0
Terug naar overzicht

Spikes Fotografie: 'Ik laat niets aan toeval over'

02/08/2018
Redactie
Delen:
uitvaartfotografie

Op woensdag 20 juni reikten wij voor het eerst de Dutch Funeral Awards uit. Wij gaven prijzen weg in zes verschillende categorieën. Iedere week lichten we een van de winnaars uit aan de hand van een tiental vragen. Deze week is de beurt aan Spikes Fotografie, die de prijs in de categorie Fotografie in de wacht sleepte. Wij vroegen Spike van der Steen over de award, zijn product en visie op de uitvaartbranche. 

Spike, van harte! Allereerst, wat betekent deze prijs voor jou?

"Ja, bedankt! Het is een stuk erkenning, zowel voor mijn bedrijfsvoering als voor mijn werk. Als je als fotograaf besluit je helemaal te wijden aan de afscheidsfotografie dan loop je een bepaald risico. Maar als je dan zo'n prijs in de wacht sleept is het een enorme opsteker, een teken van erkenning en van het maken van de goede keuzes."

Had je verwacht om deze award te winnen?

"Nee, natuurlijk niet. De andere kandidaten waren ook ontzettend goed! Ik kreeg wel goede energie terug van het gesprek dat ik op voorhand gevoerd heb (met de jury, red.) Maar uiteraard is er een gezond stuk twijfel."

Wat voor product of dienst heb je en wat is daar onderscheidend aan?

"Ik heb me als fotograaf gespecialiseerd in de afscheidsfotografie. Mijn foto's vertellen een verhaal. Indien mogelijk ga ik met de familie om de tafel zitten. Dat is ontzettend belangrijk. In die zin is mijn benadering dan ook journalistiek. Ik moet een verhaal vertellen, en daarom moet ik zo veel mogelijk dingen weten. Ik laat niets aan het toeval over. 

Hoe ben je op dit idee gekomen?

"Ik was allround 'mensenfotograaf' maar heb me gaandeweg toegespitst op het fotograferen van afscheid. Dat begon omdat ik eens na een afscheidsreportage te horen kreeg waarom de familie nou juist voor mij had gekozen: 'jij bent een emo-fotograaf, jij weet emoties goed vast te leggen', zeiden ze. Dat zette me wel aan het denken, en vanaf die tijd ligt mijn focus meer op de afscheidsfotografie."

Hoe lang ben je al werkzaam in deze branche? En hoe ervaar je deze?

"Ik heb me zo'n twee jaar geleden volledig op de afscheidsfotografie gericht, maar maakte natuurlijk al langer afscheidsreportages. De branche is dus niet nieuw voor mij. Het is vooral divers. Enerzijds is daar de traditionele uitvaart met de plak cake en koffie, anderzijds gebeuren er veel nieuwe dingen. En ieder afscheid is weer anders."

Wat typeert je in deze branche?

"Ik laat niets aan het toeval over, wil absoluut niet voor verassingen komen te staan. Ik kijk naar de route, wat de afstand is. Maar ook bijvoorbeeld waar ik kan staan. Ik wil niet op de dag zelf op een krakende vloer komen te staan. Als fotograaf moet je je werk als het ware onzichtbaar en onhoorbaar doen. Ik ga dus ver in mijn voorbereiding, maar dat vind ik wel ontzettend belangrijk."

Een greep uit het werk van Spike. Klik op de pijltjes voor de volgende foto

En wat is nou je ultieme einddoel met betrekking tot jouw product?

"Ik wil bereiken dat mensen een tastbaar document hebben waarin ze hun verdriet als het ware kunnen 'stallen'. Foto's kunnen ontzettend belangrijk zijn voor het verwerkingsproces. Ga maar eens na: als je huis in brand staat, wat neem je dan mee? Kinderen, dieren, en als je nog tijd over hebt grijp je de foto's."

Als je een goede camera koopt ben je nog geen fotograaf, maar de eigenaar van een Nikon

Hoe denk jij dat de uitvaart- en rouwbranche zich in de toekomst gaat ontwikkelen?

"Ik denk -en hoop- dat ook de uitvaartondernemers vaker gaan zien, en durven vertellen, dat een fotoreportage van het afscheid ook een mogelijkheid is. Nu is het nog vaak zo dat men daar een beetje zelf achter moet komen. Dus ik hoop dat dat een beetje gaat veranderen. Ik zie wel duidelijk een toename in de vraag naar afscheidsfotografie, dus dat is een positieve ontwikkeling."

Wat zijn volgens jou de kansen en bedreigingen in deze branche?

"Neem het serieus. Er zijn een heleboel fotografen die exorbitant lage prijzen hanteren, maar het is natuurlijk nog maar de vraag of dat de kwaliteit ten goede komt. Kwaliteit boven kwantiteit."

Wat zou je andere ondernemers in de branche willen meegeven?

"Investeer in je apparatuur, maar ook in jezelf! Als je een goede camera koopt ben je nog geen fotograaf, maar de eigenaar van een Nikon. En bovenal: luister goed naar de familie en bereid je terdege voor. Dat kost tijd, maar dit is nu eenmaal zo. Je moet hier de tijd voor nemen, en dán pas heb je het over kwaliteit!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje