0
Terug naar overzicht

Redenen om je uitvaartwensen vast te leggen in een wensenboek

30/11/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart wensenboek

'De dood' is voor velen een ongemakkelijk en soms spannend onderwerp om over te praten. Eerder deelden we een lijstje met zes goede redenen om dit tóch te doen. Zo is één van de redenen dat het fijn kan zijn voor jezelf en voor je nabestaanden om nu al jouw uitvaartwensen te bespreken. Wil je liever nog niet over je eigen uitvaart praten, maar wel alvast je wensen vastleggen? Dan biedt een wensenboekje een goede uitkomst. In dit artikel lichten we de voordelen uit van het vastleggen van je uitvaartwensen in een wensenboek.

Redenen om je uitvaartwensen vast te leggen in een wensenboek

Duidelijkheid en gemoedsrust

Een wensenboek voor de uitvaart biedt de mogelijkheid om tot in de kleinste details te beschrijven hoe je wilt dat jouw afscheid eruit komt te zien. Wil je een begrafenis of crematie? Is iedereen welkom of heb je liever een afscheid in besloten kring? Welke (live)muziek moet er worden gespeeld tijdens de dienst? Welke bloemen mogen écht niet ontbreken? Door dit soort vragen vooraf te beantwoorden, zorg je voor duidelijkheid en gemoedsrust voor jezelf en je familie. Het is geruststellend om te weten dat je uitvaartwensen tot in de puntjes genoteerd staan en dat je dierbaren niet hoeven te gissen wat je gewild zou hebben wanneer het zover is.

Minder onzekerheid en stress voor de nabestaanden

Het organiseren van een uitvaart is een emotioneel zware taak voor nabestaanden. Als je je wensen hebt vastgelegd in een wensenboek, bespaar je je familie de moeite om te raden wat je gewild zou hebben. Dit kan helpen om de organisatie van de uitvaart soepeler en minder stressvol te laten verlopen, zij willen het natuurlijk zo goed mogelijk doen. Door je wensen van tevoren vast te leggen, geef je je familie de duidelijkheid die ze nodig hebben en houden zij meer tijd en ruimte over om zich voor te bereiden op wat er komen gaat.

Extra persoonlijk

Een wensenboekje stelt je in staat om een extra persoonlijke stempel op je uitvaart te drukken. Aan de hand van jouw wensen kunnen je nabestaanden een uitvaart regelen, precies zoals jij deze voor ogen hebt. Misschien heb je specifieke liedjes, favoriete hapjes, gedichten of foto's die ze niet mogen vergeten mee te nemen in de uitvoering. Je kunt zelfs beslissen welke kleding je aan wilt hebben. Is er nog iets wat kenmerkend is voor wie jij bent of hoe jij in het leven staat? Heb je een leuke of persoonlijke quote voor op de rouwkaart bijvoorbeeld? Schrijf het allemaal in een wensenboek!

Overzicht van de kosten

Het vastleggen van je uitvaartwensen in een wensenboekje kan ook helpen bij het inzichtelijk maken van de uitvaartkosten. Het is handig om te weten wat voor kosten er verbonden zijn aan jouw uitvaartwensen, zodat je dit bedrag kunt reserveren, hiervoor kunt sparen of hier eventueel een (extra) verzekering voor kunt afsluiten. Door vooraf na te denken over de kosten en je budget, kun je beslissen wat voor soort uitvaart het beste bij je past en binnen je financiële mogelijkheden valt. Dit kan je familie wederom veel zorgen besparen op een moment dat ze al veel te verwerken hebben.

Tip: lees ook eens het artikel 'De uitvaartverzekering: vijf vragen en antwoorden' en 'Uitvaartkosten: sparen of verzekeren?'.

Uitvoering uitvaartrituelen

Als je specifieke religieuze of culturele overtuigingen hebt waar bij het regelen van jouw uitvaart rekening mee gehouden moet worden, kun je dit ook vastleggen in een wensenboek. Zijn er bijvoorbeeld rituelen die uitgevoerd moeten worden direct na het overlijden, tijdens de uitvaart en/of in de periode erna? In sommige culturen is het bijvoorbeeld niet gewenst om gecremeerd te worden, terwijl het in een andere cultuur juist onwenselijk is om begraven te worden. Moet er een bepaald gebed worden opgelezen in de kerk of bij het graf? Is het dragen van een specifieke kleur uit den boze? Ook dit soort belangrijke informatie en details kun je allemaal in een wensenboek voor de uitvaart noteren.

Minder kans op conflicten

Familieleden kunnen soms verschillende ideeën hebben over de invulling van de uitvaart van een dierbare. Zo komt het bijvoorbeeld zelfs wel eens voor dat er onenigheid ontstaat over de namen op de rouwkaart. Door je wensen duidelijk vast te leggen, minimaliseer je de kans op conflicten en wrijving tussen familieleden. Dit helpt om een vreedzaam afscheid te stimuleren en dierbaren te ontlasten van de stress bij het nemen van moeilijke beslissingen tijdens een emotionele periode.

De uitvaartplanner: een compleet wensenboek voor jouw uitvaart

Het vastleggen van je uitvaartwensen is dus een manier om je eigen afscheid vorm te geven en biedt jouw dierbaren een leidraad. Door een wensenboekje voor de uitvaart te gebruiken, neem je de regie over je eigen afscheid en zorg je ervoor dat je herinnerd wordt op de manier die jij wilt. Het is een waardevolle stap op weg naar gemoedsrust voor jou en troost voor je dierbaren. Om je in dit proces te ondersteunen bieden we in onze uitvaartplanner inspiratie en tips. Zo ontdek je wat er allemaal mogelijk is voor de uitvaart en zal je ervaren dat het invullen van een uitvaart wensenboek minder lastig is dan je wellicht had gedacht. Heeft dit artikel je aan het denken gezet en ben je er klaar voor om jouw uitvaartwensen op papier te zetten? Bestel dan jouw eigen uitvaart wensenboek in de RememberMe webshop.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje