Terug naar overzicht

Tips voor een betaalbare uitvaart

01/07/2017
Redactie
Delen:
Betaalbare uitvaart

Iedereen verdient een mooi en waardig afscheid, daar zijn wij het hier op de redactie unaniem over eens. We weten daarentegen ook dat de ene persoon wat meer te spenderen heeft dan de ander. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips voor een betaalbare uitvaart. Zodat ook mensen met een iets minder gevulde portemonnee het afscheid krijgen dat zij verdienen.

Houd de uitvaart intiem

Nodig enkel en alleen de mensen uit die het dichtste bij je staan. Ook bij een uitvaart is het zo dat er kosten per persoon gerekend worden, bijvoorbeeld bij de samenkomst na de uitvaart. Deze regel laat je trouwens ook besparen op eventuele bedankkaartjes, mocht je deze willen versturen.

Ga na wat voor jou belangrijk is

Belangrijk om van te voren te weten is wat voor jou het allerbelangrijkste is. Hecht je bijvoorbeeld heel veel waarde aan een mooie locatie en minder aan het rouwvervoer? Geef dan in dit geval wat minder uit aan het rouwvervoer en wat meer aan de locatie.

Cremeren is goedkoper dan begraven

Zoals je in het overzicht van de kosten van de uitvaart al hebt kunnen zien, is een crematie goedkoper dan een begrafenis. Dit heeft onder andere te maken met de grafrechten en bijkomende kosten zoals een grafsteen en -monument. Voor een betaalbare uitvaart is cremeren dan ook de beste optie.

Bekendmaking overlijden via social media

Je kunt er voor kiezen om (een deel van de) bekendmaking van het overlijden te doen via social media. Laat bijvoorbeeld een mooie, digitale rouwkaart maken bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is en deel deze onder je vriendengroep op Facebook. Let er hierbij wel op dat iedereen je bericht kan zien. Trouwens, wist je dat je social media ook voor de verdere uitvaart kunt gebruiken?

Samenkomst aan huis

Je kunt er voor kiezen om het koffiemomentje bij de uitvaartlocatie te schrappen en een samenkomst thuis te houden. Bijvoorbeeld in de winter met een high tea en in de zomer met een knusse picknick. Je kunt in dit geval vragen aan alle gasten of ze wat lekkers meenemen, zodat de kosten gedeeld worden. Als je de situatie uitlegt, zullen zij hier vast begrip voor hebben.

Laat familie en/of vrienden de kist dragen

Vergis je niet: dragers voor de kist zijn heel erg handig en nemen -letterlijk en figuurlijk- een hele zware taak uit handen bij de nabestaanden. Mocht je met de kosten echt niet uitkomen, dan kun je er ook voor kiezen om familieleden en/of vrienden de kist te laten dragen. Informeer wel even of zij zich hier in kunnen vinden.

Uitvaart doordeweeks

Wist je dat een uitvaart doordeweeks goedkoper is? Dit geldt ook voor uitvaarten die in de ochtend of middag gehouden worden. Als je voor een betaalbare uitvaart wilt gaan, raden we je aan om jouw afscheid dus op een doordeweekse dag te houden, het liefst in de ochtend of middag.

Denk na over een eventuele rouwadvertentie

Een rouwadvertentie is namelijk niet verplicht. Voor de ene persoon is het wellicht een handige uitkomst, voor de andere persoon voegt het in sommige gevallen vrij weinig toe. Lees in ons artikel 'Een rouwadvertentie plaatsen, wanneer doe je dit?' of een rouwadvertentie bij jou past.

Een betaalbare uitvaart met digitale bedankjes

Je kunt er voor kiezen om een digitaal bedankkaartje te laten maken, welke je vervolgens kunt verspreiden onder de gasten die aanwezig waren op de uitvaart. Je kunt deze natuurlijk ook zelf maken, maar sparren met een professional op dit gebied is daarentegen wel heel fijn.

Een algemeen graf is goedkoper dan een familiegraf

Je hebt verschillende soorten graven. Zo heb je een algemeen graf, die we allemaal wel kennen, maar ook een familiegraf bijvoorbeeld. Bij een familiegraf is er ruimte voor twee tot vier personen en iedere keer wanneer er iemand in het familiegraf wordt bijgezet, moeten er grafrechten betaald worden voor het openen en het sluiten van het graf. Dit is bij een algemeen graf vanzelfsprekend niet het geval, omdat deze over het algemeen niet opnieuw geopend hoeft te worden. Als je vervolgens gaat kijken naar grafstenen en -monumenten, kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Laat je portemonnee het niet toe om een duur grafmonument aan te schaffen, ga dan voor een goedkopere variant en kleed het eventueel verder aan met persoonlijke kaarsjes en fotolijstjes bijvoorbeeld. Bron: uitvaart-weetjes.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje