0
Terug naar overzicht

Levensdocument: 'Een accent op het leven in beeld, spraak en muziek'

23/08/2018
Redactie
Delen:
Levensdocument:  'Een accent op het leven in beeld, spraak en muziek'

Op woensdag 20 juni reikten wij voor het eerst de Dutch Funeral Awards uit. Wij gaven prijzen weg in zes verschillende categorieën. Iedere week lichten we een van de winnaars uit aan de hand van een tiental vragen. Deze week is de beurt aan Levensdocument die de Innovation Award in de wacht sleepten. Levensdocument is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Luizter en State of Dreaming Films. Samen maken zij een uniek levensverhaal in beeld en muziek. Wij spraken met Angelique Visser van State Of Dreaming Films. 

Gefeliciteerd Angelique, allereerst, wat betekent deze prijs voor jou?

"Uiteraard is Levensdocument een samenkomst van twee bedrijven, die samen aan een uniek product werken. Een samensmelting van enerzijds geluid en muziek (Luizter) en beeld (State of Dreaming Films). De prijs is dus een bekroning op deze hele mooie samenwerking."

Hadden jullie verwacht om deze award te winnen?

"Nee, eigenlijk niet. We wisten wel dat we iets moois in handen hadden. De reacties van nabestaanden legden de potentie van Levensdocument bloot. De positieve feedback en steunende berichtjes tijdens de nominatie gaven aan dat we zeker op de goede weg zaten."

Wat voor product of dienst hebben jullie en wat is daar onderscheidend aan?

"Levensdocument is een film waarin de herinnering aan een uniek mens gevierd wordt. In een Levensdocument staat het leven centraal en ligt het accent in beeld, spraak en muziek op het leven. Het is op meerdere manieren vernieuwend. Het levensverhaal wordt verteld in de vorm van een Luizterverhaal (de verteller spreekt en zingt). Het verhaal wordt live uitgevoerd, gefilmd en aangevuld met videobeelden van vroeger. Het resultaat is een film waarin de herinnering gevierd wordt. Op deze manier krijgen ook volgende generaties een goed beeld wie de persoon was."

Door onze krachten te bundelen kunnen we een mooi, compleet product aanbieden dat iemands leven zo goed mogelijk weergeeft

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

"Wij zijn beiden al langer werkzaam in de trouwbranche. Daar zien we dat op een memorabel moment als een bruiloft zoveel mogelijk is. In de uitvaartbranche was er eigenlijk nog weinig op dit gebied. Dus zodoende dachten wij: waarom ook niet. Ieder mens verdient het om op bijzondere wijze te worden herinnerd. Door onze krachten te bundelen kunnen we een mooi, compleet product aanbieden dat generaties overstijgt."

Hoe lang zijn jullie al werkzaam in deze branche? En hoe ervaren jullie deze?

"Beiden zijn wij al langere tijd werkzaam in de uitvaartbranche. Het specifieke product Levensdocument bestaat nog niet zo lang, ongeveer anderhalf jaar. In het begin was het een aanvullende dienst van onze losse bedrijven. Sinds dit jaar heeft het een eigen gezicht en website. Hierdoor zien mensen dat het niet iets is wat we ernaast doen, het is een volwaardig product. Ondanks dat steeds meer mensen ons weten te vinden, moeten we blijven werken aan de naamsbekendheid van Levensdocument. Er is inmiddels zo veel mogelijk in uitvaartland en nabestaanden zijn daar vaak niet van op de hoogte."

Wat typeert jullie in deze branche?

"We willen keer op keer het mooist mogelijke Levensdocument creëren. Dat betekent veel voorbereiding, goed luisteren, doorvragen en kritisch zijn op wat we samen maken. In Levensdocument laten we zien dat éen en éen meer dan twee is. Met andere woorden: als je samenwerkt en elkaar durft uit te dagen om het mooiste naar boven te halen, dan ontstaat er iets magisch. Dat krijgen we ook terug van families. Ze krijgen de herinnering aan het leven terug in plaats van die van de laatste maanden tot het afscheid."

En wat is nou het ultieme einddoel met betrekking tot jullie product?

"Levensdocument loopt al vooruit op zijn tijd, maar voor ons gevoel staan we pas in het begin. We willen blijven verbeteren en blijven zoeken naar nieuwe prikkels en technieken om aan het Levensdocument toe te voegen. Een mooi product maken waar de klant tevreden mee is, dat is natuurlijk het hoofddoel. Maar het kan en mag meer dan dat zijn. Zoveel herinneringen verdienen een mooi plaatsje in het verhaal. Je hoeft ze niet alleen te onthouden. Je kan ze terug zien en horen wanneer je het Levensdocument met vrienden en familie terugkijkt. Zie het als een samenvatting van iemands leven: het bekijken van het document biedt steun. Daarnaast zou het ook mooi zijn als er meer bewustwording komt  rondom de mogelijkheden van een uitvaart. Een uitvaart hoeft tegenwoordig helemaal niet meer traditioneel te zijn. Misschien wordt Levensdocument wel een deel van de nieuwe standaard."

 

Hoe denk jij dat de uitvaart- en rouwbranche zich in de toekomst gaat ontwikkelen?

"Ik denk dat het steeds meer open wordt. In het begin dacht ik dat het heel gesloten was maar dat blijkt niet zo te zijn. En het wordt steeds meer open. Er komt langzamerhand meer openheid en bewustwording omtrent de uitvaart. Men wordt zich toch steeds meer bewust van de mogelijkheden. Ik denk -en hoop natuurlijk ook- dat dat in de toekomst nog meer gaat toenemen."

Waar liggen volgens jou de kansen in deze branche?

"Zelf kom ik uit de trouwbranche, en ik zie dat steeds meer ondernemers hier ook kennismaken met de uitvaartbranche. En dat is eigenlijk ook logisch, want zowel bij een bruiloft als een uitvaart moeten er enorm veel verschillende dingen geregeld worden. En het mag allemaal persoonlijk zijn, geen routinewerk. Veel ondernemers zien die potentie van de uitvaartbranche. En dat is natuurlijk alleen maar mooi, want door een opvallend en divers aanbod creëer je ook meer openheid en bewustwording. 

Wat zou je andere ondernemers in de branche willen meegeven?

"Open communicatie is uitermate belangrijk. En daarnaast is het ook belangrijk dat je zichtbaar bent, waardoor mensen zien wat de mogelijkheden zijn. En verder is het zaak dat ondernemers de samenwerking met elkaar opzoeken. Ook hierdoor wordt het aanbod mooier en dat is natuurlijk alleen maar goed voor de consument."

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Walter & Natasja Mom op 24 aug. 2018 12:13
"Woorden schieten tekort om onze dankbaarheid uit te spreken voor het levensdocument die jullie met veel liefde en respect hebben gemaakt van onze lieve zoon Youri* Zo ontroerend, zo hartverwarmend, zo confronterend, zo precies zoals Youri* was!! Youri* heeft ons een boodschap meegegeven; NEVER GIVE UP! Wij hebben Youri* beloofd om zijn boodschap door te geven en zijn naam voort te laten leven voor altijd!! We zochten naar een manier hoe dat te doen en toen kwamen Sylvester van Eijsden en Angelique Visser van State of Dreaming Films op ons pad en daarna Jörgen Versteeg en Jolanda Bazen van Luizter........ Dankbaar zijn wij jullie allen om Youri’s* motto en boodschap op deze manier door te geven!!! We hebben er geen woorden voor!!!! Zoals jullie in de filmpjes van Youri* wel hebben gezien was Youri* een heel bijzonder mannetje. Het gemis in ons gezin is dan ook enorm groot. Iedere dag is zwaar voor ons maar het zijn dan juist dit soort situaties die jullie hebben gecreëerd die ons weer even op de been houden om door te gaan....... Onze dankbaarheid daarvoor is enorm groot!!!! ❤️"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje