Terug naar overzicht

Social media tijdens de uitvaart: do's & don'ts

04/12/2015
Redactie
Delen:
Social media tijdens de uitvaart

Het is niet meer weg te denken in deze tijd: online zijn. We delen de mooie maar ook de moeilijke momenten met iedereen. Social media tijdens de uitvaart blijft wel een gevoelig onderwerp, het ligt er maar net aan wat de wensen van de nabestaanden hierover zijn. Toch kan je er vanuit gaan dat de volgende do's & don'ts op de meeste situaties wel van toepassing zijn.

Do's voor social media tijdens de uitvaart

Wat kunnen we aanraden?

De decoratie
Vaak is er goed over nagedacht hoe de uitvaart zo persoonlijk mogelijk gemaakt kon worden. Er staan prachtige bloemen in de zaal, de catering is fantastisch neergezet en er is een mooie foto van de overledene gekozen. Mocht je willen delen dat je vandaag afscheid neemt van een bijzonder persoon, doe dit dan door een stukje sfeer over te brengen in de vorm van de decoratie en uitstraling.

Inspiratie opdoen op Pinterest
Een social media platform vol ideeën, inspiratie, tips en foto’s. Handig om te gebruiken om het afscheid een creatieve draai te geven. Van de lekkerste hapjes tot originele manieren om een boodschap achter te laten in het gastenboek, op Pinterest vind je het allemaal.

Unplugged funeral
Het begon in Amerika als trend met een ‘unplugged wedding’, een bruiloft zonder mobieltjes en digitale camera's. Bij deze introduceren wij een nieuwe trend: de unplugged funeral. Oftewel een uitvaart zonder telefoons en camera’s, helemaal offline. Iedereen kan zich in alle rust richten op het afscheid, met elkaar in gesprek gaan en er is geen kans op een belletje dat de ceremonie onderbreekt.

Go all out
En toch willen we ook benadrukken dat je de uitvaart juist helemaal om social media kan laten draaien. Als iemand op ieder platform te vinden was, van Facebook tot Instagram en het leven draaide om online zijn, dan kun je in stijl afscheid nemen. Bijvoorbeeld:

  • Vraag de gasten om op Instagram een foto te plaatsen met een leuke herinnering en creëer een speciale hashtag. Zo kun je na de uitvaart via de hashtag al deze herinneringen bekijken.
  • Laat de gasten op Facebook inchecken op de locatie met een foto of bericht.
  • Vraag iedereen om op Twitter een korte anekdote of uitspraak van de overledene te delen met een speciale hashtag.
  • Deel op YouTube een film van de uitvaart of juist een compilatie van de leukste momenten van de overledene.
  • Maak op Pinterest een verborgen bord aan waar je mensen in kunt delen om alle inspiratie en ideeen voor de uitvaart op te pinnen.
  • Creeer op Snapchat een compilatie van de hele dag door van ieder belangrijk moment een snap te maken.
  • Maak na de uitvaart een selfie met de gehele groep gasten, een aandenken voor alle aanwezigen.

Don'ts voor social media tijdens de uitvaart

Wat raden we voor de meeste gevallen af?

De kist delen
Vraag het jezelf even af: zou je jezelf terug willen zien op Facebook terwijl je opgebaard ligt? Wij kunnen ons voorstellen dat de meeste mensen dit geen prettig idee vinden. Dan is het ook zo netjes om dit niet bij iemand anders te doen.

Een evenement aanmaken
Tenzij het echt de wens van de overledene was, zouden wij het afraden om als uitnodiging een evenement aan te maken voor de dag van de uitvaart. Het is niet de manier om het afscheid van iemand aan te kondigen.

De nabestaanden op de foto zetten
De dag van de uitvaart is een emotionele gebeurtenis waarbij de nabestaanden in alle rust afscheid willen nemen. Iemand is in rouw en hoeft zichzelf zo niet tegen te komen op Facebook.

Speeches vastleggen
Het is vaak al niet leuk om voor een publiek een toespraak te geven, op de uitvaart komt hier ook nog een emotioneel aspect bij kijken. Iemand legt zijn emoties bloot en vertelt een verhaal dat alleen bestemd is voor iedereen die op de uitvaart aanwezig is en niet voor de buitenwereld.

Selfies maken
Als zelfs President Obama kritiek krijgt op een selfie tijdens een begrafenis, dan lijkt het ons niet slim om zijn voorbeeld te volgen. Een vrolijke selfie kan dan een verkeerd beeld afgeven, de nabestaanden kunnen dit zien als ongepast.

Hoofden naar beneden
Het is bijna een ongeschreven regel, maar we vermelden het toch nog even: zet je mobiel tijdens de speeches op stil of uit. Ten eerste is het niet netjes als de nabestaanden naar hangende hoofden kijken. Ten tweede voorkom je dat je onverwachts gebeld wordt en iemand onderbreekt. Twee vliegen in een klap.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van natalie op 15 aug. 2019 08:47
"De titel van je interessante blog over sociale media tijdens de uitvaart riep bij mij een reactie op van een unplugged funeral. De laatste uitvaart die ik bezocht, was echter als een feest ingericht, ook zonder het condoleance-defilé, zodat ik een selfie achteraf wel passend had gevonden. "
Reactie van Marie op 28 mei 2019 10:23
"Bedankt voor het delen van dit artikel over uitvaart do's en don'ts. Het lijkt me ook helemaal niet verkeerd om online wat inspiratie op te doen in een moeilijke tijd. Op Pinterest vind je vaak mooie ideeën voor verschillende gelegenheden. Je hoeft immers niet alles zelf te bedenken. "

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje