0
Terug naar overzicht

Wat doet een uitvaartvereniging?

16/08/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartvereniging

Ze waren vroeger in bijna ieder dorp te vinden, maar zijn inmiddels voor een groot deel overgenomen door uitvaartverzekeraars. We hebben het hier over de uitvaartverenigingen die ooit zijn ontstaan uit de burenplicht. Hoewel er nu veel minder uitvaartverenigingen te vinden zijn in Nederland, kun je hier in veel steden nog wel terecht. In dit artikel leggen we uit wat een uitvaartvereniging doet en wat het verschil is tussen een uitvaartvereniging en een uitvaartverzekeraar. 

Wat doet een uitvaartvereniging?

Een uitvaartvereniging bestaat uit een groep mensen die als lid contributie betalen waardoor ze na hun overlijden recht hebben op een (gedeeltelijk) betaalde uitvaart. De leden in de algemene ledenvergadering (ALV) vormen bij een uitvaartvereniging het hoogste gezag. Voor het organiseren van de uitvaart van een lid kan een bode worden ingeschakeld die alles regelt. De uitvaartvereniging heeft speciale afspraken met vaste bodes die zij kunnen benaderen, waardoor de leden korting krijgen op de kosten van de uitvaartverzorging. De vergoeding die bij het lidmaatschap hoort wordt van de totale kosten van de uitvaart afgetrokken. De contributie die je betaalt heeft invloed op het bedrag dat uiteindelijk door de vereniging wordt betaald. De nabestaanden dienen voor de overige kosten te betalen. Daarnaast staat een uitvaartvereniging ook voor zijn leden in als er problemen zijn bij het verzorgen van de uitvaart of de financiële afwikkeling.

Alleen voor leden

Je kunt echter alleen lid worden van een uitvaartvereniging bij jou in de buurt. Voornamelijk in de wat grotere gebieden zijn dit soort verenigingen nog te vinden. De schaarste van dit soort verenigingen is een gevolg van de stijgende gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland. Zij konden hier helaas niet allemaal meer tegenop. Als je tijdens je lidmaatschap verhuist, heb je alsnog recht op de vergoeding.

Het verschil tussen een uitvaartvereniging en een uitvaartverzekeraar

Hoewel een uitvaartvereniging in de basis veel lijkt op een uitvaartverzekering, zijn er toch een aantal verschillen om van op de hoogte te zijn. Wij belichten enkele belangrijke verschillen tussen een uitvaartvereniging en uitvaartverzekering: 

Bij een uitvaartvereniging:

 • Betaal je als lid een maandelijkse contributie
 • Heb je recht op inzage en (enige zeggenschap) over de gang van zaken en ontwikkelingen binnen de vereniging
 • Heb je altijd zeggenschap over de keuze van een uitvaartondernemer
 • Kun je ervan uit gaan dat ze niet uit zijn op winst
 • Zijn de verenigingen lokaal georganiseerd
 • Werken voornamelijk vrijwilligers
 • Kun je alleen lid worden als je in hetzelfde gebied als de vereniging woonachtig bent

Bij een uitvaartverzekeraar:

 • Betaal je een premie
 • Heb je geen invloed op het beleid van de verzekeraar
 • Is vaak wel sprake van een winstoogmerk
 • Ben je niet altijd vrij in je keuze voor een uitvaartondernemer
 • Is de verzekeraar landelijk georganiseerd
 • Werken medewerkers in loondienst
 • Maakt het niet uit waar je woont om een uitvaartverzekering af te sluiten

Is het wat voor jou?

Een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging kan een prima alternatief zijn voor een uitvaartverzekering. De maandelijkse contributie komt voor veel mensen veel voordeliger uit dan een premie bij een verzekeraar en is ook één van de voornaamste redenen dat voor een uitvaartvereniging wordt gekozen. Is er bij jou in de buurt echter geen uitvaartvereniging actief of past het niet bij jouw wensen en situatie? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om zelf voor de uitvaart te sparen of een uitvaartverzekering af te sluiten. Op Overstappen.nl vergelijk je alle populaire uitvaartverzekeringen op premie én dekking.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje