0
Terug naar overzicht

Wat schrijf je in een condoleanceboek?

15/02/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
schrijven condoleanceboek

Als je naar een uitvaart gaat is de kans groot dat je een opengeslagen condoleanceboek op tafel ziet liggen, vaak vergezeld met de foto van de overledene, een brandend kaarsje, een bloemetje en natuurlijk pennen om erin te kunnen schrijven. In het condoleanceboek kun je een bericht schrijven voor de familie waarin je je steun betuigt. Het kan voorkomen dat je niet zo goed weet wat je moet opschrijven en de juiste woorden op dat moment ver te zoeken zijn. Om je een beetje op weg te helpen delen we tips voor wat je in een condoleanceboek kan schrijven.

Waarom een condoleanceboek?

De aanwezigheid van een condoleanceboek op de uitvaart is niet verplicht, toch vinden families het vaak wel erg fijn om te hebben. Zij kunnen dit na afloop meenemen naar huis en het rustig doorbladeren om te zien wie er wat in heeft geschreven. Ze kunnen troost uit het condoleanceboek halen en de berichten die erin staan kunnen hen kracht bieden in een moeilijke periode. Daarnaast biedt het gasten de mogelijkheid om hun medeleven te tonen. Na de uitvaart wil iedereen de nabestaanden graag persoonlijk de hand schudden en condoleren. Als het erg druk is kan het zo zijn dat je het kort moet houden of hier zelfs niet aan toe komt. Dan is het fijn als je toch nog een persoonlijk berichtje kwijt kan in het condoleanceboek. Ten slotte kunnen nabestaanden dit boek gebruiken om de mensen die aanwezig waren een bedankkaartje te sturen.

Wens de familie sterkte

In een condoleanceboek kun je de familie sterkte wensen. Maar wat zeg je dan? Wij zetten een aantal voorbeeldzinnen op een rij:

  • Hij/zij* was een bijzonder mens... Dat de herinnering aan (naam overledene) een lach op jouw gezicht mag toveren als je aan hem/haar* denkt.
  • We zullen hem/haar missen. Heel veel sterkte toegewenst.
  • Gecondoleerd en heel veel sterkte en kracht voor jullie allen. We zullen hem/haar nooit vergeten.
  • We koesteren de herinneringen die we aan hem/haar mogen bewaren. Heel veel kracht en sterkte voor alle nabestaanden.
  • Het is voor mij ongelooflijk dat hij/zij er niet meer is. Ik hoop dat jullie de steun en de kracht bij elkaar zullen vinden om de komende tijd tegemoet te gaan.
  • Veel sterkte. We zullen hem/haar nooit vergeten.
  • Een groot verlies. We kunnen het niet bevatten. Veel sterkte voor de familie.
  • De hemel heeft er een engel bij. Gecondoleerd met het verlies.

* Kun je eventueel ook vervangen door de naam van de overledene om het persoonlijker te maken.

Gedichten, quotes of een bijzondere herinnering

Wil je graag meer kwijt dan bovenstaande voorbeeldzinnen? Dan kun je er ook voor kiezen om een mooi gedichtje te schrijven in het condoleanceboek. Wellicht kun je zelf wel heel goed dichten of kun je inspiratie opdoen op onze gedichtenpagina. Naast gedichten kun je ook toepasselijke quotes in het condoleance boek schrijven, bijvoorbeeld:

  • "Een groot gemis, een groot verdriet, maar herinneringen vergeten wij niet."
  • "Laat de mooie herinneringen de leegte in je hart vullen."
  • "Those we love don't go away. They walk beside us every day, unseen and unheard, but always near. Still loved and very dear."

Of schrijf over een bijzondere herinnering die je voor altijd zal bijblijven.

Wat schrijf je in een condoleanceboek? Do's en don'ts

Daarnaast zijn er nog een aantal do's en don'ts waar je rekening mee kunt houden als je in een condoleanceboek schrijft. 

Do's

  • Kijk naar de hoeveelheid ruimte die je hebt om jouw bericht te schrijven. Laat indien nodig ruimte over voor de andere gasten.
  • Zet je naam onder het bericht, zodat de nabestaanden weten wie het heeft geschreven.
  • Schrijf vanuit je hart. Dan zit je altijd goed!

Don'ts

  • Schrijf niet alleen je adresgegevens in het condoleanceboek. Vaak is hier een aparte ruimte voor achterin het boek of juist aan het begin. Als dit niet het geval is, kun je jouw adres eventueel onder jouw geschreven tekst noteren.
  • Voel je niet verplicht om een lange tekst te schrijven (omdat anderen dit bijvoorbeeld wel hebben gedaan). Blijf dicht bij jezelf.
  • Blijf niet al te lang treuzelen over wat je wilt opschrijven. Er zijn wellicht ook nog andere gasten die een bericht willen achterlaten voor de familie. Als je echt niet weet wat je kunt opschrijven, kun je altijd nog op ander moment een berichtje of een kaartje sturen. 

Waar koop je een condoleanceboek?

Condoleanceboeken zijn er in verschillende uitvoeringen. Van een standaard zwart boek met blanco vellen tot kleurrijke condoleanceboeken waarin specifieke vragen staan die je inspireren om iets op te schrijven. Je kunt deze zelf aanschaffen, maar je kunt er vaak ook een bij de uitvaartverzorger kopen. Geef eventueel aan wat je wensen zijn met betrekking tot het condoleanceboek, simpel en standaard of kleurrijk en persoonlijk. Liever geen boek? Dan zijn er gelukkig nog heel wat alternatieven voor een condoleanceboek met een persoonlijke touch.

condoleanceboek rememberme

Ben je op zoek naar een condoleanceboek dat warmte uitstraalt? Bestel dan ons condoleanceboek voor €14,95,- excl. de verzendkosten in de webshop. Dit boekje biedt genoeg ruimte voor berichten en er staan liefdevolle quotes en gedichten in.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje