0
Terug naar overzicht

Het maken van een rouwkaart: tips voor ontwerp en tekst

10/09/2018
Redactie
Delen:
Het maken van een rouwkaart

Een rouwkaart is bedoeld om mensen te laten weten dat iemand is overleden en om hen eventueel uit te nodigen voor een uitvaart. Maar het is veel meer dan dat. De kaart zegt tegenwoordig steeds meer over de persoon, zowel in beeld als tekst. Het is iets wat mensen nog een tijd op hun vensterbank of kast hebben staan en wat ze altijd zullen bewaren, dus wil je dat de rouwkaart er goed uitziet. Maar hoe maak je er een? We geven je hieronder wat tips voor het maken van een rouwkaart.

Tips voor het ontwerp

Je kunt ervoor kiezen om de rouwkaart helemaal zelf te ontwerpen. Daar hoef je geen geweldige creatieveling voor te zijn want met een beetje hulp kan iedereen een persoonlijke rouwkaart ontwerpen. Om al je wensen te verwerken kan je gebruik maken van handige tools die op het internet te vinden zijn. Een zeer gebruiksvriendelijk voorbeeld is de tool van Daglief.nl. Het maken van een rouwkaart doe je met deze tool helemaal online. Je kunt namelijk middels hun website de kaart helemaal zelf ontwerpen. Een andere mogelijkheid is om goed na te denken wat je wil qua ontwerp en met deze ideeën naar een rouwkaartontwerper te gaan of om de kaart samen op te maken. We hebben een paar mogelijke aspecten om aan te denken bij het ontwerp voor je op een rijtje gezet:

 • Kleur en materiaal

  Je kunt variëren in kleur. Denk aan kleuren die bij de overledene passen of die iets zeggen over zijn/haar persoonlijkheid (je kunt die kleuren ook in meer onderdelen van de uitvaart terug laten komen). Dit geldt overigens ook voor het materiaal want ook daarin valt genoeg te kiezen. Je kunt een rouwkaart bijvoorbeeld laten drukken op gerecycled papier, karton of op ongebleekt papier (beter voor het milieu!). Maar je hebt ook papiersoorten met een parelmoerglans, of juist met een matte afwerking. Voor ieder wat wils dus…

 • Variatie in vorm

  Ook wat betreft de vorm kun je verschillende kanten op. Naast de rechthoekige en vierkante maten kan je ook kiezen voor een ronde kaart of voor totaal andere, originele vormen. Lijkt dat je wat? Dan is het handig eerst een aantal leveranciers te benaderen met de vraag wat de mogelijkheden bij hen zijn. Zo kan je meteen de prijzen vergelijken.

 • Beeldmateriaal

  Wil je gebruik maken van foto's of een tekening of wil je het juist wat meer sober houden? Als je gebruik maakt van een foto dan kan dat een foto zijn van de overledene maar je kunt ook kiezen voor een foto die iets zegt over de hobby van de overledene. Was hij of zij een fervent paardrijder? Dan kun je ook een tekening of foto van een paard op de kaart zetten. Maar als je het rustig wilt houden dan kun je een afbeelding ook achterwege laten en bijvoorbeeld voor een mooi gedichtje of toepasselijke spreuk kiezen.

Tips voor de tekst

Dan moet er nog een tekst op de kaart komen. Naast de tekst die in principe sowieso op de kaart komt te staan (waarover hieronder meer) kun je uiteraard altijd nog meer (persoonlijke) tekst aan de kaart toevoegen. Hiervoor hoef je geen begaafd schrijver te zijn. Je kunt ook gewoon een van onderstaande tips gebruiken:

 1. Je kunt een aantal karaktereigenschappen noemen van de overledene. Dat maakt de tekst persoonlijk.
 2. Ga opzoek naar een passend gedicht of een deel van een songtekst dat past bij de desbetreffende persoon.
 3. Een gevleugelde uitspraak van de overledene zal tot de verbeelding spreken bij de ontvangers van de rouwkaart. Had die persoon zelf geen kenmerkende uitspraak? Zoek er dan een uit op het internet!
 4. Was de overledene een écht Limburger of een Fries? Sprak hij/zij dialect? Schroom dan niet om de tekst ook in dit dialect te schrijven.

Wat je niet mag vergeten bij het maken van een rouwkaart

Let op: bij het maken van een rouwkaart, is het belangrijk om te weten wat er in principe sowieso op de kaart hoort te staan. Eerder publiceerden we daar een handige guideline voor. Als je die volgt, weet je zeker dat je naast je persoonlijke wensen ook alle nodige informatie op de rouwkaart hebt staan.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje