0
Terug naar overzicht

Tips voor het schrijven van een condoleancekaart

15/09/2022
Redactie
Delen:
Tips voor het schrijven van een condoleance kaart

Iemand in je omgeving is een dierbare verloren en je wilt diegene heel graag een hart onder de riem steken met een kaartje. Het vinden van de juiste woorden kan echter moeilijk zijn. Het is en blijft immers een situatie waar je -soms letterlijk- geen woorden voor hebt. Wij geven je een aantal tips voor het schrijven van een condoleance kaart. Omdat een beetje hulp nooit kwaad kan.

Beter iets, dan niets

Zit je eraan te denken om een kaart te sturen maar worden je gedachten overspoeld met twijfels? Gewoon, omdat je het stiekem toch wel een beetje eng en moeilijk vindt? Onze tip is om de kaart toch in huis te halen. Waarom? Iemand die rouwt is blij met elke mogelijke vorm van steun. Zo ook met jouw condoleance kaartje. Het kan overigens ook best pijnlijk zijn als je helemaal niets laat horen, terwijl de persoon in rouw wel heel graag iets van je had willen horen. Hij of zij heeft in deze periode steun harder dan ooit nodig. Hoe mooi is het dat jij hier een steentje aan kan bijdragen?

Kun je geen woorden vinden? Zeg dit dan eerlijk

Daar ligt 'ie dan, de condoleance kaart. Voor je op tafel. Onbeschreven en wel. Nu moeten de juiste woorden nog bij je naar boven komen. Maak je daar echter niet te druk om. Zelfs als je helemaal geen woorden kunt vinden is dat niet heel erg. Je hoeft echt geen prachtig epistel te schrijven. Schrijf wat je voelt. Dus: heb je geen woorden? Zeg dat dan eerlijk. Bijvoorbeeld: "Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar ik wil wel laten weten dat ik elke dag een kaarsje voor jullie brand."

Wees oprecht

De hoofdregel: wees oprecht, wees jezelf en spreek vanuit je hart. Er is niets mooier dan een tekst die recht uit het hart komt en die je oprechte gevoel blootlegt. Past het simpelweg niet bij jou om woorden als 'gecondoleerd' of 'sterkte' te gebruiken? Dat kan. Is ook helemaal niet raar. Zeg gewoon eerlijk wat je wel voelt en schrijf hetgeen op waar je jezelf wel in herkent. Als je eerlijk en oprecht bent, is het altijd goed.

Zoek naar inspiratie

Soms heb je even geen inspiratie en dat is helemaal niet erg. Het internet staat gelukkig vol met inspiratie, dus maak daar ook gebruik van. Zo heb je hele mooie toepasselijke spreuken en quotes die je op de kaart zou kunnen zetten. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze quotes of gedichten. Er zit vast iets tussen wat je kunt gebruiken op de kaart.

Tips voor het schrijven van een condoleance kaart in een notendop

Eigenlijk is de main message dat het 't belangrijkste is dat je laat weten dat je aan iemand denkt. Hoe en met welke woorden, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Dus, bestel die condoleance kaart, zoek een fijn plekje op in huis en houd de volgende punten in gedachten:

  1. Twijfel je? Niet doen! Iemand is hoe dan ook blij met het feit dat je aan hem of haar denkt
  2. Als je echt niet weet wat je moet schrijven, zeg dat dan gewoon eerlijk
  3. Wees jezelf. Er is niets mooier dan een oprechte spijtbetuiging die uit je hart komt
  4. Ga op zoek naar inspiratie. Het internet is hiervoor een goede bron!
Delen:

Reacties (1)

Reactie van Lilit op 14 mei 2020 22:34
"Geachte mevrouw Marianne Gecondoleerd met het verlies van jullie vader. Wij wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje