Terug naar overzicht

Samenkomen na de uitvaart: een mooie afsluiting

10/03/2020
Redactie
Delen:
Samenkomen na de uitvaart

Als de uitvaartceremonie ten einde komt, nemen emoties vaak de overhand. Je dierbare is nu begraven of gecremeerd, waardoor je je even leeg of alleen kunt voelen. Samenkomen na de uitvaart in combinatie met eten en drinken kan hier vaak bij helpen. Wij leggen uit waarom.

Nostalgisch gedenken

Na een ceremonie vol emoties en herinneringen, kan het zowel voor de nabestaanden als voor overige genodigden fijn zijn om even samen te komen. Dit geeft de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje even te ontspannen en verhalen uit te wisselen. Dit hoeven niet alleen maar pijnlijke herinneringen te zijn, je kunt ook praten over de mooie momenten. Wellicht loop je al langer rond met iets wat je kwijt wilt of is het je net te binnen geschoten bij de plechtigheid. Je ervaringen delen met een ander kun je beschouwen als een eerste stap in het proces om het verlies een plek te geven na de uitvaart.

Naast het feit dat een samenkomst gebruikt kan worden om te condoleren, kun je het gezamenlijke moment ook een verlengde van de uitvaart maken. Gebruik de gelegenheid om een speech te geven, vragen te beantwoorden of een kort moment van herdenken in te lassen. Zo kun je bijvoorbeeld proosten op de overledene met zijn of haar favoriete drankje om je dierbare op nostalgische wijze te gedenken.

Samenkomen na de uitvaart op een symbolische plek

Voorheen was het vaak de gewoonte om elkaar in een ruimte van de begraafplaats of het uitvaartcentrum te ontmoeten. Het werd ook regelmatig gedaan in het huis van de nabestaanden of de overledene. De naasten zaten dan vooral met een kop koffie en een plak cake in de hand. Dit kostte wellicht wat meer voorbereiding, maar was bij een klein budget beter geschikt.

Tegenwoordig kun je op veel verschillende plaatsen samenkomen na de uitvaart. In een aparte ruimte van het rouwcentrum of de kerk kan heel prettig zijn, maar je kunt ook kiezen voor een symbolische plek waar de overledene veel waarde aan hechtte. Bijvoorbeeld zijn of haar favoriete café of de sportvereniging waar je dierbare lid van was. Net als thuis samenkomen, zal de sfeer hier wellicht persoonlijker aanvoelen dan in een grote ruimte direct na de uitvaart. Daar komt bij dat je hier misschien langer de gelegenheid hebt om samen te zijn dan in een ruimte bij de begraafplaats of het crematorium.

Sober of bourgondisch

Eten en drinken werkt verbindend. Gezamenlijk eten- en drinkwaren nuttigen bij een samenkomst na de uitvaart maakt de sfeer ook ongedwongen. Het eten en drinken kun je wellicht afstemmen op waar de overledene van hield. Als hij of zij veel van lekker eten hield, kun je bijvoorbeeld voor bourgondische hapjes kiezen of als hij of zij kon genieten van een lekker drankje, na de uitvaart bier en wijn serveren. Natuurlijk kun je het ook sober houden met een kopje thee en een koekje.

De mogelijkheden van nu zijn oneindig als je na de uitvaart nog wil genieten van wat lekkers. Als je kleine zoete en zoute hapjes wil serveren, kun je bijvoorbeeld bij Het Wapen van Degenkamp terecht. Wil je een uitgebreide samenkomst met de beste barbecue gerechten van de beste kwaliteit? Dat kan The Real Gentlemen & co. voor je regelen. Ga je liever voor gezond? Dan verzorgt de TeaLounge biologische, vegetarische hapjes. Als jouw voorkeur aan eten of drinken er niet meteen bij zit, lees dan ons artikel voor meer inspiratie voor een originele uitvaartcatering.

Bronnen: Uitvaart.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje