Terug naar overzicht

14x een DIY voor de uitvaart

12/02/2018
Tessa van Stijn
Delen:
DIY voor de uitvaart

Wil je het afscheid een persoonlijk randje geven en zelf aan de slag gaan? Dan zijn dit 14 mooie DIY- ideeën voor de uitvaart. DIY staat overigens voor Do It Yourself. Deze 'DIY voor de uitvaart ideeën' creëren tevens een warme en persoonlijke sfeer.

1. Vingerafdrukboom

Vraag de gasten om hun vingerafdruk in plaats van een bericht achter te laten in het condoleanceboek. Je kunt de schets van de boom alvast op papier zetten en de gasten kunnen hun vingerafdruk als bladeren aan de boom achterlaten. Zo heb je een persoonlijke herinnering aan iedereen die op de uitvaart is geweest.

2. Mason jar

Met de mason jar kun je allerlei kanten op.  Je kan ze ter decoratie neerzetten door ze te gebruiken als vaasjes voor de bloemen of door er waxinelichtjes in te doen. Natuurlijk kun je de mason jar helemaal clean neerzetten, maar je kan ze ook nog versieren met lint of papier. Denk bijvoorbeeld aan een mooie quote of foto.

3. Blikken

Je kan oude blikken van groentes en dergelijke goed gebruiken als alternatief voor een vaas. Het kan de ruimte van de afscheidsceremonie meteen een andere look & feel geven. Gebruik zoveel mogelijk verschillende maten van de blikken voor een gevarieerde look of bewerk ze met mooi decoratiemateriaal.

4. Dromenvanger

Het staat niet alleen symbool voor een vredige rust voor de overledene, het straalt ook een ontspannen sfeer uit. De dromenvanger is makkelijk zelf te maken met zelfgekozen materiaal en kleuren. Je kan natuurlijk ook een basic model kopen en deze personaliseren.

5. Slinger

Bij een uitvaart denk je wellicht niet meteen aan slingers. Maar met een slinger kun je vele kanten op. Wat dacht je van een slinger van polaroids? Gebruik hiervoor foto's met de mooiste herinneringen aan de overledene. Of een slinger met tekst, met bloemen of lint. Het kan allemaal.

6. Verf

Verf, ideaal om te in te zetten als DIY voor de uitvaart. Vraag bijvoorbeeld alle (klein) kinderen om een mooi schilderij te maken voor aan de muur. Zeker weten dat het een mooi resultaat wordt met een persoonlijke touch.

7. Bloemen van papier

De bloemstukken in de zaal geven al een mooie uitstraling. Dit kun je aanvullen met alternatieven. Met behulp van papier kun je bijvoorbeeld een stijlvolle papieren bloemenmuur maken als achtergrond bij de afscheidsceremonie.

8. Ballonnen

Verschillende kleuren ballonnen (bijvoorbeeld de lievelingskleur van de overledene) kunnen de uitvaart een warme en persoonlijke uitstraling geven. Je maakt het extra bijzonder door er ook iets aan te hangen. Pak wat lint erbij en hang er bijvoorbeeld foto's aan. Vergeet niet de ballonnen met helium te vullen, anders blijven ze niet in de lucht hangen.

9. Boek

Geef als origineel bedankje een boek mee aan de gasten, niet zomaar een boek, maar een boek dat in het teken staat van de overledene. Een fotoboek met een levensloop, een bundel van gedichten om kracht uit te halen of een overzicht van wist-je-dat over hem of haar.

10. Stoelversiering

Een zaal van een uitvaartlocatie kan al snel een andere aanblik krijgen als de stoelen iets meer worden aangekleed. Zet in het looppad van de stoelen een rij van bloemenvaasjes neer of hang deze aan de stoelen. Een ander idee is om de stoelen aan de achterkant met elkaar te verbinden door middel van lint of maak een strik op de achterkant.

11. Deken

Iets persoonlijks dat je ook nog thuis kunt bewaren; een deken of omslagdoek. En dan gemaakt van de kleding van de overledene of bedrukt met foto's van de overledene. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een kussenhoes maken met daarop de foto van de overledene.

12. Windmolen

Als de wind waait zal het molentje draaien, wat een mooi effect kan geven. Een windmolen kun je zo kopen in de winkel, het is alleen persoonlijker als je het zelf maakt. Met een eigen stijl en jouw eigen gevoel dat er in zit. Of voorzie de gekochte windmolen van een foto of een ander element om het te personaliseren.

13. Potpourri

Verzamel alle bloemblaadjes die je kunt vinden en een aantal lekker geurende kruiden bijvoorbeeld uit de tuin van de overledene. Doe alles bij elkaar in een mooie imposante vaas en je hebt een moderne potpourri.

14. Confetti

Misschien dat dit niet een van de eerste dingen is waar je aan denkt bij een DIY-idee voor de uitvaart. Toch kan confetti een idee zijn om te gebruiken en om zo het leven wat iemand heeft geleefd te vieren en met een lach af te sluiten. Vaak gooien de nabestaanden bloemen of aarde op de kist als deze naar beneden wordt gelaten. Een alternatief hiervoor kan zijn om confetti te strooien. Wel raden we je aan te overleggen met de begraafplaats of het mag en om eventueel afbreekbare confetti te kopen (of zelf maken!).

Meer inspiratie voor DIY voor de uitvaart?

Laat hieronder in de reacties jouw idee achter of kijk op ons Pinterest bord voor meer inspiratie.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Siebrich op 29 mei 2017 20:08
"Ik heb een uitvaart meegemaakt waar in de aula op schildersezels een tiental grote foto's op linnen van de overledene tentoongesteld waren, van baby tot een week voor het overlijden. De bezoekers konden er langs lopen en er even bij stilstaan. Iedereen vond het mooi. En iedereen had zo zijn eigen foto waar hij 'iets mee had'. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je weet dat iemand gaat overlijden, door een ziekte bijvoorbeeld. Bij een plotselinge dood is de tijd te kort om de foto's te laten verwerken op linnen."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje