Terug naar overzicht
Moniek van Mens

Moniek van Mens

Uitvaartbegeleider

Wat een voorrecht vind ik het om mensen te mogen begeleiden en te ondersteunen bij het afscheid van het leven. De diversiteit van hoe mensen dit willen vormgeven is zo groot. Vaak weten mensen heel goed wat ze willen en dan kunnen we daar met elkaar  vorm aan geven. En soms draag ik juist ideeën aan. Ik zie het als mijn taak de ‘eigenheid’ van mensen er te laten zijn. Zodat sfeer en inhoud van het afscheid echt bij hen passen en van hen zijn. Daarbij gaat het om de dag van de uitvaart maar zeker ook om de dagen tussen overlijden en uitvaart.

Artikelen

rouw bij kinderen

Als ik naar de hemel kijk

Terwijl volwassenen ze vaak proberen te beschermen, is het belangrijk om ook kinderen bij de dood en de uitvaart te betrekken. Hiervoor pleit gastblogger, en tevens uitvaartbegeleider Moniek van Mens.

Niet verdrietig over de dood

Niet verdrietig over de dood van je vader, durf dat maar te zeggen.

Moniek van Mens verloor op 15-jarige leeftijd haar vader na een lang ziekbed. Destijds voelde ze zich vooral opgelucht. In haar nieuwe gastblog praat ze over dit taboe en geeft ze vanuit haar vakgebied als uitvaartbegeleider nog een aantal nuttige tips.

spreken op een uitvaart

Wat ik wil zeggen

Spreken op een uitvaart van iemand die je lief hebt kan heel lastig zijn. In haar nieuwe gastblog geeft uitvaartbegeleider Moniek van Mens een aantal tips voor de voorbereiding en uitvoering van een afscheidsspeech.

uitvaartbegeleiding in de palliatieve fase

Binnenkort gaat zij overlijden

In een nieuwe gastblog vertelt Moniek van Mens over een bijzonder aspect van haar werk als uitvaartverzorgster: uitvaartbegeleiding in de palliatieve fase.

levenscyclus

Vier seizoenen rond

Net als bij planten kun je de levenscyclus van mensen verdelen in seizoenen. In een nieuw blog maakt uitvaartbegeleider Moniek van Mens deze vergelijking.

het leven loslaten

Kinderknuistjes en rozenblaadjes

Het leven loslaten is een ontzettend lastige opgave. Zo ondervond onze gastblogger, uitvaartbegeleider Moniek van Mens bij een van haar cliënten.

Overlijden is een verlossing

Liefdevol afscheid voor een zeilster

Haar overlijden is een verlossing. Tante Lara sprak al jaren niet meer en haar leven leek vooral lijden te zijn. Ze krijgt een liefdevol afscheid.

rouwstoet

"Dan weet ik wie er voor mijn kist uitloopt"

Na onze voorbespreking had hij gezegd dat hij het een geruststellend idee vond dat hij wist dat ik voor zijn kist uit zou lopen in de rouwstoet.

Nieuwsgierig naar wat komen gaat

Nieuwsgierig naar wat komen gaat

In deze gastblog vertelt Moniek over haar ervaring als uitvaartbegeleider. "Mijn oom is 93 jaar en hij zal spoedig sterven." Zo begon het telefoongesprek.

Bekijk alles
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje