0
Terug naar overzicht

Jaarlijkse herdenking van verkeersslachtoffers

17/11/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Jaarlijkse herdenking van verkeersslachtoffers

Wereldwijd komen jaarlijks ruim 1,3 miljoen mensen om in het verkeer. In Nederland zijn tussen 2015 en 2021 jaarlijks gemiddeld 627 mensen omgekomen als gevolg van een verkeersongeluk. Om de verkeersslachtoffers te eren, vindt elk jaar op de derde zondag van november de Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers plaats. In dit artikel vertellen we meer over deze dag.

Aandacht voor veiliger verkeer

De Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers is in het leven geroepen door de organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route). Dit is de Europese federatie van nationale verenigingen van verkeersslachtoffers. De hierbij aangesloten landen herdenken allen hun verkeersslachtoffers op de Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers. Naast stilstaan bij de verkeersslachtoffers, nabestaanden van verkeersslachtoffers en slachtoffers met blijvend letsel, wordt op de Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers ook aandacht gevraagd voor veiliger verkeer. In aanloop naar deze dag kun je onder andere veel meer verkeerscampagnes verwachten. Ook worden publiekelijk rapporten gedeeld met informatie en gegevens over de verkeersveiligheid op internationaal niveau.

Vereniging Verkeersslachtoffers

In Nederland wordt de Herdenking van Verkeersslachtoffers georganiseerd door de Vereniging Verkeersslachtoffers. Dit doen zij in nauwe samenwerking met de FEVR. Deze vereniging staat in het bijzonder stil bij de impact die een verkeersongeval heeft op de levens van verkeersslachtoffers en hun nabestaanden. Daarnaast brengen zij lotgenoten bij elkaar; verkeersslachtoffers, hun partners, familie en vrienden. De Vereniging Verkeersslachtoffers heeft onder andere als doel om anonieme verkeersslachtoffers een gezicht en een stem te geven. Daarnaast zorgt de vereniging ervoor dat belangrijke kwesties voor verkeersslachtoffers op de juiste manier onder de aandacht worden gebracht in de samenleving en politiek. Ten slotte organiseert de Vereniging Verkeersslachtoffers naast de jaarlijkse bijeenkomst voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers meerdere lotgenoten bijeenkomsten. Op de website van de vereniging kun je zien waar en wanneer de bijeenkomsten worden georganiseerd.

Omzien naar elkaar

Het thema van de Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers 2022 is: “Omzien naar elkaar”. Dit thema is gekozen uit de ervaring dat verkeersslachtoffers en nabestaanden blijvend warmte en aandacht nodig hebben. Ze willen gehoord en gezien worden. Hun verhaal kwijt kunnen. Het omzien naar elkaar kan soms op subtiele wijze en -passend in het moment- worden ingevuld.

De eerstvolgende collectieve herdenking van verkeersslachtoffers vindt plaats op zondag 20 november 2022. Ter ere van de verkeersslachtoffers en als blijk van steun aan de nabestaanden, kun je een kaarsje voor het raam plaatsen.

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje