Voor nabestaanden is het prettig wanneer bij het regelen van een uitvaart zo veel mogelijk zorg uit handen wordt genomen. Ik sprak een uitvaartverzorgster die daarvoor erg haar best doet: Margaret Spanjersbergh van Uitvaartverzorging Spanjersbergh. Samen met haar man John heeft ze naast de uitvaartonderneming een eigen opbaargelegenheid waar kleine ceremonieën kunnen worden gehouden. Deze alles-in-één-zorg is erg overzichtelijk. “Mijn man en ik zijn net kameleons. We passen ons aan aan de wensen van de nabestaanden en regelen alles voor hen”, zegt Margaret.
Vierentwintig uur per dag bereikbaar
Margaret en haar man John vullen elkaar goed aan. John leidt de uitvaarten en Margaret houdt zich bezig met de overledenenzorg. Een capabel team van acht mensen, onder wie twee uitvaartleidsters, helpt hen bij de uitvaarten. Ze draaien om de beurt diensten. Degene die dienst heeft is vierentwintig uur per dag bereikbaar. “Ik zorg ervoor dat nabestaanden altijd met dezelfde persoon te maken hebben. Ze hebben het al zo moeilijk, dus is het belangrijk dat ze gewend raken aan één gezicht.” Dat zowel Margaret als John in hetzelfde vak zitten is voor hen erg fijn. Ze begrijpen en steunen elkaar tijdens emotionele momenten. “Praten in dit vak is zo belangrijk! We geven bijvoorbeeld ook nazorg aan ons team, zodat zij met ons kunnen delen wat hen bezighoudt. Dat lucht op”, vertelt ze.
Zorgzaam en dienstbaar
Hoe zijn de beide partners in de uitvaartwereld beland? John werkt al heel lang in de uitvaartzorg. Hij begon als tuinman op een begraafplaats en ging later uitvaarten leiden. Jarenlang werkte hij voor een uitvaartonderneming, maar hij merkte dat hij niet genoeg mogelijkheden kreeg om gehoor te geven aan de wensen van de nabestaanden. Daarom begon hij zijn eigen uitvaartonderneming: Uitvaartverzorging Spanjersbergh. Margaret werkte voorheen in de zorg en weet als geen ander hoe ze zich moet opstellen naar patiënten: zorgzaam en dienstbaar. “Ik heb geleerd te kijken naar wat de patiënt nodig heeft, niet naar wat ik wil aanbieden. Deze manier van denken pas ik ook toe in mijn werk als uitvaartverzorger”, zegt Margaret.
Mijn man en ik zijn net kameleons. We passen ons aan aan de wensen van de nabestaanden en regelen alles voor hen.
Alles in huis
Als John en Margaret of iemand uit het team op gesprek komt bij de nabestaanden wordt er in eerste instantie vooral geluisterd. “Vaak willen mensen hun verhaal kwijt en dan kom je er in het gesprek achter wat ze willen”, zegt Margaret. Ze denken altijd mee met de nabestaanden. Wanneer zaken financieel niet mogelijk zijn dan zoeken ze naar alternatieven. Spanjersbergh heeft alles in huis voor een mooie uitvaart. Ze hebben kisten, regelen het vervoer en kunnen rouwkaarten bedrukken. Als mensen iets anders willen dan kennen ze genoeg leveranciers die bijpassende producten aanbieden. “We houden de uitvaartbranche goed in de gaten, zodat we een zo breed mogelijk netwerk hebben aan bedrijven die een persoonlijke uitvaart mogelijk kunnen maken.”
Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding
Uitvaartverzorger met eigen opbaargelegenheid
Wat betreft opbaring van de overledene zijn er tal van mogelijkheden. Mensen kunnen ervoor kiezen om hun dierbare overledene thuis op te baren, of een andere locatie naar keuze. Nabestaanden kunnen hun dierbare overledene ook laten opbaren in De Seizoenen. De eigen opbaargelegenheid van Spanjersbergh. Het is een huiselijk en licht pand met een skelet van houten balken. Er zijn drie rouwkamers, er is een verzorgkamer, een familiekamer en op zolder is er een ruimte waar een ceremonie kan worden gehouden. Deze is geschikt voor kleine gezelschappen van zo'n vijftig personen. Margaret is blij met de Seizoenen. “We hadden alles in huis, behalve een opbaargelegenheid. Die hebben we nu ook. We hebben de opbaargelegenheid De Seizoenen genoemd omdat het leven een seizoen is. Het heeft een begin en een eind.”
Het laatste beeld
Margaret begeeft zich dikwijls in de verzorgkamer van de Seizoenen. “Met mijn team zorg ik ervoor dat de overledene er zo herkenbaar en netjes mogelijk uitziet. Het is het laatste beeld dat je van iemand hebt, en dat moet wel goed zijn”, zegt ze. Ze maakt regelmatig mee dat nabestaanden meehelpen met de verzorging van hun overleden dierbare. “Dit zijn zeer intieme momenten. Er komen uiterst persoonlijke en emotionele verhalen los bij de nabestaanden”, zegt ze. Dat mensen die terminaal zijn De Seizoenen van tevoren bezoeken, vindt Margaret een eer. “Ze komen hier en kijken rond, en dan zeggen ze: “Ja, hier wil ik opgebaard worden!” Het geeft zo’n bijzonder gevoel als ze ons kiezen als laatste bestemming.”
De missie van Spanjersbergh
Margaret is vrij nuchter over de dood. Hij hoort bij het leven. Dat neemt niet weg dat een afscheid persoonlijk en waardig moet zijn. “Onze missie is een respectvolle uitvaart te organiseren waar de familie vrede mee heeft. Wij willen dat het afscheid helemaal naar wens verloopt. Dat biedt namelijk ondersteuning tijdens het rouwproces. Als het afscheid mooi is, dan kijk je als nabestaanden daar in ieder geval tevreden op terug.”
Uitvaartverzorging Spanjersbergh heeft een mooie website die zeker de moeite waard is om te bekijken. Je kunt er lezen wat je moet doen bij een overlijden, welke mogelijkheden er allemaal zijn wat betreft een uitvaart en wat je kunt doen na de uitvaart. Opbaargelegenheid De Seizoenen heeft een eigen website. Hier kun je foto’s bekijken van de locatie en alles lezen over de faciliteiten van De Seizoenen.
DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET UITVAARTVERZORGING SPANJERSBERGH
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.