Terug naar overzicht

Verlof bij overlijden: wat mag je verwachten?

26/11/2019
Redactie
Delen:
Verlof bij overlijden

Het regelen van de uitvaart van je dierbare kost veel voorbereidingstijd. Zo moet je de tijd nemen om in gesprek te gaan met een uitvaartondernemer om alles op orde te maken of misschien wil je liever zelf de touwtjes in handen nemen. Als werknemer kun je hiervoor verlof aanvragen. Maar wanneer heb je recht op verlof bij overlijden? Wij vertellen je er meer over.

Wet en cao 

Er zijn verschillende regelingen wat betreft verlof. Sommige gelden voor alle werknemers, terwijl anderen juist weer per bedrijf kunnen verschillen. Voor alle werknemers geldt de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Daar boven staat de cao. Als hierin een afwijkende regeling is opgenomen, is dit waar je op kunt rekenen. Een overlijden valt onder de noemer van de uiterst 'persoonlijke omstandigheden'. Hierdoor kun je je dus beroepen op het verlof dat je krijgt bij ‘calamiteiten en ander kort verzuim’. Indien de aanvraag is goedgekeurd, wordt verlof bij overlijden doorbetaald.

Periode van verlof

De periode van verlof is afhankelijk van de relatie van de werknemer met de overledene. Dit wordt gemeten in zogeheten ‘graden’. Dit zijn stappen in verwantschap die er tussen jou en het familielid zitten. Zo is je moeder een eerstegraads familielid en je oma een tweedegraads familielid. De duur van het verlof bij overlijden is verschillend. Zo krijg je voor overledenen in de eerste graad vier dagen verlof. Dit betreft de dag van overlijden tot aan de uitvaart. Voor dierbaren in de tweede graad, geldt dat je twee dagen vrij krijgt. Deze regelingen gelden zowel voor een parttime als een fulltime baan. Specifieker aangeduid gelden de regels voor de volgende groep mensen:

 • Je vader en moeder
 • Je broer en of zus
 • je kinderen
 • De kinderen van je dochter of zoon
 • Opa’s en oma’s

Schoonfamilie

De familieleden van je man of vrouw zijn natuurlijk geen verwanten van jou, waardoor je kunt twijfelen of bovengenoemde regeling voor hen ook geldt. Het antwoord hierop is ja, zolang jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Bij de volgende groep mensen kun je dus ook een aanspraak doen op deze regeling:

 • De  (adoptie) vader/moeder van jouw wederhelft
 • De (adoptie)kinderen van jouw wederhelft
 • De kleinkinderen van je wederhelft
 • De opa’s en oma’s van je wederhelft
 • De broer of zus van jouw wederhelft
 • De wederhelft van jouw adoptiekinderen

Verlof bij overlijden: uitzonderingen

Ondanks dat je bij veel familieleden dus recht hebt op verlof bij overlijden, geldt dit niet voor alle familieleden. Zo worden ooms en tantes en neven en nichten gezien als familieleden in de derde graad. Hierdoor heb je niet automatisch recht op verlof. Om zeker te zijn van je zaak, kun je het beste je cao checken om te weten of dit voor jou wellicht wel geldt.

Verlof aanvragen

Wellicht twijfel je over het moment wanneer je met de verlofaanvraag naar je werkgever moet stappen. Is dat meteen of moet er iets bekend zijn over de uitvaart? Eventueel kun je al met je werkgever in gesprek gaan als je weet dat iemand spoedig komt te overlijden. Zo neem je uitgebreid de tijd om belangrijke zaken met elkaar te bespreken. Een werkgever hoeft er namelijk niet altijd mee in te stemmen, indien de aanvraag niet van toepassing is op de wet of de cao. Verlof bij overlijden hangt dus ook samen met jouw situatie.

Daarnaast kun je ook de behoefte hebben om extra tijd te krijgen om het rouwproces door te maken. Wettelijk is het echter niet verplicht voor de werkgever om je hier verlof voor te geven. Wellicht dat de cao uitkomst biedt voor jou. Wanneer hier bij jouw werk geen sprake van is en er ook niks over rouw staat in het reglement, is het een kwestie van overleggen of vakantiedagen opnemen.

Als je moeite hebt met rouwen en werk geen afleiding biedt, is het een idee om hulp te zoeken bij een rouwcoach of rouwbegeleiding te nemen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Het Nieuwe Rouwen of Oriens. Hopelijk kun je daarna weer met goede moed aan de slag op je werk.

Bronnen: Hellolaw, Rendement.nl

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Adnan op 4 feb. 2020 18:42
"Mijn oom is overlijden. Kan ik verlof dagen van mijn werkgevaar aanvraag?"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje