0
Terug naar overzicht

Een overleden dierbare in huis gedenken: 11 ideeën

17/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Een overleden dierbare in huis gedenken

Er zijn diverse manieren om een overleden dierbare te gedenken. Je kunt bijvoorbeeld het favoriete plekje van de overledene bezoeken of de lievelingsbloemen van de overledene bij het graf neerleggen, maar er zijn ook heel wat manieren om een overleden dierbare in huis te gedenken. Zo zijn er creatieve ideeën om dierbare herinneringen op een bijzondere manier een plek te geven in huis. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Wij geven je ter inspiratie 11 ideeën.

Een overleden dierbare in huis gedenken: 11 ideeën ter inspiratie 

1. Kussens en dekens

Als je regelmatig op de bank ligt om bijvoorbeeld een film te kijken kan het gemis op zo een moment van rust opeens opkomen. Misschien wel tijdens het kijken van een favoriete film van de overledene of gewoonweg omdat je een emotionele film kijkt of omdat jullie altijd samen op de bank lagen. Dan kan het fijn zijn als je je even aan iets kunt vastklampen zoals een kussentje of een heerlijk warme deken... Een overleden dierbare in huis gedenken kan heel goed met een Troostkussen of deken. Je kunt namelijk een kussen laten maken met de foto van je dierbare erop of een tekst. Of je kunt een kussen of deken laten maken van zijn of haar kleding. Op die manier is hij of zij er toch nog een beetje bij. 

2. Een moderne urn

Misschien voor de hand liggend maar je kunt een overleden dierbare in huis gedenken door op een mooi plekje een urn te plaatsen. Tegenwoordig zijn er ontelbare opties voor urnen. Van gepersonaliseerde urnen tot zeer moderne urnen die soms zelfs helemaal niets weg hebben van een urn. Voor de mensen die het niet zo fijn vinden als het bezoek vragen stelt bij het zien van de urn in de woonkamer is het ideaal om te kiezen voor een moderne urn die past bij het interieur en meer weg heeft van een modern kunstwerk.

3. Mooie vaas of pot

Een overleden dierbare in huis gedenken kan ook op een heel subtiele manier. Bijvoorbeeld door de initialen van de overledene in een glazen vaas te laten graveren. In deze vaas kun je elke week de lievelingsbloemen van de overledene zetten. Maar een ander mooi idee is de urn of pot die Miomind op maat kan maken. Zij maakt urnen waarop de levensloop van de overledene is afgebeeld. De urn of pot kun je vullen met as maar ook met andere waardevolle spullen van de overledene zoals een horloge een bril of een sieraad van hem of haar.

4. Herinneringen in kunst

Maar wat dacht je van herinneringen in kunst? Zo maakt Portretten van Liefde prachtige portretten die je een mooie plek in huis kan geven. Dit wordt gedaan aan de hand van een foto van de overledene. Tot in de kleinste details kan je dan ineens van alles dat niet op de foto staat weer boven halen.

5. Favoriete quotes of gedichten van de overledene inlijsten

Je kent ze vast wel, de bekende woorden "live, laugh, love" die je wel eens ingelijst in de woonkamer of slaapkamer (en soms zelfs in het toilet) tegenkomt als je bij iemand op bezoek gaat. Wat dacht je ervan om zelf quotes in te lijsten die jij bij de overledene vindt passen of quotes of uitspraken die de overledene zelf vaak gebruikte. In plaats van quotes kun je natuurlijk ook denken aan mooie gedichten die passen bij de overledene. Kies een omlijsting die past bij de rest van je interieur om er een mooi geheel van te maken. Neem eens een kijkje op onze quotespagina of op onze gedichtenpagina voor inspiratie. Wie weet vind je hier wel mooie woorden die jou aan de overledene doen denken.

Op onderstaande foto's zie je enkele voorbeelden van herinneringen als decoratie in huis die zijn gemaakt door de leveranciers die in dit artikel worden benoemd.

6. Een stolp

Onder een stolp kun je ook waardevolle spullen bewaren. Wat dacht je van een mooie bloem die je aan hem of haar doet denken? KoesterRozen zijn echte rozen die op een speciale manier geprepareerd zijn (gestabiliseerd) waardoor ze minimaal 2 jaar mooi blijven. Bij KoesterRozen.nl kun je je eigen herinneringsroos samenstellen. Kies de kleur van de roos, de omlijsting (stolp/vitrine/lijst) en voeg eventueel een gravure toe om het af te maken.

7. Een moodboard met herinneringen aan de muur

Je kunt ook een zogenaamd herinneringsmoodboard maken waarop je allerlei mooie herinneringen aan de overleden vastprikt of plakt. Denk aan foto's, brieven, gedichten, kleine voorwerpen die van de overledene waren, tekeningen, noem maar op. Je kunt er een heel herinneringsplekje aan de muur van maken in je kamer of in de woonkamer. Vooral met foto's kun je heel wat moois maken aan de muur. Neem maar eens een kijkje op ons Pinterestbord met inspiratie van herinneringen in beeld waarbij er voornamelijk foto's worden gebruikt om een uniek moodboard met herinneringen te maken. 

8. Herinneringsbeeldje 

Naast kunst in de vorm van een herinneringsschilderij kun je ook denken aan een herinneringsbeeldje. Denk bijvoorbeeld aan een beeldje met een speciale betekenis of een beeldje dat jou meteen aan de overledene doet denken. Of wat dacht je van een beeldje dat je ooit van de overledene hebt gekregen? Je kunt het beeldje een mooi plekje in de woonkamer geven.

9. Herinneringskaarsen

Je kunt een kaarsje aansteken om een overledene te herdenken op speciale dagen of misschien doe je dit wel dagelijks. Om het nog extra speciaal te maken kun je ook een persoonlijke kaarshouder laten ontwerpen waar je een kaarsje of waxinelichtje in kunt doen. Neem bijvoorbeeld Foto in Glas. Zij maken onder andere prachtige kaarshouders van glas waarin de foto van de overledene in 3D is verwerkt. Het is een bijzondere manier om jouw dierbare herinneringen op een unieke manier te laten vereeuwigen en een mooi plekje in huis te geven. Bekijk ook eens ons Pinterestbord vol met inspiratie voor herinneringskaarsen.

10. Herinneringsboompje als decoratie in huis

Een overleden dierbare in huis gedenken kan ook door een herinneringsboompje te plaatsen. Aan de takken kun je spulletjes hangen die je aan hem of haar doen denken. Bijvoorbeeld foto's of mooie herinneringen die je op papier zet. Heb je geen ruimte voor een klein boompje, dan kun je ook mooie takken in een pot zetten. Het is een sfeervolle manier om een overleden dierbare in huis te herdenken. 

11. Herinneringsmeubel in huis

Als laatste in deze lijst met 11 ideeën een herinneringsmeubel. Javy Design maakt prachtige meubelstukken voor in huis waaronder ook een modern ontwerp zoals Memoriae. Dit is niet zomaar een meubelstuk, maar een meubelstuk met een bijzonder verhaal. Met het herinneringsmeubel van Javy Design kun je een overleden dierbare op een stijlvolle manier herdenken.

Een overleden dierbare in huis gedenken: meer ideeën

Heb jij nog leuke ideeën om een overleden dierbare in huis te gedenken of heb je zelf ook dierbare herinneringen als decoratie in huis? Laat het ons weten in de reacties. Wie weet haalt een ander hier ook wel inspiratie uit!

Delen:

Reacties (3)

Reactie van Annemiek op 4 apr. 2022 17:55
"Goedenavond, Ik heb weinig items van mijn vriend, we konden elkaar nog geen 4 jaar, na zijn overlijden wilde zijn zoon alles hebben. Ik heb nog wat mooie overhemden van hem. Kan uit 1 of 2 overhemden een beertje worden gemaakt met bijv. zijn naam in of op zijn oor? Zo ja wat zou de prijs hiervan zijn? Ik ben ook bang dat ik niks krijg van zijn zoon zelfs de sieraden die hij droeg en ook geen as."
Reactie van L scherer op 3 mrt. 2021 18:20
"Ik heb een kussen laten maken van de kleding die mijn man heeft gedragen, ook mijn kleinzoon heeft zo’n kussen en beiden hebben hier veel troost uit gehaald, nog steeds trouwens."
Reactie van Wietske van Kesteren op 17 dec. 2020 12:28
"Hele mooie artikelen hebben jullie. Geweldig. Zelf maak ik herinneringsberen waar wat as van de dierbare in bewaard kan worden. Evt. kan er ook een geluidsmodule in met de stem van de dierbare. De beer kan ook worden gemaakt uit een kledingstuk van de dierbare. Een hele mooie herinnering."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje