Terug naar overzicht

Uitvaart in de zomer: tips & inspiratie

10/07/2018
Redactie
Delen:
Uitvaart in de zomer

Bij een uitvaart in de zomer denk je wellicht niet direct aan andere mogelijkheden. Maar ze zijn er wel degelijk. De temperaturen zijn warmer en in een zaal zitten is dan wellicht wat minder aantrekkelijk. Gelukkig worden zogenaamde buitenuitvaarten steeds meer gemeengoed. Veel (grotere) locaties bieden ook een tuin of terras aan. Of misschien heb je zelf of iemand in je naaste omgeving wel een prachtige tuin ter beschikking. Naast de locatie heb je in de zomer ook qua bloemen en ook op andere gebieden andere mogelijkheden dan in de winter. Wij geven in dit artikel tips hoe je een uitvaart in de zomer op een mooie 'zomerse' manier invulling kunt geven. 

Locatie in het bos, met een tuin of aan het strand

De zomer leent zich voor een buitenlocatie: midden in het bos, een prachtige botanische tuin of bij een strandclub. Zorg wel altijd voor een Plan B; ons land kent immers ook zomers met regenbuien. Een tent kan dan een goed alternatief zijn. Ook een idee: kies een uitvaartlocatie waarbij je je eventueel ook naar binnen kan verplaatsen. Maar je hoeft ook niet de gehele uitvaart in de buitenlucht te houden. Gedeeltelijk kan ook goed, sommige locaties hebben goede oplossingen om de dienst zowel buiten als binnen te houden. Dat is ook een uitkomst voor als het weer plots omslaat, wat in Nederland natuurlijk regelmatig gebeurt. 

Zomerse decoratie

In de zomer kun je ook kiezen voor een meer zomerse aankleding. Leg bijvoorbeeld mooie picknickkleden in de tuin zodat je na de uitvaart met elkaar kunt picknicken en rustig kunt napraten over het afscheid. Wat ook goed past in de zomer zijn bijvoorbeeld windmolens, ballonnen, bellenblaas en linten ter decoratie. Of zet overal vazen neer met een paar opvallende seizoensbloemen zoals pioenrozen of zonnebloemen.

Cocktails, verse limonade, en ijskoffie

De warmte van de zomer vraagt om verfrissende catering. Kies voor originele drankjes zoals cocktails, cava, verse limonade, ijskoffie en ijsthee. En wellicht kun je ook een verfrissend drankje terug laten komen waar de overledene van hield. Misschien hield hij of zij wel ontzettend van een bepaald soort rosé of een verkoelende limonade. Die mag dan natuurlijk niet ontbreken. Door zijn of haar lievelingsdrankje te serveren breng je een persoonlijke twist aan de ceremonie.

...Kleine hapjes, ijsjes voor de kids of een barbecue

Die persoonlijke twist geldt natuurlijk ook voor het eten op de uitvaart. Misschien denk je bij een bepaald gerecht of soort gebak wel: 'dit is typisch hem/haar!' Daarnaast wil je in de zomer het liefst lichte, kleine hapjes serveren die niet te zwaar vallen. Denk aan sushi of tapas. Of wat dacht je van ijsjes voor de kids? Als je met de gasten samen wilt dineren op een uitvaart in de zomer is wellicht een barbecue ook een idee.

Vervoer voor een uitvaart in de zomer

Het mooie weer in de zomer leent zich goed voor een bijzonder vervoersmiddel. Ook hiermee kun je heel wat verschillende kanten op en je kan de hobby of het beroep van de overledene terug laten komen. Een fervent motorrijder kan bijvoorbeeld in een Harley met een speciale zijspan naar de laatste rustplaats vervoerd worden, of kies in de zomer voor een uitvaartfiets.

Zoals je ziet, schept de zomer andere mogelijkheden voor de uitvaart. Het is een seizoen waarin alles prachtig groeit en bloeit. En hoewel een uitvaart altijd zwaar is, biedt al dat natuurschoon ook veel steun. Dat vriendelijke zonnetje na die plotselinge spat regen, of de regenboog in de verte aan de horizon: het kan allemaal veel troost bieden. 

 

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Jetty Bak op 23 mrt. 2022 17:03
"Mooie tips alleen heb ik moeite met ballonnen. Zij zijn slecht voor de natuur want zij verteren slecht en de dieren zien het als voedsel. elke keer als ik ballonnen op zie gaan krijg ik een naar gevoel. bellenblazen kan ook en laten de vluchtigheid van het leven zien"
Reactie van E de Hoop op 11 jul. 2018 18:21
"Wat denkt u van een asverstooiing vanuit een luchtballon . Ook enorm mooi en indrukwekkend"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje