0
Terug naar overzicht

Uitvaartwensen vastleggen; fijn voor jezelf en je nabestaanden

15/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartwensen vastleggen

Je praat misschien niet graag over jouw eigen uitvaart, maar je uitvaartwensen vastleggen brengt erg veel voordelen met zich mee, niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw nabestaanden. Jij weet namelijk het best hoe jouw uitvaart er uit moet komen te zien. In dit artikel leggen we uit waarom uitvaartwensen vastleggen verstandig is en waar je aan moet denken bij het vastleggen van jouw uitvaartwensen.

Het is niet makkelijk...

Je uitvaartwensen vastleggen kan lastig zijn, want tja… over de dood praten en denken is en blijft moeilijk, vooral als het gaat om je eigen dood en afscheid. Het zijn wellicht geen onderwerpen waar je regelmatig bij stil staat. Maar toch is het verstandig om er wel eens over na te denken en om je uitvaartwensen alvast vast te leggen, ongeacht je leeftijd en gezondheid. Het kan voor jou moeilijk zijn, maar het maakt het voor je nabestaanden makkelijker om een mooi en passend afscheid voor je te regelen. Het biedt hen houvast om te weten hoe jij je uitvaart het liefst zou willen hebben. Zij willen namelijk een mooi laatste afscheid voor jou organiseren en het liefst zoals jij het zou hebben gewild. Als ze aan deze laatste wensen tegemoet kunnen komen geeft hen dat ook weer een geruststellend en goed gevoel.

Maak het bespreekbaar en-/of leg het vast

Misschien heb je er toch al een beetje over nagedacht of ben je van plan om dit nu wel te doen (dit is al een eerste stap). De tweede stap is om jouw uitvaartwensen te bespreken met je naasten, zodat zij weten hoe jouw afscheid er uit moet komen te zien. Vind je het toch niet zo fijn om er nu al met mensen over te praten? Dan is het een idee om het ergens in een document of op papier vast te leggen. Op deze manier weten je dierbaren precies wat jij wilde en krijg jij het afscheid naar jouw wensen. Daarnaast kan je er telkens weer wat aan toevoegen of verandering in aanbrengen. Hoor je bijvoorbeeld op een feestje een mooi nummer dat zeker op jouw uitvaart moet worden afgespeeld? Voeg het dan toe aan je lijst met uitvaartwensen. Je kan er zelfs een mooi wensenboek van maken. In een eerder artikel DIY: wensenboek voor je afscheid vertellen we hoe je dit kunt vormgeven. Maar wat eigenlijk nog gemakkelijker is, is om zaken online vast te leggen. En dat kan met onze online planningtools. Deze bestaan uit een wensenlijst, praktische zaken lijst, een genodigden lijst en een draaiboek. Een uitvaart plannen wordt op deze manier een stuk gemakkelijker. Bovendien is het gratis en veilig! En je kunt de gegevens op ieder moment inzien en veranderen en ook delen met een aantal naasten.

Uitvaartwensen vastleggen: waarom?

Misschien denk je wel: "waarom zou ik nu al moeten nadenken over hoe mijn uitvaart er uit moet komen te zien?" Wij hebben een lijst opgesteld met de voordelen van uitvaartwensen vastleggen:

 • Misschien wel één van de belangrijkste voordelen is dat je op deze manier toch nog een vorm van controle hebt over jouw eigen uitvaart. Wie weet heb je bepaalde mensen liever niet op jouw uitvaart en zijn jouw nabestaanden hier niet van op de hoogte. Met behulp van jouw uitvaartwensen hoeven nabestaanden hier niet over te twijfelen.
 • Daarbij komt dat je met een zelf ingevulde uitvaart de toon zet voor hoe jij herinnerd wilt worden: een ingetogen sfeer zorgt namelijk voor een andere laatste herinnering aan jou dan een wat meer feestelijke en vrolijke sfeer.
 • Voor de nabestaanden is het erg fijn als jouw uitvaartwensen al eens zijn besproken of ergens zijn vastgelegd. Na jouw overlijden zitten zij natuurlijk in diepe rouw. Het regelen van de uitvaart vergt veel tijd en inspanning, waardoor er nauwelijks ruimte overblijft om fatsoenlijk te rouwen. Jouw uitvaartwensen vastleggen zorgt er voor dat zij niet achterblijven met vraagtekens rondom de invulling van jouw uitvaart en andere moeilijke keuzes, waardoor zij zich meer kunnen bezighouden met de rouw.
 • Door je uitvaartwensen vast te leggen krijg je ook inzicht in de kosten van de uitvaart. Om je uitvaartwensen te realiseren moet er natuurlijk ook genoeg geld zijn. Het is dus handig om te weten wat voor kosten er verbonden zijn aan jouw uitvaartwensen, zodat je dit bedrag kunt reserveren, hiervoor kunt sparen of hier eventueel een (extra) verzekering voor kunt afsluiten. Daarnaast is het ook fijn voor de nabestaanden om te weten wat de kosten van de uitvaart ongeveer zullen zijn.

Waar kan je alvast over nadenken?

Onderstaand hebben wij een lijst opgesteld met allerlei zaken waar je aan kan denken bij het vastleggen van je uitvaartwensen. Houd in gedachten: er zijn uitvaartregels die je mag breken. Dat wil zeggen dat je de traditionele uitvaartregels best wel een beetje mag breken en er zelf een eigen 'gekleurd randje' aan kan geven. 

 • Uitvaartverzorger; heb je al een voorkeur voor een bepaalde uitvaartverzorger? En wil je wellicht ook een ritueel begeleider betrekken bij de uitvaart? Dit kun je allemaal al op papier zetten.
 • Cremeren of begraven; een belangrijke keuze waar je nabestaanden voor komen te staan... Neem daarom zelf de beslissing of je liever gecremeerd of begraven wilt worden.
 • Opbaren; er zijn diverse opbaarmethodes, zoals koelen maar ook bijvoorbeeld thanatopraxie. Geef aan wat je voorkeur geniet. En ook of je een voorkeur hebt voor bepaalde kleding of make-up.
 • Klein of groot; wil je een uitvaart in besloten kring of is iedereen welkom? Maak een gastenlijst en leg ook vast wie je zeker niet op de uitvaart wilt hebben.
 • Locaties; heb je zelf al locaties in gedachten voor de afscheidsceremonie, de uitvaart, de opbaring, de begraafplaats of de plek waar je as moet worden uitgestrooid? Leg dit ook vast. 
 • Kist of wade; er is veel keuze op het gebied van grafkisten, wil je een simpele houten kist of toch iets met wat meer kleur of een persoonlijke touch? Of misschien ga je toch liever voor een ecologische kist of een wade.
 • Urn; kies je voor cremeren en wil je dat je as wordt bewaard in een urn dan zijn er vele diverse urnen waar je uit kan kiezen. Als je kiest voor verstrooiing dan zijn hier ook verschillende opties in.
 • Grafmonument; in geval je voor begraven kiest heb je wellicht al een voorkeur voor een bepaald soort monument? Leg dit dan ook al vast.
 • Muziek; wat voor muziek moet er worden afgespeeld op jouw uitvaart? Denk bijvoorbeeld ook aan live muziek.
 • Catering; koffie met een plakje cake, een uitgebreid buffet of wellicht een sweet table?
 • Kaarten; denk aan de rouwkaart, misschien ook een rouwadvertentie en eventueel de bedankkaartjes. Wat moet er in komen te staan? Misschien wil je wel een laatste persoonlijke bericht delen met je nabestaanden dat zij voor altijd kunnen bewaren.
 • Rouwvervoer; kies je voor een traditionele zwarte rouwauto of ga je liever voor iets anders? Denk bijvoorbeeld aan een opvallende limousine als rouwvervoer.
 • Bloemen; rouwbloemen kunnen dienen als mooie decoratie bij de uitvaart. Wil je dat alle bloemen dezelfde kleur hebben of mogen de nabestaanden dit zelf bepalen? En wil je ook nog andere zaken ter decoratie laten terugkomen?
 • Beelden: wil je dat de uitvaart wordt vastgelegd door een fotograaf of videograaf? Vaak vinden de directe naasten maar ook kleine kinderen en mensen die er niet bij kunnen zijn het erg fijn om er later nog op terug te kunnen kijken.
 • Gedichten en toespraken; heb je misschien zelf een gedicht geschreven met een persoonlijke boodschap voor je nabestaanden dat voorgelezen moet worden op de uitvaart? Of wil je graag dat een bepaalde persoon een toespraak houdt? Je kunt ook denken aan een professionele uitvaartspreker.
 • Rouwbedankjes: wil je aan het einde een rouwbedankje meegeven aan alle gasten? Je kunt hiermee een mooie, blijvende herinnering achterlaten.
 • Uitvaart met een thema; ook is het een idee om te kiezen voor een uitvaart met een thema. Op onze website geven we je een indruk van 6 mogelijke uitvaartthema’s.

Als je bovenstaande wensen hebt vastgelegd heb je een goede basis, waar je nabestaanden zeker iets mee kunnen. Uiteraard kun je het verder aanvullen met zaken die jij belangrijk vindt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat nabestaanden jouw wensenlijst weten te vinden of al in handen hebben. Dus geef altijd aan waar zij die eventueel kunnen terugvinden na jouw overlijden. 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Carla Visser op 13 dec. 2019 09:50
"Het is allemaal goed beschreven maar wat gebeurt er als de persoon in kwestie niet over de uitvaart (en alles daar omheen) wil praten? Hoe krijg je iemand zover dat ze wel gaat praten? Wie is de eerst aangewezen persoon om de uitvaart te regelen?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje