Terug naar overzicht

Mooi eerbetoon: een uitvaartcollecte organiseren

14/09/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartcollecte

Het komt steeds vaker voor dat nabestaanden tijdens de herdenkingsbijeenkomst of uitvaart vragen om donaties, om deze vervolgens aan een goed doel te schenken. Bijvoorbeeld omdat hun dierbare is overleden aan een bepaalde ziekte of omdat dit een wens is van de overledene zelf. Het is een mooi eerbetoon en tegelijkertijd kun je met een donatie andere mensen en goede doelen tot steun zijn. Wij vertellen je meer over het organiseren van een uitvaartcollecte ter ere van een dierbare.

Waarom een uitvaartcollecte?

Hoewel een uitvaartcollecte uit initiatief van de nabestaanden georganiseerd kan worden, gebeurt het ook regelmatig dat om een gift wordt gevraagd omdat de overledene dit in zijn of haar testament heeft vastgelegd of bij de nabestaanden bekend heeft gemaakt dit graag te willen. Het is een prachtig gebaar om deze wens van de overledene te vervullen. Als de overledene van dieren hield, is het vanuit de familie bijvoorbeeld gepast om geld in te zamelen voor een instantie die tegen dierenleed is, of aan een dierentuin waar hij of zij graag kwam. Is de overledene overleden aan een ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker? Dan kunnen nabestaanden ervoor kiezen om donaties te vragen voor een stichting die zich bezighoudt met onderzoek en voorlichting met betrekking tot deze ziekte.

Een uitvaartcollecte organiseren: de stappen

Het organiseren van een uitvaartcollecte is vrij eenvoudig. Wij zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij:

 1. Bepaal aan welk goed doel jij de donatie wil schenken als nabestaande. Had de overleden er al een voor ogen of moet je zelf nog onderzoeken welk goed doel het beste bij de overledene paste?
 2. Geef aan de uitvaartondernemer door dat je een uitvaartcollecte wil organiseren. Hij of zij kan dit vaak in gang zetten en vraagt de collectebussen bij het goede doel op. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf een persoonlijkere 'collectebus' of kistje te maken.
 3. Vermeld in de rouwkaart en/of rouwadvertentie dat een donatie in plaats van bloemen gewaardeerd wordt. Vergeet hierbij niet te vermelden voor welk goed doel er geld wordt ingezameld.
 4. Vind de uitvaart in besloten kring plaats? Dan kun je de niet-genodigden of de mensen die vanwege een andere reden niet aanwezig kunnen zijn ook de mogelijkheid bieden om via een online collectebus te doneren. Vermeld hierbij wel de juiste link naar de online collectebus.
 5. Zorg op de dag van de uitvaart voor een prominente plek van de collectebus, bijvoorbeeld op een tafeltje naast het condoleanceboek waar de gasten langslopen. Bij aanvang van de uitvaartdienst kun je ter herinnering nog aangeven dat er een collectebus is en nog eens uitleggen waarom voor een bepaald goed doel is gekozen. Dit kun je eventueel ook door de uitvaartondernemer laten doen.
 6. Zorg er altijd voor dat het gedoneerde geld onder het 4-ogenprincipe wordt geteld. Dit kun je samen met een andere nabestaanden doen of met de de uitvaartondernemer.
 7. Het bedrag kun je daarna overmaken naar het aangegeven rekeningnummer van het goede doel.
 8. Heb je de collectebus(sen) van het goede doel toegestuurd gekregen? Stuur deze dan terug.
 9. Vermeld de opbrengst van de collecte in een dankbetuiging of op een online in memoriam ter ere van de overledene.

Uitvaartcollecte op de rouwkaart vermelden: voorbeeldteksten

 • "(Naam overledene) hield van bloemen, maar nog liever zou hij/zij hebben dat u een gift doet aan (naam stichting). Dit kan via (link naar eigen donatiepagina) of u kunt uw bijdrage doen in de collectebussen die aanwezig zijn in de aula."
 • "(Naam overledene) zou een gift aan (naam stichting) op prijs stellen. Hiervoor zijn collectebussen aanwezig of doneer online op (link naar eigen donatiepagina)."
 • "In plaats van bloemen is de wens van (naam overledene) een gift aan (naam stichting) op (bankrekeningnummer stichting)."

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje