Terug naar overzicht

De 'To Do' of de 'Done' list

13/09/2015
Orlanda Adams
Delen:
De 'To Do' of de 'Done' lijst

De ‘To Do’ ook wel bekend als ‘The Bucket List’ bestaat een jaartje of 10. Naar aanleiding van de film ‘An Idiot Abroad’ is dit sindsdien een ware hype geworden. We hebben het begrip ook volledig in onze taal geïntegreerd. Voor degene die er nog niet bekend mee zijn, de bucket list is een lijst van dingen die je nog wilt doen, of wilt ervaren voordat je doodgaat.

Bucketlist heeft positief effect

In de basis hebben wij deze wensenlijst altijd al onderliggend gehad, maar dan beter bekend voor ons als dromen en lange termijn wensen. Zo rond je 14e jaar bedenk je steeds vaker, wat je later toch echt nog eens wilt doen.

De bucketlist heeft als voordeel dat je het gericht in kaart hebt en rustig kan afvinken. Net als in de film lijkt het erop dat je pas de lijst goed opstelt en wilt naleven als je weet dat je niet lang meer te leven hebt. Het positieve psychologische effect op het bereiken van je doelen als je een moeilijke tijd hebt, is zeker niet te ontkennen. Dus zeker doen, maar probeer trouw te blijven aan jouw eigen wensen.

Beklim de Kilimanjaro

Het hele idee achter de bucket list is alleen zo overdreven groots geworden. We worden aangemoedigd om allerlei grootse dingen te doen, parachute springen, beklimmen van de Kilimanjaro, het bezoeken van een actieve vulkaan. Het opstellen van de lijst is gaandeweg een competitieve lijst geworden. Jouw lijst moet origineler, groter en gevaarlijker kunnen zijn. Er zijn ook al commerciële organisaties die zich hebben gespecialiseerd in ideeën voor jouw bucket list. Hoe persoonlijk zijn die wensen dan nog?
Jouw bucket list verlegt de focus over het praten over de dood enorm, je bent in principe niet bezig met wat er komen gaat. Aan de ene kant prima uiteraard, maar het onvermijdelijke is helaas niet tegen te gaan. Praten met je vrienden over de spannende activiteiten op je bucket list is een stuk aangenamer dan het te hebben over de uitvaartwensen.

Werken aan de 'To do' of de 'Done' list?

Wij juichen de persoonlijke 'to do-' of 'bucketlist' toe, maar willen graag een ‘Achievement list’ oftwel de 'Done' lijst eraan toevoegen. We doen in ons leven zoveel mooie, slimme en goede dingen, maar gaan daar veel te snel aan voorbij. Hoe leuk is het als we dat eens op een lijstje terug kunnen zien. Genoeg reden om trots op jezelf te zijn!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje