertentie plaatsen in een landelijke, regionale of plaatselijke krant, zodat mensen op de hoogte worden gesteld van het overlijden van iemand. Ook kan het dienen als een aankondiging voor de uitvaart.

Wanneer kies je voor een rouwadvertentie?

Iedereen kan en mag een rouwadvertentie plaatsen. Het is aan jezelf om te beslissen of je hier wel of geen gebruik van wilt maken. Het wordt vaak gedaan als het gaat om een overleden persoon die een maatschappelijke functie bekleedde, veel deed in het verenigingsleven of veel deelnam aan evenementen en dus ook veel mensen kende. Deze mensen hebben vaak een breed netwerk en kennen veel mensen waarvan de namen en adressen niet altijd bekend zijn bij de nabestaanden.

Daarnaast kan een rouwadvertentie ook handig zijn als je niet zeker weet of je alle contactinformatie hebt van alle kringen. Je wilt natuurlijk het liefst dat iedereen die de overledene kende op de hoogte is van het overlijden.

Een rouwadvertentie plaatsen: welke krant kies je?

In de krant vind je meestal afzonderlijke pagina's voor de rouwadvertenties. Zoals net al naar voren kwam kun je kiezen uit een landelijke krant, een regionale krant of een plaatselijke krant. Maar voor welke krant kies je? Een lokale of regionale krant wordt veelal gekozen, omdat de overledene daar bijvoorbeeld heeft gewoond en daar waarschijnlijk veel mensen kende die op de hoogte moeten worden gesteld van zijn of haar overlijden. Maar bedenk ook welke krant het meest wordt gelezen door de vrienden, familie en netwerken van de overledene. Het gaat dus vooral om de vraag met welke krant je de meeste mensen bereikt die je graag wilt bereiken. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere kranten in te zetten. Een andere factor die van invloed kan zijn op de keuze is de prijs. De prijs per krant verschilt. Zo komen de gemiddelde kosten voor een rouwadvertentie bij een landelijke krant op €1.250,- uit en bij een regionale krant op €750,- Dit zijn gemiddelde kosten. Afhankelijk van wat je exact wilt (denk aan grootte, pagina, dag etc) kan dit bedrag lager of hoger uitvallen. De kosten van Huis-aan-huisbladen zijn weer lager dan die van een regionale of landelijke krant.

Richtlijnen

Hoewel een rouwadvertentie vaak een kopie is van de rouwkaart, kun je er natuurlijk ook een andere invulling aan geven. Om je een beetje op weg te helpen kun je echter enkele veelvoorkomende regels en onderdelen in gedachte houden. De opzet van een standaard rouwadvertentie is als volgt:

 • Je kunt beginnen met een mooie tekst of een gedicht.
 • Vervolgens komt er een korte tekst die toelicht wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld ‘na een kort ziekbed is overleden…’
 • De volledige naam van de overleden dierbare.
 • De geboortedatum (links) en de datum van overlijden (rechts). Je kunt er eventueel voor kiezen om ook de geboorteplaats en de leeftijd erbij te melden.
 • Onderaan de advertentie komen meestal alleen de namen van de directe familieleden en eventueel de woonplaats.
 • Denk goed na over het feit of je de mensen de gelegenheid wilt geven om afscheid te nemen, of dat het enkel ter kennisgeving is. Als je mensen gelegenheid tot afscheid wilt geven, is het belangrijk om informatie over de uitvaart te geven (tijd, datum en locatie). Je kunt er eventueel nog de volgende zin aan toevoegen:  'Indien u geen uitnodiging mocht ontvangen, gelieve deze advertentie als zodanig te beschouwen.'
 • Mocht je de rouwadvertentie alleen ter kennisgeving willen plaatsen, dan kan je er eventueel ook voor kiezen om dit na de uitvaart te doen en er dan een volgende soort zin aan toe te voegen 'De uitvaart heeft inmiddels (in besloten kring) plaats gevonden'.

Inspiratie

Je kunt een rouwadvertentie simpel en strak houden maar je kunt deze ook meer persoonlijk maken. Hieronder volgen enkele tips om een persoonlijke rouwadvertentie te maken:

 • Begin de rouwadvertentie met een quote of een veel gebruikte uitspraak van hem of haar.
 • Kijk terug op het leven van de overledene. Wat deed hij of zij graag? Waar hield de overledene erg veel van? Dit soort zaken kunnen je helpen bij het opstellen van een tekst voor de rouwadvertentie.
 • Gebruik beeldmateriaal; denk aan een mooie foto van hem of haar of van een symbool wat hem of haar typeert.
 • Kijk naar andere rouwadvertenties. Als je echt geen inspiratie kunt vinden of het toch wel erg lastig vindt, kunnen andere rouwadvertenties dienen als voorbeeld.

Een rouwadvertentie plaatsen: extra tips

 • Wij adviseren je om in geen geval het adres van de overledene of familieleden te vermelden in de rouwadvertentie. Iedereen leest de krant, dus ook potentiële inbrekers... Zodra ze weten op welk tijdstip de uitvaart is, weten ze dus ook dat er dan hoogstwaarschijnlijk niemand op dat adres aanwezig zal zijn. Lees meer over inbraak tijdens de uitvaart in het artikel 'Een inbraak tijdens de uitvaart voorkomen'.
 • Controleer de tekst en informatie altijd nog een aantal keer en laat het door anderen nalezen. Zo weet je zeker dat er geen foutjes in staan. 
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje