0
Terug naar overzicht

Kinderfilms over de dood en rouw

16/09/2018
Redactie
Delen:
kinderfilms over de dood en rouw

Het is best lastig om jonge kinderen uit te leggen wat de dood betekent. Het kan helpen om samen kinderfilms te kijken die hierop ingaan. Het zal je misschien verbazen, maar de onderwerpen 'dood en rouw' komen best vaak voor in kinderfims. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat een belangrijk personage doodgaat in een kinderfilm groter is dan in een film voor volwassenen. Denk maar aan de eerste scène in Nemo, waarin Nemo’s moeder binnen een paar minuten komt te overlijden.

Kinderfilms over de dood en rouw

Eerder schreven we al over de films Fault in Our Stars en Up als aanraders om te kijken. In het lijstje hieronder geven wij je nog meer mooie kinderfilms over de dood en rouw. De ene is meer geschikt voor jonge kinderen, de andere voor wat oudere kinderen. En eerlijk gezegd, deze films zijn ook als volwassene mooi om te bekijken...

Achtste groepers huilen niet

Deze film gaat over Akkie, een stoere meid die graag voetbalt met haar klasgenoten. Op het moment dat ze leukemie krijgt, verandert er veel in groep 8. Hoe kan ze nog meedoen met het voetbaltoernooi met al die chemokuren voor de boeg? De klasgenoten leren gaandeweg wat deze levensbedreigende ziekte inhoudt, maar ook hoe ze kunnen helpen om Akkie te steunen.

Coco

Deze film heeft als thema het Mexicaanse feest Dag van de Doden. Coco wil dolgraag muziek maken maar mag dit niet van zijn familie. Tijdens zijn zoektocht naar de reden hiervan, komt hij - op de Mexicaanse Dag van de Doden - terecht in het Land van de Doden. Daar begint het avontuur pas echt. Hij gaat op zoek naar zijn overleden voorouders. Een prachtige film die kinderen op mooie wijze laat zien hoe men in Mexico met de dood omgaat en hoe men de doden daar eert.

Bambi

Een van de bekendste tranentrekkers van Disney. Het hertje Bambi groeit op in het bos met zijn vriendjes (Stampertje!) en ontdekt hoe de wereld in elkaar zit. Als Bambi en zijn moeder een keer moeten vluchten voor de jagers, weet Bambi zich op tijd te verstoppen. Maar dan kan hij zijn moeder niet meer vinden… De film laat jonge kinderen zien dat de dood verdrietig is en dat je je leven weer kan oppakken na het overlijden van een dierbare.

The Lion King

Ook deze Disneyfilm leert een wijze les over het omgaan met dood en je schuldig voelen. De jonge leeuw Simba is de troonopvolger van zijn vader Mufasa. Als Simba door een list van de gemene Scar naar een gevaarlijke plek wordt gebracht, doet zijn vader er alles aan om Simba te redden - en bekoopt dat met zijn leven. Als Simba de schuld krijgt van Mufasa's dood, probeert hij een nieuw leven te leiden. Zijn schuld verdwijnt niet, totdat anderen hem laten inzien dat je niet van je verleden hoeft weg te rennen.

E.T.

“E.T. phone home” - wie kent de zin niet? Wanneer de jonge Elliot het ruimtewezentje E.T. ontdekt, neemt hij hem stiekem mee naar huis. E.T. begint de bewegingen van Elliot na te doen, brengt een dode plant tot leven en begint te praten: “E.T. phone home”. Elliot en E.T. krijgen een bijzondere telepathische band. Samen met zijn broer en zusje brengt Elliot het wezen in contact met de andere ruimtewezens. Maar dan komen de levens van E.T. en Elliot in gevaar... De slotscène van de film laat op een mooie manier zien dat niemand voorgoed afscheid neemt: een dierbare blijft altijd in je hart.

In Oranje

De grote droom van de twaalfjarige Remco is om te mogen spelen voor het Nederlands elftal. Wanneer zijn vader plotseling overlijdt, staat Remco's leven op zijn kop. Zonder zijn grootste supporter wil Remco in eerste instantie niet meer voetballen. Met zijn voetbalmaatje Winston lukt het hem om de geest van zijn overleden vader op te roepen, waardoor Remco weer aangemoedigd wordt om te gaan voetballen. Alleen na een ingrijpende blessure loopt alles anders dan verwacht. De film laat zien hoe ingrijpend een overlijden is, maar ook dat je na een tijdje je leven zelf weer kan opbouwen.

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Als Harry elf jaar wordt, komt hij erachter dat zijn overleden ouders tovenaars waren. Hij mag lessen volgen op de tovenaarsschool Zweinstein en maakt daar vrienden. Het wordt een avontuurlijk jaar, waarin hij de nodige hindernissen moet nemen. In de film komt mooi naar voren hoe Harry is opgegroeid zonder ouders en hoe hij steeds meer over hen komt te weten. Zijn verlangen wordt zichtbaar in de magische Spiegel van Negereb en leert hem dat zijn ouders altijd in zijn hart zijn. Voor wie niet genoeg krijgt van deze magische film: ook in de vervolgfilms worstelt Harry met zijn gemis en gaat hij op zoek naar het verleden van zijn ouders. 

Kauwboy

De tienjarige Jojo vindt een kauw die uit zijn nest is gevallen en besluit deze mee naar huis te nemen. Hij probeert het dier op te laten groeien, maar zijn vader is hierop tegen. De kauw zet hun gespannen relatie op scherp. Gaandeweg in de film wordt zichtbaar hoe vader en zoon allebei worstelen met een groot verlies. Deze complexe film laat zien hoeveel impact een verlies op een gezin heeft.

Heb je zelf nog een tip voor een kinderfilm over de dood en rouw die mist in dit rijtje? Laat het ons hieronder in een reactie weten!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje