Terug naar overzicht

Arthur filmde de uitvaart van anorexiapatiënt Emma

23/11/2016
Redactie
Delen:
Emma wil leven

De documentaire 'Emma wil leven' van Jessica Villerius heeft ons en veel anderen ontzettend geraakt. De 18-jarige Emma had anorexia en filmde de strijd die ze voerde tegen de ernstige ziekte. Haar laatste weken bracht ze samen met hulpverleners door in Portugal. Ze hoopte daar tevergeefs alsnog beter te worden. Hier is een documentaire van gemaakt, die op 22 november 2016 werd uitgezonden. Niet alleen haar strijd tegen anorexia is gefilmd. Haar uitvaart ook. Wij spraken uitvaartvideograaf Arthur Ike van AR video die haar afscheidsceremonie in beeld heeft gebracht.

Film van afscheidsceremonie

"Emma's uitvaart werd druk bezocht. Een aantal bezoekers moesten staan in de kerk", vertelt Arthur. Op 28 april 2016 stierf Emma en 6 mei vond de uitvaart plaats. Arthur werd gevraagd om een film van de afscheidsceremonie te maken. Het gezin wilde de mogelijkheid hebben de uitvaart terug te zien. "Directe nabestaanden kunnen in een roes raken als er een dierbare is overleden. Van het afscheid krijgen ze dan weinig mee. Daarom willen ze vaak dat er een film van wordt gemaakt", legt Arthur uit. Tegenwoordig is hij fulltime bezig met het filmen van uitvaarten. Het wordt steeds bekender en mensen zijn meestal erg blij met een uitvaartvideo. "Het is een belangrijk familiedocument", zegt Arthur.

'Emma wil leven' bij RTL Late Night

Toen Arthur 21 november 2016 de uitzending van RTL Late Night zag waarin de documentaire 'Emma wil leven' werd besproken, kwam het verhaal hem bekend voor. "Ik kreeg al snel in de gaten dat ik haar uitvaart had gefilmd. De hulpverleenster herkende ik, die had ook tijdens de uitvaart gesproken. De fragmenten die ze toonden raakten me. Ik vond het heftig om te zien hoe erg ze eraan toe was", zegt hij. Er hebben dinsdagavond 651.000 mensen naar de documentaire gekeken. Hiermee was Emma's wens in vervulling gegaan. Ze wilde laten zien wat anorexia met je kan doen en anderen waarschuwen. Emma heeft jarenlang ziekenhuizen bezocht en talloze behandelingen gehad. In de documentaire maakt ze de belangrijke beslissing dat ze niet opgeeft en door wil leven. Maar haar lichaam is te zwak en kan niet meer.

Prachtige bloemstukken

Het afscheid van Emma is Arthur goed bijgebleven. "De prachtige bloemstukken hebben indruk op me gemaakt. Ik heb deze zo duidelijk mogelijk in beeld gebracht. Vaak laat de familie ze achter op de uitvaartlocatie. Daarom is het belangrijk hier genoeg beeldmateriaal van te hebben", vertelt Arthur. Hij heeft weinig mensen gesproken. Als uitvaartfilmer houd je je meestal op de achtergrond zodat je de ceremonie niet verstoort. "Ik zag dat er veel verdriet was. De bezoekers waren nog vrij jong. Ik leefde erg met hen mee. Ik hoop dat de behandeling voor anorexiapatiënten verbeterd wordt.  Het is een verschrikkelijke ziekte", zegt Arthur. Het maken van een uitvaartfilm geeft Arthur veel voldoening."Ik vind het fijn mensen hiermee steun en troost te bieden en ben blij als ze tevreden zijn met het resultaat." Bekijk hier de uitzending terug. Dit is de trailer van de documentaire 'Emma wil leven'. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje