0
Terug naar overzicht

Alles over de begrafenis en begraafplaats

05/05/2019
Redactie
Delen:
Alles over de begrafenis

Wellicht heb je voor jezelf bepaald dat, als je komt te overlijden, je het liefst begraven wilt worden. Maar wat weet je hier eigenlijk over? Wij vertellen je alles over de begrafenis en wat hierbij komt kijken. Want wist je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten graven zijn? En dat er ook zogenaamde natuurbegraafplaatsen zijn?

Alles over de begrafenis: wanneer gebeurt het begraven eigenlijk?

Een begrafenis vindt plaats tussen minimaal zesendertig uur en maximaal zes werkdagen na het overlijden. Deze periode kan overigens verkort of verlengd worden bij bepaalde omstandigheden. Voor verkorting is toestemming nodig van de officier van justitie, voor verlening toestemming van de betreffende gemeente. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je familie in het buitenland hebt wonen, dan kun je in aanmerking komen voor verlenging.

Gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen

Je hebt zowel gemeentelijke als bijzondere begraafplaatsen. Bij gemeentelijke begraafplaatsen kun je denken aan algemene plekken (beheer en onderhoud valt onder de gemeente). Op gemeentelijke begraafplaatsen wordt meestal van maandag tot en met zaterdag begraven. Een bijzondere begraafplaats is een plek met een eigen bestuur- en beheerorganisatie. Denk aan een particuliere begraafplaats of een natuurbegraafplaats. In tegenstelling tot de gemeentelijke begraafplaats, kan hier soms ook op zon- en feestdagen worden begraven. Ze zijn namelijk vrij wat betreft openingstijden. Let op: dit is per bijzondere begraafplaats dus verschillend.

Natuurbegraafplaatsen

We stipten het net al even aan; de natuurbegraafplaats. Er ontstaan in Nederland steeds meer zogenaamde natuurbegraafplaatsen. Een paar mooie voorbeelden hiervan zijn Natuurbegraven Nederland en Begraafpark Heilig Land Stichting. Bij natuurbegraafplaatsen bestaan de begraaffunctie en natuurfunctie naast elkaar. Een natuurbegraafplaats is dus eigenlijk een vrij gebied, waar mensen dagelijks hun wandelingen kunnen maken in de natuur en waar ook mensen begraven liggen zonder dat dit echt heel duidelijk zichtbaar is. Het idee achter natuurbegraven is om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen. Bij een natuurgraf is het dan meestal ook niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. In plaats hiervan worden er bijvoorbeeld boomschijven gebruikt om een graf aan te duiden. Ook aan grafversieringen, kleding en grafkisten worden doorgaans eisen gesteld. Niet vergankelijke materialen worden meestal niet toegestaan. Met de inkomsten die de natuurbegraafplaatsen maken worden de huidige natuurbegraafplaatsen en daarmee ook de natuurgebieden onderhouden en verbeterd. Wil je meer weten over natuurbegraven? Lees dan ons artikel Alles wat je moet weten over natuurbegraven. Is iemand gecremeerd dan kan er ook gekozen worden voor een urnengedenkpark, zoals Urnengedenkpark Nederland, waar de urn wordt begraven in bossen waarbij duurzaam wordt omgegaan met bos, bodem en grondwater.

Begraafplaatsreglement: wat mag er eigenlijk?

De keuze voor de begraafplaats is in principe helemaal aan jou. Dit is dus niet gebonden aan de gemeente waar je geboren bent. Let op: een begraafplaats kan wel bepaalde eisen stellen. Denk aan het lid zijn van een kerkelijk genootschap of dat je inwoner moet zijn van een bepaalde gemeente. Bij elke begraafplaats krijg je te maken met een begraafplaatsreglement. Hierin staat precies wat er mag op een begraafplaats. Denk aan onderhoud, het type graf, de afmetingen en het toegestane materiaal. Ook deze voorwaarden kunnen erg verschillen per begraafplaats. Ga dus eerst na wat jouw wensen zijn, en kijk vanuit daar welke begraafplaats hierbij past.

Eisen voor het grafmonument

Bij elke gemeente en begraafplaats kunnen de eisen voor het grafmonument verschillen. Wil je weten wat de regels binnen jouw gemeente zijn? Dan kun je de 'verordening voor het plaatsen van een grafmonument' opvragen bij jouw gemeente. Dit is trouwens gewoon gratis. Bij de meeste begraafplaatsen heb je minimaal een jaar de tijd om een grafmonument uit te zoeken. Zo heb je ruim de tijd om na te denken over bijvoorbeeld de vorm, de tekst die je erop wilt hebben en het materiaal. Bij natuurbegraafplaatsen gelden zoals we eerder al vertelden meestal speciale regels omtrent het monument.

Welke soorten graven zijn er en hoelang blijven ze bestaan?

Als je alles over de begrafenis wilt weten dan kan het volgende niet ontbreken. Er bestaat namelijk een verschil tussen een algemeen en een particulier graf, wat we hieronder toelichten:

  • Een algemeen graf. Dit is een graf dat de nabestaanden niet zelf op naam krijgen, maar dat op naam van de eigenaar van de begraafplaats (vaak de gemeente) blijft staan. Bij een algemeen graf is er meestal ruimte voor twee of drie personen die in principe geen enkel verband met elkaar hebben. Een algemeen graf bestaat meestal tien jaar (dit is de minimale termijn). Er is meestal geen mogelijkheid tot verlenging van de huur. 
  • Een particulier graf. Een particulier graf wordt ook wel eens familiegraf of eigen graf genoemd. Het graf wordt vaak door de familie zelf uitgekozen. De familie krijgt dan een grafrecht van meestal 20 jaar en dit kan worden verlengd. De familie met het grafrecht bepaalt welke overledenen er bij het graf mogen worden begraven.

Wil je meer weten over hoe het zit met het huren van een graf en wat er gebeurt als de huurperiode voorbij is of het grafrecht vervalt? Lees dan ons artikel Grafruiming; wat is dat en wat gebeurt er daarna?

Met welke kosten moet je rekening houden?

De kosten kunnen per gemeente en per begraafplaats behoorlijk uiteenlopen en kunnen in korte periode ook flink stijgen. Een schatting van kosten kunnen we je dus niet geven. Het is aan te raden van te voren goed uit te zoeken welke begraafplaatsen je aanspreken en vervolgens te achterhalen wat de kosten zijn voor bepaalde mogelijkheden en wat hierbij allemaal inbegrepen is, zodat je tot een goed vergelijk kunt komen.

Als het goed is weet je nu alles over de begrafenis. Heb je toch nog vragen? Kan altijd! Stel ze dan gerust in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje